Τελευταία Νέα
Διεθνή

State Department: Εκτός της λίστας των τρομοκρατών οι Σιίτες Χούθι της Υεμένης

State Department: Εκτός της λίστας των τρομοκρατών οι Σιίτες Χούθι της Υεμένης
Το 80% του πληθυσμού της Υεμένης χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια
Σχετικά Άρθρα

Σε μια κίνηση στρατηγικής ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ενημέρωσε το Αμερικανικό Κογκρέσο για την πρόθεσή του να αφαιρέσει το κίνημα των Σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης, από τον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει η Ουάσινγκτον.
«Ειδοποιήσαμε επίσημα το Κογκρέσο για την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών να ακυρώσει» την προσθήκη των Χούθι στον κατάλογο, ανέφερε εκπρόσωπος του State Department.

Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα

Οι Χούθι χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση την παραμονή της αποχώρησης της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Donald Trump από την εξουσία. Οργανώσεις αρωγής εξέφρασαν την ανησυχία ότι η κίνηση αυτή θα καθιστούσε αδύνατη τη χορήγηση βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα όπου εκτυλίσσεται, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephan Duzarick χαιρέτισε την ανακοίνωση του State Department, κρίνοντας ότι «θα ανακουφίσει εκατομμύρια Υεμενίτες που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια και από τα εισαγόμενα εμπορεύματα προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους».

Στόχος ο τερματισμός του πολέμου

Η κίνηση καταγράφηκε μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Δημοκρατικού προέδρου Biden ότι τερματίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Η σύρραξη στην Υεμένη θεωρείται από αρκετούς πόλεμος μέσω ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Το 80% του πληθυσμού της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.
Αξιωματούχος του State Department τόνισε πως η αφαίρεση των Χούθι από τη μαύρη λίστα δεν αλλάζει την άποψη της κυβέρνησης Biden για τις «καταδικαστέες» ενέργειες των ανταρτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης