Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πάνω από 1,1 τρισ. δολάρια θα πλημμυρίσουν τη Wall Street το επόμενο 3μηνο και το ορόσημο του Αυγούστου 2021

Πάνω από 1,1 τρισ. δολάρια θα πλημμυρίσουν τη Wall Street το επόμενο 3μηνο και το ορόσημο του Αυγούστου 2021
Καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου υποχωρούν, οι τράπεζες θα δουν τα επίπεδα των αποθεματικών τους να ανέρχονται κατά περίπου 900 δισ. δολάρια αυτό το τρίμηνο
Πάνω από 1,1 τρισ. δολάρια αναμένεται να πλημμυρίσουν τη Wall Street το επόμενο 3μηνο, αλλά μέσα στη φρενίτιδα του Reddit κανείς δεν δίνει προσοχή...
Τα μεγαλύτερα νέα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η δημοσίευση της τελευταίας πρόβλεψης δανεισμού του Υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ αναμένουν να δανειστούν μόλις 275 δισ. δολάρια το τρέχον τρίμηνο, χαμηλότερα κατά 75%, ή 853 δισ. δολάρια, από την εκτίμηση του Νοεμβρίου 2020 για δανεισμό 1,127 τρισ. δολαρίων.
Ο λόγος για αυτήν την πτώση στις ανάγκες χρηματοδότησης είναι επειδή το Υπουργείο Οικονομικών περιμένει τώρα ότι απλά δεν θα χρειαστεί να δανειστεί τόσο χρέος όσο το υπόλοιπο μετρητών που διατηρείται στον Γενικό Λογαριασμό Δημοσίου (TGA).
Και η μείωση του καθαρού εμπορεύσιμου δανεισμού που κατέχεται από ιδιώτες οφείλεται κυρίως σε υψηλότερο ταμειακό υπόλοιπο στις αρχές Ιανουαρίου ως αποτέλεσμα των χαμηλότερων δαπανών.
4dc7588fdf79a6a88ed433a0b562dee1.webp
Οι "οικονομίες" του Trump

Αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εξαντλήσει περίπου 1 τρισ. δολάρια στο ταμείο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών δεν είχε προηγουμένως προϋπολογίσει δαπάνες για δημοσιονομικά κίνητρα, δεν θα υπήρχαν εκπλήξεις σήμερα.
Αντ 'αυτού, το Υπουργείο Οικονομικών αναμένει τώρα ότι η μείωση του ταμειακού ισοζυγίου αυτό το τρίμηνο - το οποίο δαπανάται για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών κινήτρων του περασμένου Δεκεμβρίου - θα είναι ο κύριος μοχλός κάλυψης των χρηματοδοτικών αναγκών.
Έτσι, το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών αναμένει να δανειστεί μόλις 95 δισ. δολάρια και να ολοκληρώσει το τρίμηνο του Ιουνίου με ταμειακό υπόλοιπο 500 δισ. δολάρια.

Το ορόσημο της 1ης Αυγούστου

Σύμφωνα με παλαιότερους υπολογισμούς της Morgan Stanley, η προθεσμία του ανώτατου ορίου χρέους φέτος πέφτει την 1η Αυγούστου 2021, πέραν από την οποία Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να εκδώσει επιπλέον χρέος πέρα ​​από αυτό που χρειάζεται για να καλύψει τις υπάρχουσες υποχρεώσεις χρέους.
Ωστόσο, υπάρχει μια ρήτρα γραμμένη στον νόμο που απαγορεύει στα TGA να ανέλθουν πάνω από τα επίπεδα πριν από την προθεσμία του ανώτατου ορίου χρέους, η οποία ήταν το 2019.
5f1b9ffe8dd461ac90453917c9187348.webp
Αυτό σημαίνει ότι με βάση το ανώτατο όριο χρέους του 2019, τα μετρητά του Δημοσίου θα πρέπει να μειωθούν ακόμη περισσότερο, μόλις στα 200 δισ. δολάρια μέχρι την 1η Αυγούστου.
Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα μικρό χάος, αλλά σε αντίθετη περίπτωση, η αγορά πρόκειται να δει μια πλημμύρα ύψους 800 δισ. δολαρίων σε επιπλέον ρευστότητα τις επόμενες 6 εβδομάδες και συνολικά 1,1 τρισ δολάρια τις επόμενες 10 εβδομάδες, και στη συνέχεια δυνητικά άλλα 300 δισ. δολάρια τους επόμενους δύο μήνες.
Με τα μετρητά του TGA να είναι μόλις κάτω από 1,6 τρισ. δολάρια, αυτό σημαίνει ότι το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ μπορεί να ξεκλειδώσει ρευστότητα 1,4 τρισ. δολαρίων κατά τους επόμενους 6 μήνες, σχεδόν 50% περισσότερο από τη ρευστότητα που προέρχεται από την Fed την ίδια χρονική περίοδο.

Η επίδραση στις αγορές

Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει μια τεράστια ώθηση αγορά, για αρκετούς λόγους:
Πρώτον, ένας από τους πρώτους λόγους που αναφέρθηκαν για τη συντριβή repo του Σεπτέμβρη 2019, ήταν η μέτρια άνοδος των ταμειακών αποθεμάτων του Δημοσίου περίπου εκείνη την εποχή, η οποία είχε επίσης ως αποτέλεσμα σημαντική αποστράγγιση των τραπεζών.
Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι ακριβώς το αντίθετο καθώς σχεδόν 1 τρισ. από τα αποθεματικά πρόκειται να εισαχθούν στο σύστημα, καθώς τα μετρητά εξαντλούνται από το λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών στην Fed.
Καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου υποχωρούν, οι τράπεζες θα δουν τα επίπεδα των αποθεματικών τους να ανέρχονται κατά περίπου 900 δισ. δολάρια αυτό το τρίμηνο, μια κίνηση που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του ενεργητικού κινδύνου.
Δεύτερον, υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αγορά των επιτοκίων όπου η πρόσφατη πλημμύρα της έκδοσης τίτλων θα σταματήσει.

Τι είναι το TGA;

Το TGA, ο Γενικός Λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί πληρωμές.
Αυτός ο λογαριασμός ελέγχου βρίσκεται στην Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.
Εκεί κατατίθενται οι πληρωμές φόρου και συλλέγονται κεφάλαια από δημοπρασίες δημόσιου χρέους.
Έτσι, όταν αλλάζει το TGA, αυτό επηρεάζει τις καταθέσεις στην Federal Reserve.
Τελικά, η νομισματική πολιτική και η ποσοτική χαλάρωση, πραγματοποιούνται μέσω του TGA.
0dbd60df5ce180924f6c3a36984edab9.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης