Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο πανδημία και εταιρικά αποτελέσματα - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500, ο DAX +0,91%

Στο επίκεντρο πανδημία και εταιρικά αποτελέσματα - Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500, ο DAX +0,91%

Μικτή εικόνα και μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές

(Συνεχές Upd) Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν σήμερα 4/2 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street εν μέσω ενός νέου μπαράζ εταιρικών αποτελεσμάτων και ενώ τα τελευταία στοιχεία για τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας δίνουν μια ευκαιρία στους επενδυτές να αποκτήσουν μια εικόνα της αγοράς εργασίας εν αναμονή των κρίσιμων στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για την απασχόληση, με το δείκτη S&P 500 να διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά στις 3.871,87 μονάδες και να τον ακολουθεί σε νέα ιστορικά υψηλά ο δείκτης Nasdaq στις 13.777 μονάδες..
Οι επενδυτές παρακολουθούν την οικονομία για σημάδια ότι η ανάκαμψη δεν εκτροχιάζεται από τους υψηλούς αριθμούς της νόσου Covid-19 και τις νέες μεταλλάξεις που θέτουν σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Στο μεταξύ, η επιτάχυνση των εμβολιασμών ενισχύει τις ελπίδες ότι τους επόμενους μήνες η επιδημιολογική εικόνα θα βελτιωθεί, επιτρέποντας την άρση κάποιων περιορισμών.
Οι επενδυτές παρακολουθούν παράλληλα τις νέες συζητήσεις στο Κογκρέσο για το δημοσιονομικό πακέτο στήριξης της οικονομίας.
Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί έχουν ξεκινήσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις μετά την αρχική πρόταση του Αμερικανού προέδρου για ένα πακέτο μέτρων 1,9 τρισ. δολ. το οποίο πάντως δύσκολα θα περάσει από το Κογκρέσο χωρίς μεγάλες περικοπές.
Τη θέση ότι πριν η ίδια και οι ρυθμιστικές αρχές αναλάβουν δράση, πρέπει να κατανοήσουν καλά τι συνέβη στην αγορά με την περίπτωση της Gamestop, διατύπωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.
«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές μας λειτουργούν σωστά, αποτελεσματικά και οι επενδυτές είναι προστατευμένοι» δήλωσε μιλώντας στο ABC.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ρυθμιστικές αρχές θα «συζητούσαν εάν οι τελευταίες εξελίξουν απαιτούν περαιτέρω δράση».
«Πρέπει να κατανοήσουμε βαθιά τι συνέβη πριν αναλάβουμε δράση.
Σίγουρα, όμως, εξετάζουμε προσεκτικά αυτά τις εξελίξεις» τόνισε.
Η Yellen δεν διευκρίνισε τι μέτρα θα μπορούσαν να λάβουν οι ρυθμιστικές αρχές ως απάντηση σε αυτή την κατάσταση.

Το πακέτο μέτρων για την οικονομία

Στην πρώτη της συνέντευξη μετά την ανάληψη των νέων της καθηκόντων, η Yellen τόνισε ότι ήταν απαραίτητο ένα τεράστιο πακέτο μέτρων ώστε η οικονομία να ξεπεράσει το πλήγμα του κορωνοϊού.
«Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε κάτι τόσο μεγάλο, ούτε και κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι κόσμος έχει τις δουλειές του, και αν δεν έχουν δουλειές, να διασφαλίσουμε τη στήριξη τους» είπε η ίδια.

Covid: Στις 4.000 οι μεταλλάξεις, πιο θανατηφόρα η βρετανική - Αυξάνεται η εμπιστοσύνη στα εμβόλια

Περίπου 4.000 μεταλλάξεις της covid19 έχουν διαπιστωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, με την επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να υποστηρίζει πως υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν πως η βρετανική μετάλλαξη πέρα από μεταδοτική, είναι και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού.
Αν και οι φαρμακοβιομηχανίες (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) υποστηρίζουν πως τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης του ιού (ακόμα και κατά της νοτιοαφρικανικής, αν και με χαμηλότερη αποτελεσματικότητα), ήδη εξετάζουν το πώς μπορούν να βελτιώσουν τα εμβόλια τους κατά των μεταλλάξεων.
ον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ξεπέρασε ο αριθμός των εμβολιασθέντων πολιτών, κάτι που δείχνει την πρόοδο που επιτυγχάνεται κατά της επιδημίας του κορωνοϊού, παρά τις ανησυχίες για τις μεταλλάξεις αλλά και την ελλιπή διάθεση εμβολίων.
Οι εμβολιασμοί εκτιμάται πως έχουν ξεπεράσει πλέον τους 105 εκατομμύρια σε 75 χώρες, τη στιγμή που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονται σε περισσότερα από 104 εκατομμύρια.
Το όριο των 450.000 θανάτων λόγω της επιδημίας του covid ξεπέρασαν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που υπάρχει έντονη ανησυχία για τη βρετανική μετάλλαξη του ιού μια και τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) αναφέρουν πως υπάρχουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία που δείχνουν ότι είναι και πιο θανατηφόρα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος.
Και ενώ η Ευρώπη αναζητά τον βηματισμό της όσον αφορά τον εμβολιασμό των Ευρωπαίων πολιτών, παράλληλα λαμβάνει μια σειρά από νέα μέτρα για να εμποδίσει την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Συγκεκριμένα, η ΕΕ σκληραίνει τους όρους για τους ταξιδιώτες που προέρχονται από τρίτες χώρες, εκτός της Ένωσης, επισημαίνοντας ότι θα επιτραπεί η ελεύθερη είσοδος μόνο σε εκείνους που έρχονται από χώρες με λίγα κρούσματα και διευκρινίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος σε όσους προέρχονται από χώρες που έχουν εντοπιστεί μεταλλάξεις του ιού.
Την ίδια στιγμή, εξακολουθούν να είναι σε ισχύ περιοριστικά μέτρα και lockdown.

ΗΠΑ: Νέα, μικρή μείωση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας - Έπεσαν στις 779.000

Mια νέα μικρή πτώση ύψους 33.000 σημείωσαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, φτάνοντας συνολικά τις 779.000 για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2021.
Ωστόσο τα νέα είναι θετικά καθώς συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά για 2η εβδομάδα, και πολύ καλύτερα από τις εκτιμήσεις αναλυτών που ανέμεναν 830.000.
Σημειώνεται πως τα στοιχεία συνεχίζουν κατά πολύ να υπερβαίνουν τα προ κρίσης επίπεδα καθώς η αναβίωση της πανδημίας οδηγεί σε πιο αυστηρούς περιορισμούς και εντείνει τις ανησυχίες και βρίσκονται σε υψηλό ρεκόρ, καθώς σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας 17,2 εκατ. Αμερικανικοί εξακολουθούν να λαμβάνουν κρατικές παροχές.

EtYstsNWQAYn8O2.png

Μικτή εικόνα και μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές συνεχίζουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Οι προσδοκίες για την ανάκαμψη, τα εταιρικά αποτελέσματα και η προσπάθεια του Mario Draghi στην Ιταλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στηρίζουν τις αγορές.
Θα πρέπει να εξακριβωθεί τώρα, αν ο τεχνοκράτης Mario Draghi θα θελήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με υπουργούς που να προέρχονται αποκλειστικά και μόνον από τον χώρο της πολιτικής, ή αν θα επιμείνει στο σχέδιο το οποίο του αποδίδεται για «μεικτό σχήμα» αποτελούμενο από πολιτικούς και τεχνοκράτες.
Το γερμανικό κοινοβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες ημέρες τα μέτρα για την ενίσχυση της γερμανικής οικονομίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου όταν ερωτήθηκε εάν το λεγόμενο «φρένο χρέους» πρέπει να ανασταλεί το επόμενο έτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters ενώ επισήμανε ότι η επιλογή της λιτότητας αποτελεί λανθασμένη λύση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, ο οποίος θα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία στις επόμενες εθνικές εκλογές φέτος, ρωτήθηκε εάν το συνταγματικά επιβαλλόμενο «φρένο χρέους» θα πρέπει να ανασταλεί για τρίτη συνεχή χρονιά.
Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια συζήτηση που έχει διχάσει το συγκυβερνων κόμμα CDU.
Στο ταμπλό η μετοχή της Bayer σημειώνει άλμα 5,5%, μετά τον συμβιβασμό ύψους 2 δισ. δολ. για τις νομικές εκκρεμότητας που αφορούν τη χρήση του Roundup.
Άνοδο 0,6% καταγράφει η μετοχή της Deutsche Bank, μετά την επιστροφή της σε ετήσια κέρδη το 2020, για πρώτη φορά από το 2014.

BoE: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική - Ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματικής της πολιτική η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την πρώτη της συνεδρίαση για το 2021, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διατηρείται στο 0,1% και το μέγεθος του συνολικού προγράμματος αγοράς assets να διατηρείται στα 895 δισεκατομμύρια λίρες (1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Η Τράπεζα της Αγγλίας ρώτησε τις βρετανικές τράπεζες τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με την ετοιμότητά τους για αρνητικά επιτόκια, αφού αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο ότι διερευνά τη δυνατότητα εφαρμογής επιτοκίων κάτω από το μηδέν, εάν κριθεί απαραίτητο.
Η BoE ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό το μήνυμα δεν πρέπει να μεταφραστεί ως «σήμα» για άμεση υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων.
Επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η επεξεργασίας ενός κλιμακωτού συστήματος επιτοκίων (tiered rate system), το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εφόσον μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν.
Στις νέες της προβλέψεις, η BoE δήλωσε πως αναμένει την βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί περί το 5% αυτό το έτος— ποσοστό χαμηλότερο από το 7,25% που ανέμενε τον Νοέμβριο.
Οι οικονομικές προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αβέβαιες, με τα εθνικά lockdown να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Μαρτίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να εξαλείψει την επανεμφάνιση του ιού, ενώ η διάθεση των εμβολίων συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό.

Ευρωζώνη: Άνοδος 2% στις λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο 2020

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών, αυξήθηκαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, ωστόσο έκτοτε οι περιορισμοί έχουν γίνει αυστηρότεροι σε πολλές οικονομίες και τα μη απαραίτητα καταστήματα παραμένουν κλειστά σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 2,0% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο, λόγω της ανάκαμψης των πωλήσεων καυσίμων και ειδών ένδυσης.
Οι λιανικές πωλήσεις απέχουν μόλις 0,9% χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Ο τομέας του λιανικού εμπορίου ήταν επομένως πολύ πιο ανθεκτικός κατά τη διάρκεια του δ΄τριμήνου, έναντι του πρώτου lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020.
Τον Δεκέμβριο, οι πωλήσεις ανέκαμψαν έντονα στη Γαλλία, όπου τα καταστήματα άνοιξαν εκ νέου, αλλά μειώθηκαν σημαντικά στη Γερμανία, η οποία επέβαλε νέο lockdown.

Ifo (Γερμανία): Οι επιχειρήσεις αναμένουν ότι τα περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου

Στην εκτίμηση ότι τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό θα διαρκέσουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου συγκλίνουν οι γερμανικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με έρευνα του οικονομικού ινστιτούτου Ifo.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι δραστηριότητες θα εξομαλυνθούν μόνο προς τα τέλη του 2021.
Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αναμένουν πάνω από επτά μήνες περιορισμών στη δημόσια ζωή, σύμφωνα με το Ifo, που σημείωσε ότι τα στοιχεία ήταν οριακά χαμηλότερα σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
«Η αύξηση των εμβολιασμών δεν έχει ακόμα καθοριστική επίπτωση», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Klaus Wohlrabe, επικεφαλής των ερευνών του Ifo.

Deutsche Bank: Kέρδη το 2020 για πρώτη φορά από το 2014

Κέρδη για πρώτη φορά από το 2014 ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank για το 2020 ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις, με όχημα την επενδυτική τραπεζική.
H Deutsche Bank ανακοίνωσε καθαρά κέρδη στο δ' τρίμηνο του 2020 εκπλήσσοντας τους αναλυτές, ενώ και τα έσοδά της αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και 4 χρόνια.
Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη για το τρίμηνο ανήλθαν στα 51 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 1,6 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 2% στα 5,45 δισ. ευρώ το τρίμηνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν τριμηνιαίες ζημιές μετά από φόρους 168 εκατ. ευρώ.
Για το σύνολο του 2020, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4%, καταγράφοντας την πρώτη αύξηση εδώ και τέσσερα χρόνια.
Τα καθαρά κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους ανήλθαν σε 113 εκατομμύρια ευρώ.

Shell: «Βουτιά» 71% στα κέρδη του 2020 - Σε χαμηλά 20 ετών

Στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων δεκαετιών υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Royal Dutsch Shell το 2020, καθώς η πανδημία προκάλεσε την κατάρρευση της ενεργειακής κατανάλωσης.
Ωστόσο, η εταιρεία ως ένδειξη εμπιστοσύνης αύξησε ξανά το μέρισμα.
Τα ετήσια προσαρμοσμένα κέρδη της Shell μειώθηκαν στα 4,8 δισ. δολάρια, χαμηλότερα 71% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Τα κέρδη του δ΄ τριμήνου μειώθηκαν 87% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και είναι χαμηλότερα των προσδοκιών, κυρίως εξαιτίας της συνεχούς χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης εξαιτίας της πανδημίας.
Το καθαρό χρέος στο τέλος του έτους διαμορφώθηκε στα 75,4 δισ. δολάρια, ενώ στόχος της εταιρεία είναι να μειωθεί το χρέος στα 65 δισ. δολάρια πριν από τη διανομή 20%-30% των ταμειακών ροών στους μετόχους μέσω μερισμάτων και επαναγοράς μετοχών.
Τέλος, η Shell τόνισε πως αναμένεται να αυξήσει το μέρισμα του α΄ τριμήνου κατά 4% από το προηγούμενο τρίμηνο.

Πτώση στην Ασία

Πτώση κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας μετά τα κέρδη των τελευταίων ημερών.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,4% στις 4.010 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -1% στις 28.341 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,7% στις 29.113 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,5% στις 3.501 μονάδες.
Στον αντίποδα, o Sensex ενισχύθηκε +0,7% στις 50.614 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης