Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Ασπίδα» από Macron (Γαλλία) και Merkel (Γερμανία) στην Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων

«Ασπίδα» από Macron (Γαλλία) και Merkel (Γερμανία) στην Κομισιόν για τις καθυστερήσεις στις προμήθειες εμβολίων
«Σωστή» χαρακτήρισαν την πολιτική της Κομισιόν ο Γάλλος ο πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εν μέσω αυξανόμενης κριτικής στην Κομισιόν για τις ανεπαρκείς προμήθειες σε εμβόλια και τα συμβόλαια με τις φαρμακοβιομηχανίες
Σχετικά Άρθρα

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron και η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κεντρική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον εφοδιασμό εμβολίων κατά της Covid-19, παρά τις επικρίσεις που δέχονται οι Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.
«Στηρίζω πλήρως την ευρωπαϊκή προσέγγιση που έχουμε (...).
Τι θα λέγαμε αν η Γαλλία και η Γερμανία ανταγωνίζονταν σήμερα για εμβόλια;» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Macron τόνισε ότι η απόφαση για κοινή παραγγελία εμβολίων ήταν και παραμένει «η σωστή. Ακόμα κι αν οι παραγωγικές δυνατότητες «δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φανταζόμασταν», σημείωσε.

Κριτική

Μετά από το γαλλο-γερμανικό συμβούλιο Άμυνας που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης (στο οποίο να σημειωθεί συμφωνήθηκε η ανάπτυξη κοινών αμυντικών συστημάτων), οι δύο ηγέτες έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξη τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα εντονότατης κριτικής όσον αφορά τις ευθύνες της για τις ελλείψεις στις προμήθειες εμβολίων καθώς και για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων στα κράτη - μέλη της ΕΕ.

H αποκάλυψη του Reuters

Την ίδια ώρα σε δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου αποκαλύπτεται το «ναυάγιο» στο πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων της ΕΕ καθώς όπως επισημαίνεται η τακτική της Κομισιόν για απόδοση ευθυνών στις φαρμακευτικές δεν λειτούργησε ενώ οι λεπτομέρειες των εμπιστευτικών συμφωνιών διαρρέουν, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλλει τις συμβάσεις που είχε συμφωνήσει εξ ονόματος των μελών της.
Το Reuters, έχοντας πρόσβαση στις λεπτομέρειες των εσωτερικών συνομιλιών της ΕΕ τον τελευταίο μήνα, αποκαλύπτει μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ χειρίστηκαν το πρόγραμμα εμβολιασμού.

«Γνώριζαν»

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ γνώριζαν ήδη από τον Δεκέμβριο τις καθυστερήσεις στην παραγωγή εμβολίων, αλλά η Επιτροπή ανακοίνωσε φιλόδοξους στόχους.
Αρχικά, η ΕΕ δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις δόσεις εμβολίων των εταιρειών που εξήχθησαν από το μπλοκ, συνειδητοποιώντας το μόνο αφού καθυστέρησαν οι προμήθειές της.
Την ίδια ώρα, δεν μπορούσε να εντοπίσει τα εκατομμύρια δόσεων που είχαν ήδη εξαχθεί.
Και καθώς απέτυχαν οι προσπάθειές της να κερδίσει έδαφος με νομικά μέσα, η Επιτροπή αντιμετώπισε τις επιθέσεις από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, σημειώνεται στο δημοσίευμα

Αστοχία

Ο Macron, στι δηλώσεις του, αναγνώρισε ότι οι Ευρωπαίοι «δεν είχαν προβλέψει» την «τόσο γρήγορη επιτυχία που θα είχαν οι κλινικές δοκιμές στα εμβόλια που βασίζονται στο αγγελιαφόρο RNA (messenger RNA ή mRNA)», εκείνα των Pfizer/BioNTech και Moderna, που ήταν τα πρώτα διαθέσιμα, εκ των οποίων «ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής γίνεται στις ΗΠΑ».
Ωστόσο, διαβεβαίωσε, «μπορούμε να επιταχύνουμε τα πράγματα» και η εκστρατεία εμβολιασμού θα πάει «πολύ καλύτερα» τον Απρίλιο.

Δυσκολίες

Ο Γάλλος πρόεδρος θέλησε να χαιρετίσει τη δέσμευση της Ursula von den Layen, της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που διαπραγματεύτηκε συμβάσεις με παρασκευάστριες εταιρείες εμβολίων εξ ονόματος των 27 κρατών μελών και εξασφάλισε περισσότερες από 2,2 δισεκατομμύρια δόσεις για 450 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
«Η υγεία είναι δεν είναι συνήθως κοινοτική αρμοδιότητα και ως εκ τούτου, στην πορεία, επινοήσαμε μια πολιτική που δεν υπήρχε», τόνισε.

Παραγωγή

«Αυτό που πρέπει να προετοιμάσουμε τώρα είναι προμήθειες και πρόσθετη παραγωγή εμβολίων στο έδαφος μας», πρόσθεσε ο Macron.
Η Κομισιόν, η οποία διαπραγματεύτηκε εκ μέρους των 27 κρατών – μελών τις προπαραγγελίες των εμβολίων κατά της Covid-19, δέχεται έντονη κριτική για τις καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού.
Η Ευρώπη έχει σήμερα χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμού από εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και τις ΗΠΑ το οποίο προηγήθηκε κατά τις αδειοδοτήσεις των εμβολίων και τις παραγγελίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης