Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παν. Οξφόρδης για εμβόλιο AstraZeneca: Μπορεί να επιβραδύνει την μετάδοση Covid, καθυστερώντας τη 2η δόση

Παν. Οξφόρδης για εμβόλιο AstraZeneca: Μπορεί να επιβραδύνει την μετάδοση Covid, καθυστερώντας τη 2η δόση

Το εμβόλιο AstraZeneca μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση της μόλυνσης από Covid-19 και να καθυστερήσει τη λήψη της δεύτερης δόσης, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση του εμβολίου κορωνοϊού AstraZeneca-Πανεπιστημίου Οξφόρδης στάθηκε μια αποτελεσματική στρατηγική, σύμφωνα με νέα μελέτη..
Οι ερευνητές της Οξφόρδης διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο Covid ήταν 76% αποτελεσματικό στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης για τρεις μήνες μετά από μία μόνο εφάπαξ δόση.
Στην πραγματικότητα, το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυξήθηκε με μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης.
Το εμβόλιο θεωρείται επίσης ότι μειώνει τη μετάδοση του ιού, έναν κρίσιμο παράγοντα για την άρση των lockdowns.

Τι σημαίνει η καθυστέρηση στη λήψη της 2ης δόσης

Η καθυστέρηση στη δεύτερη δόση σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τα πρώτα τους εμβόλια νωρίτερα, επειδή διευκολύνουν την έλλειψη εμβολίων
«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου μετά από μία εφάπαξ δόση εμβολίου από την ημέρα 22 έως την ημέρα 90 μετά τον εμβολιασμό ήταν 76% ... και η μοντελοποιημένη ανάλυση έδειξε ότι η προστασία δεν μειώθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της αρχικής περιόδου των 3 μηνών», ανέφερε η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 2/2 στο ιατρικό περιοδικό The Lancet.
Το ποσοστό αποτελεσματικότητας αυξήθηκε στο 82,4% όταν υπήρχε τουλάχιστον διάστημα 12 εβδομάδων πριν από τη δεύτερη δόση.
Όταν η δεύτερη δόση χορηγήθηκε λιγότερο από έξι εβδομάδες μετά την πρώτη, το ποσοστό αποτελεσματικότητας ήταν 54,9%.
"Αυτές οι αναλύσεις δείχνουν ότι η υψηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου επιτυγχάνεται με μεγαλύτερο διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης και ότι μία μόνο δόση εμβολίου είναι εξαιρετικά αποτελεσματική τις πρώτες 90 ημέρες, παρέχοντας περαιτέρω υποστήριξη για την τρέχουσα πολιτική", ανέφερε η έκθεση.

Η στρατηγική εμβολιασμού

Η τρέχουσα στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου είναι να εμβολιάσει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με μία δόση πρώτα και να καθυστερήσει τη δεύτερη δόση για έως και 12 εβδομάδες, με το σκεπτικό ότι η πρώτη δόση παρέχει τουλάχιστον κάποια μερική προστασία και επιτρέπει σε περισσότερα άτομα να έχουν πρόσβαση στα εμβόλια ενώ βρίσκονται σε περιορισμένη προσφορά.
Η απόφαση να καθυστερήσει να δοθεί στους ανθρώπους μια δεύτερη, αναμνηστική δόση προκάλεσε αντιπαραθέσεις και ορισμένοι αμφισβήτησαν εάν θα μπορούσε να μειώσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη σοβαρής μόλυνσης από Covid.
Ωστόσο, η μεικτή επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου για τον εμβολιασμό και τον εμβολιασμό και εμπειρογνώμονες υγείας υποστήριξαν την προσέγγιση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο. καθυστερεί επίσης τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer-BioNTech, μια κίνηση που προειδοποίησαν οι κατασκευαστές εμβολίων, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν μια καθυστέρηση.
Η μελέτη παρείχε επίσης σημαντικά δεδομένα σχετικά με το εάν το εμβόλιο μειώνει τη μετάδοση του ιού, ένα προηγούμενο άγνωστο και ένα κρίσιμο ερώτημα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που θέλουν να άρουν τα μέτρα κλειδώματος που κατέστρεψαν την οικονομία.
Βασίζεται σε εβδομαδιαία μπατονέτες από εθελοντές στο Ηνωμένο Βασίλειο. μελέτη, διαπίστωσε μείωση κατά 67% μετάδοσης μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Αποτελεσματική στρατηγική

Αυτή η τελευταία μελέτη υποστηρίζει την κυβερνητική απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα προγράμματα εμβολιασμού «που στοχεύουν στον εμβολιασμό ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού με μία δόση, με μια δεύτερη δόση που χορηγείται μετά από μια περίοδο 3 μηνών, είναι μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της νόσου και μπορεί να είναι η βέλτιστη για την ανάπτυξη ενός πανδημικό εμβόλιο όταν οι προμήθειες είναι περιορισμένες βραχυπρόθεσμα. "
Η μελέτη χρησιμοποίησε περαιτέρω δεδομένα σχετικά με τις τρέχουσες κλινικές δοκιμές στο εμβόλιο.
Μια ξεχωριστή ανακοίνωση από την AstraZeneca την Τετάρτη 3/2 έδειξε ότι το εμβόλιο απέτρεψε επίσης σοβαρές ασθένειες από το Covid, χωρίς σοβαρές περιπτώσεις και χωρίς νοσηλεία περισσότερο από 22 ημέρες μετά την πρώτη δόση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης