Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλο-γερμανική συμφωνία για παραγωγή ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων και απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ

Γαλλο-γερμανική συμφωνία για παραγωγή ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων και απεξάρτηση από το ΝΑΤΟ

Η συμφωνία Merkel και Macron και η ειδική Σύνοδος Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για την ανάληψη κοινών αμυντικών έργων στην ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 25 Φεβρουαρίου 2021

Σχετικά Άρθρα
Γερμανία και Γαλλία αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη νέων ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων και την ανάληψη κοινών αμυντικών έργων σε μια προσπάθεια των δύο ευρωπαϊκών χωρών να διευρύνουν τον παγκόσμιο γεωστρατηγικό ρόλο τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron είχαν είχαν πολύωρη τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021, κατά τη διάρκεια της οποίας επετεύχθη συμφωνία να αναπτύξουν κοινά αμυντικά έργα, με στόχο η Γηραιά Ήπειρος αφενός να απεξαρτηθεί από την αμυντική ομπρέλα του ΝΑΤΟ καθώς οι ΗΠΑ φάνηκε να υπαναχωρούν από το παγκόσμιο ρόλο τους τα τελευταία χρόνια, αφετέρου να «αποκρούσει» την επιθετικότητα της Ρωσίας.

Σύνοδος Κορυφής

Σ’ αυτό το πλαίσιο μάλιστα, οι ηγέτες των κρατών – μελών της Ε.Ε. αναμένεται να συζητήσουν τις δυνατότητες «ενίσχυσης των αμυντικών επενδύσεων, αύξησης των αμυντικών ικανοτήτων και τόνωσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας» κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου στις 25 Φεβρουαρίου 2021.
Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν πώς να ενισχύσουν τις «αμυντικές επενδύσεις, ανάπτυξη των αμυντικών ικανοτήτων και τη επιχειρησιακή ετοιμότητα» κατά τη διάρκεια Ειδικής Συνόδου Κορυφής στις 25 Φεβρουαρίου.
«Η ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ θα συμβάλει στην αύξηση της ικανότητάς της να ενεργεί αυτόνομα και στην προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων και αξιών της στην παγκόσμια σκηνή», υπογράμμισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σημείωμα που στάλθηκε σε αντιπροσωπείες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και το οποίο αποκάλυψε το Bloomberg,

Επιτροπή Άμυνας και Ασφάλειας

Merkel και Macron, από το 2017, έχουν συγκροτήσει μια κοινή επιτροπή άμυνας και ασφάλειας, με στόχο την προώθηση διάφορων διμερών αμυντικών projects, δύο εκ των οποίων αφορούν τα επόμενης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη FCAS (φωτογραφία) και τα άρματα μάχης MGCS.
Σύμφωνα με τη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας, Florence Parly, στόχος είναι τα πρώτα συμβόλαια κοινών οπλικών projects να εισέλθουν στην επόμενη φάση υλοποίησης έως τα μέσα του 2021.

Macron και Soeder

¨Όπως σημειώνει το πρακτορείο στο δημοσίευμα, ο Macron είχε τηλεδιάσκεψη και με τον Markus Soeder, επικεφαλής του κρατιδίου της Βαυαρίας, ο οποίος αποτελεί το μεγάλο «φαβορί» για τη διαδοχή της Merkel στην ηγεσία του κυβερνώντος CDU.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας FAZ το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα, ο Soeder θεωρείται από τους πλέον ένθερμους υποστηρικτές των κοινών γερμανο-γαλλικών οπλικών projects, καθώς σ’ αυτά συμμετείχουν αρκετές βαυαρικές εταιρείες του κλάδου της αμυντική βιομηχανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης