Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Δυσαρέσκεια των πολιτών της Ευρωζώνης για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων

ΕΚΤ: Δυσαρέσκεια των πολιτών της Ευρωζώνης για την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων

Το 33% όσων συμμετείχαν στη σφυγμομέτρηση υποστηρίζει ότι η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που στηρίζεται από την πολιτική της ΕΚΤ «πηγαίνει σε αυτούς οι οποίοι είναι ήδη πλούσιοι»

Σχετικά Άρθρα
Δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι πολίτες της της Ευρωζώνης όσον αφορά τη νομισματική πολιτική του «φθηνού χρήματος» ή των χαμηλών επιτοκίων που έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς όπως επισημαίνουν οι αποταμιεύσεις τους λαμβάνουν χαμηλά έως μηδενικά επιτόκια, όι τιμές των κατοικιών έχουν πάρει την ανιούσα και παράλληλα η οικονομική ανισότητα στο εσωτερικό των κοινωνιών διευρύνεται, σύμφωνα με στοιχεία σφυγμομέτρησης την οποία δημοσίευσε η ΕΚΤ τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021 τα οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Ενάρετος κύκλος

Η έρευνα θέτει την ΕΚΤ ενώπιον ενός ιδιαιτερα σημαντικού προβλήματος όσον αφορά τη νομισματική πολιτική που ασκεί: Εάν το κοινό δεν ανταποκριθεί στην πολιτική τόνωσης της οικονομίας προχωρώντας σε μεγαλύτερες δαπάνες και επενδύσεις τότε υπάρχει ο κίνδυνος να μην ξεκινήσει ο «ενάρετος» κύκλος της ανόδου του πληθωρισμού, στον οποίο αυτή ευελπιστεί – καθώς ο φάσμα του αποπληθωρισμού απειλεί την ανάπτυξη.

Η πολιτική

Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης έχει μειώσει το βασικό της επιτόκιο κάτω από το μηδέν και τα τελευταία έξι χρόνια έχει αγοράσει περιουσιακά στοιχεία αξίας σχεδόν 4 τρισ. ευρώ, διακηρύσσοντας ότι η πολιτική της συμβάλλει στη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ταυτόχρονα αμβλύνει τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Αρνητικό αντίκτυπο

Περισσότερο από το ήμισυ των 3.960 που συμμετείχαν στην έρευνα, δήλωσαν ότι η πολιτική της ΕΚΤ είχε αρνητικό αντίκτυπο, με μόλις λίγο περισσότερο από το 10% να χαρακτηρίζουν τον αντίκτυπο θετικό.
«Τα χαμηλά επιτόκια με αναγκάζουν να προβώ σε πιο ριψοκίνδυνες επενδύσεις από ό,τι θα ήταν πιο συνετό σε αυτό το στάδιο της ζωής μου», υπογράμμισε ένας εκ των ερωτώμενων, ενώ ένας άλλος παραπονέθηκε ότι «η νομισματική πολιτική δημιούργησε ‘‘φούσκα’' στα ακίνητα και διατήρησε εν ζωή τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες ‘‘ζόμπι’'»

Οι πλούσιοι

Το 33% όσων συμμετείχαν υποστηρίζει ότι η αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων που στηρίζεται από την ΕΚΤ «πηγαίνει σε αυτούς που διαθέτουν ήδη οικονομικό πλούτο».
Περίπου οι μισοί από τους ερωτηθέντες προέρχονταν την Ολλανδία και Γερμανία – δύο χώρες παραδοσιακά οι πολίτες διαθέτουν σημαντικές αποταμιεύσεις όπου αυτά τα προβλήματα έγιναν αισθητά πιο έντονα.

Ποιοι ωφελούνται

Επί χρόνια η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τις ανωτέρω μομφές, συχνά υποτιμώντας το επιχείρημα της φούσκας στις αγορές ακινήτων και τις χρηματαγορές είτε δεν αποδέχεται ότι χρηματοδοτεί μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Αλλά ακόμη κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν θετικά την πολιτική της ΕΚΤ, δηλώνουν ότι Επί χρόνια η ΕΚΤ αντιμετωπίζει τις ανωτέρω μομφές, συχνά υποτιμώντας το επιχείρημα της υπερτίμησης στις αγορές ακινήτων και τις χρηματαγορές είτε δεν αποδέχεται ότι χρηματοδοτεί τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις.
Αλλά ακόμη κι εκείνοι που αντιμετωπίζουν θετικά την πολιτική της ΕΚΤ, δηλώνουν ότι δεν μπορούν να επωφεληθούν στο μέγιστο βαθμό από αυτήν.
«Η νομισματική πολιτική επιτρέπεί σε νέους σαν κι εμένα να αντιμετωπίζουμε θετικά την επιχειρηματικότητα, ωστόσο οι πολιτικές σε τοπικό επίπεδο αποτελούν εμπόδιο με τους εξαιρετικά υψηλούς φόρους και την έλλειψη υποστηρικτικών πολιτικών», επισήμανε ένας πολίτης.

Οι φόβοι

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 45% των ερωτηθέντων ανησυχεί για την αγοραστική του δύναμη και οι φόβοι για τον υψηλό πληθωρισμό υπερβαίνουν εκείνους για τον αποπληθωρισμό είτε για μια παρατεταμένη πτώση των τιμών.
Ο πληθωρισμός στη Ευρωζώνη, απέχει από τον στόχο της ΕΚΤ για ύψος «χαμηλότερο, αλλά πλησίον του 2%», για το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων 10 ετών.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης