Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον αέρα η πορεία της οικονομίας... ως το Πάσχα - Ποια τα μέτρα στήριξης για τον παραγωγικό τομέα

Στον αέρα η πορεία της οικονομίας... ως το Πάσχα - Ποια τα μέτρα στήριξης για τον παραγωγικό τομέα
Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Επεκτείνονται τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων με ορίζοντα εφαρμογής το Πάσχα που αποτελεί κρίσιμο χρονικό ορόσημο για τις αντοχές του προϋπολογισμού όσο ο λογαριασμός του δημοσίου ανεβαίνει πιέσεις ασφυκτικά τα κρατικά ταμεία.
Για κάποιες παρεμβάσεις που ήδη εφαρμόζονται από την αρχή του έτους και έχουν προσωρινό χαρακτήρα, όπως είναι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και οι μειωμένες κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες ασφαλιστικές εισφορές, είναι ανοικτό να μετατραπούν σε μόνιμες προκειμένου να περιοριστεί το φορολογικό βάρος στην οικονομία και να ενισχυθεί η δυναμική της ανάκαμψης.
Αυτό όμως το ενδεχόμενο δεν είναι της παρούσης και θα συζητηθεί στην πορεία αφού όλο το βάρος αυτή τη στιγμή πέφτει πάνω στην επιδείνωσης της επιδημιολογικής κρίσης που έχει προκαλέσει η μετάλλαξη του ιού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών οι κραδασμοί θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, με την εστίαση και το τουρισμό να βρίσκονται στη «δίνη του κυκλώνα», καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να παραμείνουν με «κατεβασμένα ρολά» για αρκετούς μήνες ακόμη.
Ωστόσο λόγω του ότι οι πόροι του δημοσίου δεν είναι απεριόριστοι οι ενισχύσεις θα είναι στοχευμένες και τα χρήματα θα κατευθύνονται σε όσους δέχονται ισχυρά πλήγματα από την πανδημική κρίση.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το κυβερνητικό σχέδιο για την αναχαίτιση των οικονομικών επιπτώσεων από τη πανδημία με ορίζοντα το τέλος Απριλίου προβλέπει:

  • Πλήρης απαλλαγή από τη καταβολή ενοικίου για τις επιχειρήσεις που θα είναι κλειστές και χορήγηση του ειδικού επιδόματος των 534 ευρώ μηνιαίως στους εργαζόμενους τους με ταυτόχρονη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Ήδη ο πρωθυπουργός στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης ανακοίνωσε ότι αναστέλλεται η πληρωμή του ενοικίου και το Μάρτιο. Το δημόσιο θα αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων για το 80% του συνολικού μισθώματος.
  • Έκπτωση 40% στα ενοίκια για τους πληττόμενους αλλά ανοιχτούς κλάδους με παράταση της δυνατότητας να βγάζουν σε αναστολή μέρος του προσωπικού τους. Η μείωση θα ισχύσει και για τα ενοίκια των εργαζομένων σε αναστολή για κύρια κατοικία και φοιτητική στέγη.
  • Μετάθεση των πληρωμών για τις δόσεις ρυθμίσεων χρεών προς το Δημόσιο με εξαίρεση το ΦΠΑ.
  • Παράταση επιδομάτων ανεργίας που λήγουν.
  • Νέα επιστρεπτέα προκαταβολή ύψους τουλάχιστον 750 εκ. ευρώ εντός του Μαρτίου. Έμφαση θα δοθεί στο τουρισμό και την εστίαση μέσω της αύξησης του ύψους της ενίσχυσης και με «κούρεμα» του ποσού ενδεχομένως και πάνω από το 50% που ίσχυε στους δύο προηγούμενους κύκλους ενώ οι εκταμιεύσεις των χρημάτων θα επισπευστούν.
  • Κάλυψη από το δημόσιο ποσοστού των πάγιων δαπανών επιχειρήσεων με τη μορφή της επιδότησης που σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα είναι μη επιστρεπτέα. Το σχετικό θεσμικό πλαίσιο σε συνεργασία με την Κομισιόν θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φεβρουάριο ώστε στη συνέχεια οι επιχειρήσεις να κληθούν να καταχωρήσουν τα σχετικά δεδομένα και τις απαραίτητες πληροφορίες για τον υπολογισμό του ποσού των παγίων δαπανών. Δικαιούχοι θα είναι, κυρίως, επιχειρήσεις που παρουσιάζουν μείωση τζίρου κατά τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, καταγράφουν σημαντική ζημιά κατά το προηγούμενο έτος λαμβάνοντας υπόψη και τη στήριξη που έχουν λάβει και απασχολούν εργαζόμενους.
  • Ενεργοποίηση προγράμματος επιδότησης των δόσεων επιχειρηματικών δανείων κατά το πρότυπο του «Γέφυρα» για τα στεγαστικά. Για τη διάρκεια, το ποσοστό επιδότησης, τις επιλέξιμες επιχειρήσεις αλλά και την περίμετρο των δανείων (ενήμερα, «κόκκινα», καταγγελμένα) το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες αντιδρούν σε γενικευμένη εφαρμογή του μέτρου ζητώντας η επιδότηση να αφορά μόνο τους τόκους των δόσεων και να εξαιρεθούν από τη στήριξη οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
  • Παράταση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση για καφέ και μη αλκοολούχα ποτά έως το τέλος Σεπτεμβρίου (λήγει στις 31 Απριλίου) και έως το τέλος του έτους για το τουριστικό πακέτο και τα εισιτήρια στις μεταφορές, θέατρα και κινηματογράφους.


Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης