Διεθνή

BoE: Δεν θα ακολουθήσουμε την ΕΚΤ στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων – Οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν

BoE: Δεν θα ακολουθήσουμε την ΕΚΤ στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων – Οι αγορές ομολόγων θα συνεχιστούν
Ο επικεφαλής της BoE Andrew Bailey χαρακτήρισε ανυπόστατες τις ανησυχίες για την ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας εξαιτίας του προγράμματος μαζικής αγοράς ομολόγων
Σχετικά Άρθρα

Οι ανησυχίες ότι η BoE έχει θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της εξαιτίας της μεγάλης κλίμακας αγοράς κρατικών ομολόγων κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι «εντελώς ανυπόστατες», δήλωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας (Bank of England) Andrew Bailey, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2021.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής κυβερνήτης της Bank of England Ben Broadbent δήλωσε στο CNBC ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «έχει διαφορετική στάση» από την ηπειρωτική Ευρώπη όσον αφορά την ανάγκη για την υιοθέτηση της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων.

Τράπεζες

Τα σχόλιά του ήρθαν μετά τη δήλωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι οι βρετανικές τράπεζες θα χρειάζονταν τουλάχιστον έξι μήνες για να προετοιμαστούν για την υιοθέτηση ενός καθεστώτος αρνητικών επιτοκίων, αν και διευκρίνισε ότι αυτό δεν σήμαινε ότι περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων αναμένονται στο μέλλον.

Αγορές ομολόγων 

«Θα είναι ευθύς, φοβάμαι ότι αυτά τα επιχειρήματα είναι εντελώς ανυπόστατα», είπε σε διαδικτυακή ομιλία του στο London School of Economics.
Η BoE διπλασίασε τον στόχο της για αγορές κρατικών ομολόγων στα 895 δισεκατομμύρια λίρες (1,23 τρισεκατομμύρια δολάρια) από την έναρξη της πανδημίας πέρυσι, ακολουθώντας μια παρόμοια αύξηση του κρατικού δανεισμού της Βρετανίας.
Σύμφωνα με μια έρευνα από τους Financial Times τον περασμένο μήνα σε μεγάλους επενδυτές στην αγορά ομολόγων η κεντρική τράπεζα έχει διαβαθμίσει με τέτοιο τρόπο τις αγορές της ώστε να βρίσκεται σε παράλληλο βηματισμό με τον ρυθμό δανεισμού του βρετανικού κράτους που αποφασίζει ο υπουργός Οικονομιών Rishi Sunak.

Πληθωρισμός

Ο Bailey δήλωσε ότι οι προσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές για της εξέλιξη του πληθωρισμού έδειξαν ότι οι επενδυτές δεν περίμεναν από την BoE να παραβιάσει την εντολή της και να αφήσει τον πληθωρισμό να τεθεί εκτός ελέγχου.
Οι επενδυτές στην αγορά ομολόγων επικεντρώθηκαν στο γεγονός ότι έχει διασφαλισθεί ότι ο πληθωρισμός επέστρεψε στο στόχο του 2%, επισήμανε.
«Η ανεξάρτητη επιδίωξη του στόχου για τον πληθωρισμό δεν σημαίνει ότι η νομισματική πολιτική δεν σχετίζεται με άλλες μακροοικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιονομικής πολιτικής», είπε.

 Μεταφορικό κόστος

Η Τράπεζα της Αγγλίας δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην αύξηση του μεταφορικού κόστους καθώς προσπαθεί να προβλέψει πόσο πιθανό είναι να ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις κατά τους προσεχείς μήνες, δήλωσε ο Andrew Bailey.
Έχουμε δει αρκετές απότομες αυξήσεις στο κόστος των μεταφορών (αύξηση), δήλωσε ο Bailey.
Σημείωσε ότι η αύξηση του κόστους δεν αφορά το Brexit αλλά αντανακλά τη σταδιακή ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου και τον αντίκτυπο της παγκόσμιας πανδημίας που επηρέασε τους ναύλους και την προμήθεια εμπορευματοκιβωτίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης