Τελευταία Νέα
Τράπεζες

Δραματική πτώση εσόδων έως και ζημίες από τα ομόλογα στις τράπεζες

Δραματική πτώση εσόδων έως και ζημίες από τα ομόλογα στις τράπεζες
To χειρότερο τρίμηνο θα αποδειχθεί το δ΄ τρίμηνο όσον αφορά τις επιδόσεις των τραπεζών από έκτακτες πηγές και ειδικά τα ομόλογα .
Στο διάστημα  Οκτωβρίου – αρχές Δεκεμβρίου  υπάρχουν τράπεζες που ουσιαστικά έχασαν ή εξανέμισαν την πλειοψηφία των κερδών που είχαν επιτύχει στα προηγούμενα τρίμηνα και κάποιες που εμφανίζουν ζημίες.
Ακόμη και οι μεγάλες τράπεζες που παραδοσιακά στηρίζουν την αγορά χρεογράφων η Εθνική με 18 δις η Alpha με 7,5 δις η Eurobank με περίπου 9,5 δις ευρώ η ΑΤΕ με 1 δις ευρώ το ΤΤ με 5 δις ευρώ κ.α. στο δ΄ τρίμηνο αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα έως το τέλος του τρέχοντος μηνός θα εμφανίσουν πολύ χαμηλότερα έσοδα από ομόλογα συγκριτικά με τα προηγούμενα τρίμηνα ή και ζημίες.  
Η μείωση των εκτάκτων εσόδων σημαντικά στο δ΄ τρίμηνο , σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση υποχωρεί συνεχώς και τείνει στο 4% καθώς την καταβολή της έκτακτης φορολογίας του 10% προς το δημόσιο οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα ότι το δ΄ τρίμηνο των ελληνικών τραπεζών θα είναι το χειρότερο του 2009.
Η αγορά εν μέρει έχει προεξοφλήσει τις επιδόσεις του 2009 αλλά είναι γεγονός ότι το 2009 θα είναι μια φωτογραφική χρονιά για το 2010.
Είναι περίπου ξεκάθαρο ότι σταδιακά υποχωρεί ο πήχης των προσδοκιών και διαφαίνεται ότι προσεχώς η χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών μάλλον δεν θα βελτιωθεί αλλά θα επιδεινωθεί.

Πέτρος Λεωτσάκος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης