Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στον δρόμο της επιστροφής - Η Coca Cola Τρία Έψιλον φεύγει από τη Βουλγαρία και… επιστρέφει στην Ελλάδα

Στον δρόμο της επιστροφής - Η Coca Cola Τρία Έψιλον φεύγει από τη Βουλγαρία και… επιστρέφει στην Ελλάδα

Τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης που έδειξαν το δρόμο της επιστροφής

Σχετικά Άρθρα
Το δρόμο της επιστροφής παίρνουν ελληνικές εταιρείες που είχαν εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της βαριάς φορολογίας που τους είχε επιβληθεί στις εποχές των Μνημονίων αλλά και φυσικά πρόσωπα που πήγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά.

Το διαβατήριο της επιστροφής έχει ως κοινή βάση το νέο φορολογικό θεσμό (Non-Dom) που παρέχει κίνητρα επαναπατρισμού.
Οι διοικήσεις εταιρειών που είχαν διώξει κάποιες υπηρεσίες από την Ελλάδα σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φορολογικούς λόγους εξετάζουν πολύ σοβαρά να επιστρέψουν στην Ελλάδα αξιοποιώντας τα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης, τα οποία όπως όλα δείχνουν τραβούν σαν μαγνήτη τους ενδιαφερόμενους.
Ανάμεσα στις εταιρείες που είναι στο τελικό στάδιο αξιολόγησης των μέτρων και ένα βήμα πριν την οριστική τους επιστροφή.

Οι λόγοι της επιστροφής

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Coca Cola Τρία Έψιλον αναμένεται να δώσει την έγκριση για την επιστροφή υπηρεσιών που είχαν μετακινηθεί στη Βουλγαρία στις αρχές του 2011.
Αφορούσε υπηρεσίες προσωπικού και μέρος του λογιστηρίου και κάποια άλλα τμήματα της εταιρείας τα οποία πήραν το δρόμο της ξενιτιάς πριν από 10 χρόνια.
Ο θεσμός του Non Dom και τα γενναία φορολογικά κίνητρα ανοίγουν το δρόμο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα και για άλλες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις
Δυο είναι κίνητρα που δίνονται ως αντάλλαγμα την επιστροφή τους.
Απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης του 50% του εισοδήματος που θα αποκτούν στην Ελλάδα, για 7 έτη.
Μη εφαρμογή της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης για κατοικία και επιβατικό αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης δηλαδή δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης.
Ανάμεσα στις προϋποθέσεις για την εφαρμογή των κινήτρων είναι να ήταν φορολογικοί κάτοικοι άλλης χώρας τα 7 από τα τελευταία 8 έτη πριν την αίτηση και να δηλώνουν ότι θα μείνουν Ελλάδα για μία διετία τουλάχιστον.
Η αίτηση μεταφοράς φορολογικής κατοικίας υποβάλλεται στη Φορολογική Διοίκηση μέχρι 31 Ιουλίου 2021.
Το ελκυστικό φορολογικό πακέτο «μιλάει» τόσο σε εταιρείες όσο και σε πετυχημένους επιστήμονες που εργάζονται στο εξωτερικό.
Κι αυτοί με τη σειρά τους πακετάρουν τη οικοσκευή με προορισμό την Ελλάδα.
Τα πρώτα δείγματα γραφής για τη νέα τάση που διαμορφώνεται καταγράφεται αρχικά από τους κτηματομεσίτες οι οποίοι βλέπουν ζήτηση για νεόδμητα ακίνητα σημαντικής αξίας και τις περισσότερες φορές ξεπερνά τις 300.000 και οι υποψήφιοι αγοραστές είναι φυσικά πρόσωπα που μπορούν να δουλεύουν για μια εταιρεία του εξωτερικού και να διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
Ανάλογα θετικά μηνύματα έρχονται από την αγορά της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών λαμβάνουν καθημερινά δεκάδες emails από ενδιαφερόμενους που ζητούν να μάθουν όλες τις πληροφορίες από τις επίσημες Αρχές έτσι ώστε να υλοποιήσουν το επόμενο βήμα που θα τους δώσει τα φορολογικά κίνητρα.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης