Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Burnes (Eldorado Gold): Η Ελλάδα θα έχει τεράστιο όφελος από την συμφωνία στην Χαλκιδική

Burnes (Eldorado Gold): Η Ελλάδα θα έχει τεράστιο όφελος από την συμφωνία στην Χαλκιδική
Η Ελλάδα κερδίζει μια σταθερή πηγή ανάπτυξης και κρατικού εισοδήματος με βιώσιμο χαρακτήρα και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τα επόμενα 25 χρόνια
Σχετικά Άρθρα

Ένα ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα στέλνει ο CEO της Eldorado Gold, George Burnes, μετά την υπογραφή της νέας επενδυτικής συμφωνίας για τα μεταλλεία της Κασσάνδρας, λέγοντας ότι «πλέον η Ελλάδα είναι ένας πολλά υποσχόμενος τόπος για άνθηση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών».
Σε συνέντευξη του στην Καθημερινή ο κ. Burnes εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταστεί ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς χρυσού στην Ευρώπη, ενώ θα σημειωθεί σημαντική αύξηση στην απασχόληση που αναμένεται να ξεπεράσει τις 3.000 θέσεις εργασίας.

Επενδύσεις στο περιβάλλον και τις τοπικές κοινότητες

Υπογραμμίζει ωστόσο, ότι «με σημαντικές επενδύσεις στον άξονα της περιβαλλοντικής διαχείρισης μειώνουμε αποφασιστικά το αποτύπωμα της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή» κάτι για το οποίο είχε δημιουργηθεί θύελλα αντιδράσεων από κατοίκους και φορείς, με αποτέλεσμα το ναυάγιο της συμφωνίας με την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ωστόσο τώρα ο Ceo της Eldorado Gold υποστηρίζει ότι τόσο η Ολυμπιάδα όσο και οι Σκουριές έχουν την προοπτική να αποτελέσουν μεταλλεία παγκόσμιας κλάσης ενώ υπόσχεται σειρά από εμβληματικές επενδύσεις σε έργα υποδομής που προβλέπονται από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο και θα στηρίξουν επί τις ουσίας τις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής».
Εκτιμά δε ότι οι αντιδράσεις που εξακολουθούν να αναδύονται «περιορίζονται σε μεμονωμένες φωνές και στο συντριπτικό μέρος τους οι τοπικές κοινότητες αντιλαμβάνονται τα ουσιαστικά οφέλη αυτής της επένδυσης».

Έσοδα 2 δις ευρώ για το Δημόσιο

Μιλά ακόμη για τα έσοδα που θα αποκομίσει το κράτος  και θα ξεπεράσουν  τα 2 δισ ευρώ και εκτιμά ότι το ελληνικό δημόσιο διατηρεί ακέραια τα δικαιώματα υπεράσπισης των συμφερόντων του, ενώ οι δεσμεύεις της εταιρείας προς το ελληνικό κράτος για το περιβάλλον και προς τις τοπικές κοινωνίες γα αντισταθμιστικά οφέλη θα φτάσουν τα 70 εκατ ευρώ».
Όπως τονίζει «η Ελλάδα κερδίζει μια σταθερή πηγή ανάπτυξης και κρατικού εισοδήματος με βιώσιμο χαρακτήρα και μακροπρόθεσμο ορίζοντα για τα επόμενα 25 χρόνια καθώς για κάθε ουγγιά χρυσού και άλλων ορυκτών θα πληρώνεται το 100% των προβλεπόμενων μεταλλευτικών τελών προσαυξημένο κατά 10%».  

Αναζητείται στρατηγικός επενδυτής

Τέλος αποκαλύπτει ότι η Eldorado Gold αναζητά στρατηγικό επενδυτή στο project που θα βοηθήσει να καλυφθούν οι επιπλέον επενδύσεις ύψους 1,9 δισ δολαρίων τις οποίες προβλέπει η νέα συμφωνία με το Ελληνικό δημόσιο.
Tην αναθεωρημένη σύμβαση με την Eldorado Gold για τα μεταλλεία της Χαλκιδικής υπέγραψε την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Η σύμβαση υπεγράφη από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eldorado Gold, George Burns και τον Αντιπρόεδρο και Γενικό Διευθυντή Ελλάδος της Eldorado Gold, Χρήστο Μπαλάσκα.
Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, η Γενικής Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, καθώς και οι Πρέσβεις του Καναδά και των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Mark Allen και Geoffrey Pyatt.
Όπως αναφέρει η Eldorado Gold, τα οφέλη που προκύπτουν από το αναβαθμισμένο επενδυτικό σχέδιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας κατά τη διάρκεια ζωής τους, είναι μεταξύ άλλων, $1,9 δισ. επιπλέον επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των Μεταλλείων Κασσάνδρας, 1.400 νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον 900 κατά τη διάρκεια των κατασκευαστικών εργασιών και 2 δισ. ευρώ έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο (φόρος εισοδήματος και κοινωνικές εισφορές, μεταλλευτικά δικαιώματα).

Βελτιωμένοι όροι για το ελληνικό δημόσιο

Η συμφωνία πέρασε ομόφωνα από την Διυπουργική Επιτροπή κρατικών ενισχύσεων και έχει επέλθει με βελτιωμένους όρους για το Ελληνικό Δημόσιο.
Τα έργα της Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα έχουν καθυστερήσει επανειλημμένα λόγω προβλημάτων με τις άδειες και με περιβαλλοντικά ζητήματα.
Όπως έχει μεταδώσει το worldenergynews.gr, η βασική διαφοροποίηση του νέου επενδυτικού σχεδίου σε σχέση με το παλαιό, αφορά την μεταλλουργική μονάδα παραγωγής χρυσού στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, η οποία «παγώνει» τουλάχιστον για δύο χρόνια.
Η Ελληνικός Χρυσός προτείνει την κατασκευή της μονάδας χρυσού με νέα μέθοδο και δεσμεύεται μέσω της νέας σύμβασης για την κατάθεση νέας μελέτης σε διάστημα δύο ετών, μεταφέροντας για αντίστοιχο χρονικό διάστημα την έναρξη κατασκευής της.
Η μητρική εταιρία Eldorado Gold έχει αποδεχθεί τους όρους που επέβαλλε η πλευρά του ελληνικού δημοσίου για αύξηση 10% των εσόδων προς το ελληνικό Δημόσιο από την παραχώρηση της χρήσης μεταλλευτικών δικαιωμάτων και των προς επένδυση κεφαλαίων, αύξηση των θέσεων εργασίας κατά 3000 στην πλήρη ανάπτυξη του έργου, βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και αντισταθμιστικά έργα ύψους 80 εκατ. ευρώ στο Δήμο Αριστοτέλη.
Η υπογραφή της συμφωνίας θα ανοίξει το δρόμο και για την είσοδο στο project στρατηγικού επενδυτή τον οποίο η Eldorado αναζητεί στη διεθνή αγορά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης