Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στη δημιουργία δικτύων 5G

Κομισιόν: Μέρος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στη δημιουργία δικτύων 5G
To 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στόχος είναι να κατευθυνθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ευρωπαικής οικονομίας
Σχετικά Άρθρα
Μέρος των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν, θα πρέπει να κατευθυνθεί προς τη δημιουργία «διαδρόμων» 5G μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός το οποίο θα τις βοηθήσει να ανακάμψουν ταχύτερα από την πανδημία του κορωνοϊού, αναφέρεται στη έκκληση την οποία απηύθυνε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας της Margrethe Vestager, τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Ψηφιοποίηση

Το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. δολαρίων της Κομισιόν εγκρίθηκε πέρυσι για να στηρίξει τις οικονομίες της Ε.Ε., από τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και αναμένεται μέρος του προγράμματος να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου.
Επισημαίνεται ότι σημαντικό μέρος των πόρων (20%) αναμένεται να κατευθυνθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό των οικονομιών.

Τα εθνικά σχέδια

Επί του παρόντος η Επιτροπή εξετάζει τα εθνικά σχέδια, τα οποία προτείνουν τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για να διαπιστώσει εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, ενώ επιδιώκει να κατευθύνει το ένα πέμπτο των κεφαλαίων του Ταμείου για ψηφιακά έργα, ούτως ώστε η Ευρώπη να μη χάσει το τρένο του τεχνολογικού ανταγωνισμού απο τις ΗΠΑ και Κίνα.
«Ένα από τα ζητήματα για τα οποία πιέζουμε από ψηφιακής άποψης, είναι οι διασυνοριακοί ‘‘διάδρομοι’' 5G, οι οποίοι είναι πολύ σημαντικοί», ανέφερε σε συνέντευξή της στο Reuters, καθώς «αυτοί οι διάδρομοι θα δημιουργήσουν ένα δίκτυο, το οποίο και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές χώρες να αναπτύξουν την τεχνολογία 5G για διάφορες χρήσεις».

Χρήσεις

Για τους απλούς καταναλωτές τα 5G δίκτυα σημαίνουν βελτίωση των τηλεφωνικών κλήσεων και του εύρους των ευρυζωνικών συνδέσεων.
Ωστόσο το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας έγκειται στη δημιουργία νέων εφαρμογών και επιχειρήσεων, στην αυτοματοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής και στην καλύτερη λειτουργία κρίσιμων υποδομών, όπως τα δίκτυα του ηλεκτρισμού.

Τα εθνικά σχέδια

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν διορία μέχρι τέλος Απριλίου να υποβάλουν εθνικά τους σχέδια για έργα που θα μπορούσαν να λάβουν χρηματοδότηση – όπου όπως έχει επισημάνει η Κομισιόν θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγραμματα και στόχοι για την υλοποίηση των έργων ενώ ο ευρύτερος στόχος είναι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τον μετασχηματισμό των οικονομιών.

Παράταση

Ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων να δαπανηθεί πριν από το 2023 και η Vestager υπογράμμισε ότι η Κομισιόν δεν προτίθεται να δοθεί παράταση.
«Μπορεί να υπάρξει παράταση για μεμονωμένες χώρες όπου ενδεχομένως να υπάρχουν ειδικές περιστάσεις, όπως εκλογές, αλλά όπως έχουν τα πράγματα τώρα δεν προβλέπεται κάποια παράταση», ξεκαθάρισε.
«Θα πρέπει τα εθνικά σχέδια να είναι έτοιμα προκειμένου να ξεκινήσει η ανάκαμψη το συντομότερο δυνατό, μόλις τα lockdowns και τα περιοριστικά μέτρα αρχίσουν σταδιακά να αίρονται», υπογράμμισε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης