Τελευταία Νέα
Διεθνή

Zarif (ΥΠΕΞ Ιράν): Ο Biden δεν θέλει να απαλλαγεί από την αποτυχημένη κληρονομιά Trump

Zarif (ΥΠΕΞ Ιράν): Ο Biden δεν θέλει να απαλλαγεί από την αποτυχημένη κληρονομιά Trump

Τη χαλάρωση των κυρώσεων πριν από την 21η Φεβρουαρίου 2021 ζητεί από τις ΗΠΑ ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών

Σχετικά Άρθρα

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε την Ουάσινγκτον να δράσει γρήγορα προκειμένου να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι ο νόμος που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο αναγκάζει την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σκληρύνει τη θέση της, εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν μειωθούν έως τις 21 Φεβρουαρίου.
Ο Mohammad Javad Zarif αναφέρθηκε επίσης στις εκλογές στο Ιράν τον Ιούνιο 2021.
Εάν εκλεγεί ένας σκληροπυρηνικός πρόεδρος, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη διεθνή συμφωνία του 2015.

«Ο χρόνος τελειώνει»

«Ο χρόνος τελειώνει για τους Αμερικανούς, τόσο λόγω του νομοσχεδίου, όσο και της εκλογικής ατμόσφαιρας που θα ακολουθήσει το Ιράν το νέο έτος», δήλωσε ο Zarif σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hamshahri.
Το Kοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούn οι σκληροπυρηνικοί, ψήφισε τo νόμο τον Δεκέμβριο 2020 που δίνει προθεσμία δύο μηνών για τη χαλάρωση των κυρώσεων.
Η κυβέρνηση του Joe Biden διερευνά τρόπους αποκατάστασης της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που υπέγραψε το Ιράν με τις μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις αλλά αποσύρθηκε από αυτή ο Donald Trump επαναφέροντας τις κυρώσεις.
Το Ιράν αντέδρασε παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας σε μια βήμα προς βήμα απάντηση, υπενθυμίζει το Reuters.

Εμπλουτισμός ουρανίου

Τον Ιανουάριο 2021, το Ιράν συνέχισε στο 20% του εμπλουτισμού ουρανίου στο πυρηνικό εργοστάσιο Fordow, στο επίπεδο που βρισκόταν πριν από την πυρηνική συμφωνία.
Ο Biden έχει δηλώσει, πως εάν η Τεχεράνη επιστρέψει στην αυστηρή συμμόρφωση με τη συμφωνία η Ουάσιγκτον θα αντιμετώπιζε τη νέα κατάσταση ως αφετηρία για ένα ευρύτερο σύμφωνο, που θα περιόριζε την ανάπτυξη πυραύλων και θα μείωνε τις περιφερειακές δραστηριότητες του Ιράν.
Το Ιράν έχει ζητήσει επανειλημμένα τη χαλάρωση των κυρώσεων, προτού επιστρέψει στη συμμόρφωση ενώ απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις για ευρύτερα θέματα ασφάλειας.

«Η κληρονομιά Trump»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken είχε τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του από τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία σε μία προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας.
«Όσο περισσότερο χρονοτριβεί η Αμερική, τόσο περισσότερο θα χάνει… φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Biden δεν θέλει να απαλλαγεί από την αποτυχημένη κληρονομιά του Trump», δήλωσε ο Zarif.
«Δεν χρειάζεται να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Είναι η Αμερική που πρέπει να βρει το εισιτήριο για να έρθει στο τραπέζι », πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης