Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακέτο τόνωσης, εμβολιασμοί και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Σε ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Πακέτο τόνωσης, εμβολιασμοί και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Σε ιστορικά υψηλά Dow Jones και S&P 500

Αισιοδοξία στις αγορές – Σε ιστορικά υψηλά η Wall Street και DAX

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Με θετικό πρόσημο κινθηκαν σήμερα (8/2) οι βασικοί δείκτες της Wall Street με το δείκτη Dow Jones και το δείκτη S&P 500 να διαμορφώνονται σε νέα ιστορικά υψηλά, ενώ και ο Nasdaq ενδοσυνεδριακά βρέθηκε σε ιστορικά υψηλά, καθώς οι επενδυτές παραμένουν αισιόδοξοι ότι το Κογκρέσο θα περάσει σύντομα ένα νέο δημοσιονομικό πακέτο, δίνοντας νέα ώθηση στην οικονομία.

Το νέο δημοσιονομικό πακέτο αναμένεται να δώσει μια πολύτιμη ώθηση στην οικονομία που συνεχίζει να γνωρίζει ισχυρές πιέσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού σε κάθε γωνιά της χώρας.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, J. Yellen σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια κατάσταση πλήρους απασχόλησης ακόμα και μέσα στο 2022 εφόσον δρομολογηθεί ένα ισχυρό, δημοσιονομικό πακέτο.

Πακέτο τόνωσης

Οι Δημοκρατικοί δρομολόγησαν στο Κογκρέσο μια διαδικασία που λέγεται συμφιλίωση, κάτι που ανοίγει τον δρόμο στο κόμμα να εγκρίνει το πακέτο τόνωσης των 1,9 τρισ. δολ. που έχει προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Biden χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία.
Στο μεταξύ, οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ανακοινώσει ότι στόχος είναι το νομοσχέδιο να περάσει πριν το τέλος του Φεβρουαρίου.

Εταιρικά αποτέλεσματα

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία έδωσαν και τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα που ήρθαν από τις περισσότερες εταιρείες της αγοράς.
Συνολικά, από τις 295 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει τα αποτελέσματα τους μέχρι σήμερα, το 81% ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η FactSet.

106837294-1612816191778-newplot_-_2021-02-08T152842565.png

Επανεξετάζει το εμβόλιο της AstraZeneca ο ΠΟΥ – Απαγορευτικό στους Κινέζους για το νέο έτος

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένας άνευ προηγούμενου αγώνας από τους επιστήμονες και τις φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να προλάβουν τις μεταλλάξεις της covid, οι οποίες απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε σχεδιασμό και στρατηγική για την ανάσχεση του κορωνοϊού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα επανεξετάσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε μια προσπάθεια να απαντήσει σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα για το κατά πόσο είναι αποτελεσματικό στους ηλικιωμένους και στους ανθρώπους άνω των 65 ετών.
Μελέτη μάλιστα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες, έδειξε ότι το εν λόγω εμβόλιο παρέχει και ελάχιστη προστασία κατά του νοτιοαφρικανικού στελέχους του ιού, επιστημονικό εύρημα που είχε ως αποτέλεσμα η Νότια Αφρική να διακόψει το εμβολιαστικό πρόγραμμα με 1 εκατομμύριο δόσεις που επρόκειτο να αρχίσει εντός των επόμενων 24ωρών.
Από την πλευρά της πάντως η Μ. Βρετανία, η οποία εμβολιάζει κανονικά τους πολίτες της με το εμβόλιο της AstraZeneca χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς, διαμηνύει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το εμβόλιο δεν είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη των νοσηλειών και της σοβαρής νόσησης και του θανάτου, ενώ σημειώνει ότι το σκεύασμα είναι πολύ αποτελεσματικό κατά της βρετανικής μετάλλαξης.
Η βρετανική μετάλλαξη είναι αυτή που τείνει να γίνει κυρίαρχη και στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν τα 27 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα, με τον πρόεδρο Joe Biden να υποστηρίζει πως θα είναι πολύ δύσκολο να έχει εμβολιαστεί το 75% των Αμερικάνων πριν από τα τέλη καλοκαιριού, όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη, η οποία υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς - σε σχέση με ΗΠΑ, Μ. Βρετανία – αρχίζει να μελετά ολοένα και πιο έντονα το σενάριο να εγκρίνει τα εμβόλια της Ρωσίας και της Κίνας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιταχύνει τους εμβολιασμούς ενώ στην Κίνα, όπου το β’ κύμα της επιδημίας τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο, η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες να αποφύγουν τα ταξίδια ενόψει του νέου κινεζικού έτους, ακυρώνοντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες μετακινήσεις παγκοσμίως.

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Με κέρδη κινούνται οι ευρωαγορές μετά το θετικό κλίμα στα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια προηγουμένως και τα ρεκόρ της Παρασκευής στη Wall Street.
Τα κέρδη στις ευρωαγορές ενισχύονται από τη θετική εικόνα στις άλλες αγορές, αν και τα εταιρικά κέρδη και οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού παραμένουν στο επίκεντρο.
Οι αναλυτές ωστόσο κάνουν λόγο για παράδοξη αντίδραση των αγορών, καθώς οι μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης παρατείνουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και οι εμβολιασμοί προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υπεραποδίδει, καθώς Lega και Κίνημα Πέντε Αστέρων έδωσαν επί της αρχής το πράσινο φως για τον σχηματισμό κυβέρνησης από τον Mario Draghi.

Ευρωζώνη: Απρόσμενη επιστροφή σε αρνητικό έδαφος για το επενδυτικό κλίμα τον Φεβρουάριο

Σε αρνητικό έδαφος επέστρεψε ο δείκτης Sentix επενδυτικού κλίματος στην Ευρωζώνη τον Φεβρουαρίου, λόγω της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων στις οικονομίες.
Ο δείκτης υποχώρησε στο -0,2 τον Φεβρουάριο από το 1,3 τον Ιανουάριο.
Η πτώση εξέπληξε αρνητικά τους αναλυτές, οι οποίοι ανέμεναν ενίσχυση του δείκτη στο 4,1.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε ελαφρώς στο -27,4 από -26,5.
Ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στο 31,5 από 33,5.
Το χάσμα της Ευρωζώνης με τις υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες του πλανήτη διευρύνεται.
Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης επενδυτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ενισχύθηκε από το 10,7 στο 18, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020.

Γερμανία: Σταθερή η βιομηχανική παραγωγή Δεκεμβρίου, αλλά αυξημένη στο δ΄ τρίμηνο

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έφτασε σε τέλμα τον Δεκέμβριο, καθώς τα lockdowns στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιόρισαν τις εξαγωγές στον κατασκευαστικό τομέα της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, σύμφωνα με σημερινά (8/2/21) στοιχεία .
Η βιομηχανική παραγωγή για το μήνα Δεκέμβριο ήταν σταθερή, μετά από μια αναθεωρημένη ανοδική αύξηση 1,5% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Πρόκειται για τον πρώτο μήνα στασιμότητας στη βιομηχανική παραγωγή της χώρας ύστερα από επτά συνεχείς μήνες ανάπτυξης.

Σε υψηλά 30 ετών ο Nikkei στο Τόκιο

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τις προσδοκίες για το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας να στηρίζουν τους δείκτες.
Με μεγάλη άνοδο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, με τον δείκτη Nikkei 225 να κλείνει σε υψηλά τριάντα ετών.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο +2,12% στις 29.388 μονάδες.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο κλείνει από την 3η Αυγούστου 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,75% στις 1.923 μονάδες.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο στο οποίο κλείνει από την 5η Ιουνίου 1991.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,8% στις 4.096 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +0,1% στις 29.388 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1% στις 3.532 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +1,5% στις 51.485μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης