Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

«Φωτιά» ο Μάρτιος για τα ελληνοτουρκικά - Διερευνητικές, Κυπριακό και Σύνοδος Κορυφής - Διεθνή στηρίγματα αναζητά η κυβέρνηση

«Φωτιά» ο Μάρτιος για τα ελληνοτουρκικά - Διερευνητικές, Κυπριακό και Σύνοδος Κορυφής - Διεθνή στηρίγματα αναζητά η κυβέρνηση
Οι εξελίξεις για το Κυπριακό κινούνται παράλληλα με τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας-Τουρκίας - Αρχές Μαρτίου ο 62ος γύρος
Σχετικά Άρθρα

(upd) Σε μήνας-φωτιά για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό αναδεικνύεται ο Μάρτιος.
Ειδικότερα, στις αρχές Μαρτίου αναμένεται η άτυπη Πενταμερής στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό. Την ίδια περίοδο, αναμένεται και ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας στην Αθήνα, ενώ στις 25-26 Μαρτίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής όπου για ακόμα μία φορά θα τεθούν επί τάπητος οι κυρώσεις στην Τουρκία.
«Περιμένω (πως θα επαναληφθούν) μέσα στον επόμενο μήνα, κάποια στιγμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου» είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Reuters αναφερόμενος στις διερευνητικές επαφές.
Ως γνωστόν, η Τουρκία επιθυμεί μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Ελλάδα πέραν των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα επιθυμεί μέρος των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ επιδιώκοντας μια συζήτηση για το Κυπριακό πέραν της ως τώρα βάσης των συνομιλιών που ήταν η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία.

Διεθνή στηρίγματα αναζητά η κυβέρνηση

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά διεθνή στηρίγματα τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα ελληνοτουρκικά.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα σε Κύπρο και Ισραήλ, όπου θα έχει τη δυνατότητα να συζητήσει τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Τη Δευτέρα (8/2/2021) ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί στη Λευκωσία και θα συζητήσει με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τις εξελίξεις στο Κυπριακό.
Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Benjamin Netanyahu, για να συζητήσουν τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, είχε χθες (3/2/2021) έναν ακόμα κύκλο επαφών.
Ειδικότερα είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ, Geoffrey Pyatt, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, περιφερειακά ζητήματα, καθώς και η Ανατολική Μεσόγειος.
Επίσης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους πρεσβευτές της Πορτογαλίας και της Νορβηγίας, ενώ συνομίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Λετονίας.
Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη (2/2/2021) ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μεγάλη Βρετανία και είχε εκτενή συνομιλία με τον ομόλογό του Dominic Raab.
Μάλιστα, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, παρατηρήθηκε σύμπτωση απόψεων όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά και την ανάγκη εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου για την επίλυση των διαφορών.
«Αναμένουμε από το Ηνωμένο Βασίλειο να συμβάλει, ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με τις σημαντικές δυνατότητές του στη δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο ενός πλαισίου εφαρμογής των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς επίσης και της UNCLOS.
Άλλωστε, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσυπογράψει την UNCLOS» τόνισε με νόημα από το Λονδίνο ο κ. Δένδιας.

Αρχές Μαρτίου ο 62ος γύρος των διερευνητικών

Ο 62ος γύρος διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα και πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου.
Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Reuters, Έλληνες και Τούρκοι αξιωματούχοι είναι πιθανό να συναντηθούν και πάλι στο τέλος Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου για να ανανεώσουν τις προσπάθειες για την επίλυση της διένεξής τους σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.
Ο ίδιος δήλωσε πως οι συνομιλίες είναι πιθανό να επαναληφθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 25 Μαρτίου.
«Περιμένω (πως θα επαναληφθούν) μέσα στον επόμενο μήνα, κάποια στιγμή στο τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου.
Είναι ένα καλό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Reuters.
«Η Τουρκία πρέπει να είναι συνεπής όσον αφορά τη συμπεριφορά της, αυτό δεν μπορεί να είναι απλώς ένα τέχνασμα για να αποφύγει τη συζήτηση στο Συμβούλιο της ΕΕ τον Μάρτιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το Reuters σημειώνει πως η Ελλάδα, η οποία συνήψε πρόσφατα συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα με την Ιταλία και την Αίγυπτο, υποστηρίζει πως αν, οι δύο πλευρές δεν συμφωνήσουν, θα πρέπει να παραπέμψουν τη διένεξη σε διεθνές δικαστήριο.

H Τουρκία κατηγορεί την Ελλάδα ότι εκδίδει NAVTEX που δεν χρησιμοποιεί

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Τουρκία αν και επιχειρεί να πείσει τους Ευρωπαίους και το ΝΑΤΟ ότι είναι υπέρ του διαλόγου, συνεχίζει τις... αιχμηρές δηλώσεις κατά της Ελλάδας.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφος μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Hulusi Akar, είπε ότι έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις για αποφυγή συγκρούσεων μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσωπειών της Τουρκίας και της Ελλάδας προκειμένου να συμβάλουν στην επίλυση προβλημάτων στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
«Εχουν υπάρξει μέχρι στιγμής 8 συναντήσεις.
Αναμένουμε τη συνέχιση αυτών των συναντήσεων», ανέφερε.
Αναμένουμε από τη γείτονά μας Ελλάδα, πρόσθεσε, «να επιδείξει λίγο περισσότερο ενδιαφέρον σε αυτό το ζήτημα», εκτιμώντας ότι «αυτές οι συναντήσεις θα είναι πιο παραγωγικές την προσεχή περίοδο».
Ο Tούρκος υπουργός είπε ότι πραγματοποιήθηκαν συμβουλευτικές συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν επίσης εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που έχουμε ξεκινήσει ήδη».
«Δύο εξ αυτών πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μία πραγματοποιήθηκε στην Αγκυρα», είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης