Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κέρδη και αντιστάθμιση κινδύνου απέναντι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τραπεζικά ομόλογα

Κέρδη και αντιστάθμιση κινδύνου απέναντι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο με τραπεζικά ομόλογα

Γιατί οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν εγκλωβιστεί σε στενό εύρος τιμών

Σχετικά Άρθρα
Υψηλά κέρδη, αλλά και ένα ιδιότυπο τρόπο αντιστάθμισης των κινδύνων έναντι των “ρηχών” κινήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου ανακάλυψαν οι ξένοι επενδυτές στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα, από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου 2020.

Σε μια περίοδο, όπου η διοίκηση της ΕΧΑΕ αδυνατεί να προσελκύσει οποιαδήποτε νέα έκδοση εισηγμένων- σε λιγότερο απο τρεις εβδομάδες εισήλθαν στο Nasdaq τρείς εκδόσεις ελληνικών συμφερόντων που άντλησαν 572 εκατ. δολάρια- με συνέπεια η αγορά να είναι δεσμευμένη σ ένα στενό εύρος κινήσεων (720- 780 μονάδες ), τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια βρήκαν απάγκιο στην σιγουριά των ελληνικών τραπεζικών ομολόγων τα οποία για διάφορους λόγους καταγράφουν κέρδη.
Eίτε λόγω εταιρικών εξελίξεων στις τράπεζες με τις τιτλοποιήσεις, είτε λόγω της γενικότερης στροφής των ξένων οίκων προς τα ελληνικά ομόλογα καθώς είναι δεδομένη η εξασφάλιση απο τον μόνιμο αγοραστή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μ αυτές τις κινήσεις, όμως, τα ξένα funds αποφεύγουν να εκτεθούν στις όποιες απώλειες της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία παραμένει εγκλωβισμένη σ’ αυτό το στενό εύρος τιμών ενω οι τραπεζικές μετοχές αυξομειώνονται συνεχώς παραμένοντας, ουσιαστικά, στα ίδια επίπεδα τιμών δίχως καμία βελτίωση. Την ίδια, όμως, αντιστάθμιση κινδύνων μέσω των ομολόγων αποκτούν τα funds έναντι και των υπόλοιπων μετοχών, καθώς όλοι οι τίτλοι του FTSE25 είναι στο “κόκκινο” από τις αρχές του χρόνου πλην 3-4 εξαιρέσεων.

Τράπεζα Πειραιώς: Όσο αργεί ο νόμος του ΤΧΣ τόσο αυξάνεται η τιμή

Κάθε ημέρα που περνά και δεν κατατίθεται ο νόμος για το ΤΧΣ, οι επενδυτές οι οποίοι έχουν επενδύσει στο ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς (αλλά και στα υπόλοιπα Tier II) πληρώνονται και βλέπουν την ονομαστική του αξία να αυξάνεται, εξαιτίας βεβαίως της μετατροπής των ομολόγων Coco’s (2 δις. ευρώ) σε κεφάλαιο.
Το ομόλογο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, λήξης 2030 με ετήσιο κουπόνι 5,5% απο τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2020 με τιμή 53% έχει ανέλθει στο 80-81% της ονομαστικής τιμής προσφέροντας υψηλότατες αποδόσεις σ όλους όσοι επένδυσαν στις αρχές Νοεμβρίου.
Μόλις δε ολοκληρωθεί η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, και η τράπεζα ενισχυθεί κεφαλαιακά οι διαχειριστές κεφαλαίου αναμένουν εύλογα η τιμή του ομολόγου να έχει ανέλθει στο 100%.

Alpha Bank: Άνοδος 1,52% μέσα σε μια ημέρα

Η επικείμενη νέα έκδοση Tier II 400-500 εκατ. ευρώ, αλλά και η αναμονή της ολοκλήρωσης της τιτλοποίησης του πακέτου δανείων
Galaxy ( 10,8 δισ. ευρώ ) το επόμενο διάστημα αύξησε την τιμή του ομολόγου της Alpha bank, ύψους 500 εκατ. ευρώ (λήξεως 2030, κουπόνι 4,25%) στο 94,84% από 82% που βρισκόταν στις αρχές Νοεμβρίου. Χθες, μάλιστα η τιμή του αυξήθηκε κατά 1,52%, ύστερα απο τις πληροφορίες για την έξοδο στην αγορά για νέο Tier II προκειμένου να ανακτήσει κεφάλαια τα οποία θα χαθούν με την τιτλοποίηση.

Εθνική Τράπεζα : Στο 111,1%

Οι διαπραγματεύσεις της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής παραμένουν εν ισχύ – παρά
τις διαρκείς αλλαγές - αλλά και η εκκίνηση της τιτλοποίησης Frontier (6,1 δισ. ευρώ) ώθησαν την τιμή του ομολόγου της Εθνικής Τράπεζας (λήξεως 2029 400 εκατ. ευρώ, κουπόνι 8,25%) από το 101% στις αρχές Νοεμβρίου στο 111,11% χθες.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης