Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings: Εχέγγυο σταθερότητας μια κυβέρνηση Draghi στην Ιταλία

Scope Ratings: Εχέγγυο σταθερότητας μια κυβέρνηση Draghi στην Ιταλία
Εχέγγυο σταθερότητας αποτελεί μια κυβέρνηση Draghi στην Ιταλία, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Mario Draghi.
Σχετικά Άρθρα

Ένας από τους στόχους του Draghi είναι να περιορίσει την πολιτική αβεβαιότητα, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναφέρει η Scope Ratings.
Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποδέχτηκε την πρόκληση να σχηματίσει κυβέρνηση στην Ιταλία, αλλά με επιφυλάξεις.
Στόχος του είναι να βοηθήσει την Ιταλία (BBB+/Negative) να ξεπεράσει τον σκόπελο της πανδημικής κρίσης, κρατώντας τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα.
Ωστόσο, η πορεία της ιταλικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ώθηση που μπορεί να δώσουν η οικονομική ανάκαμψη σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μια αξιόπιστη δημοσιονομική εξυγίανση.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση Draghi να ηγηθεί απέτρεψε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τις οποίες η Scope Ratings αποκλείει, καθώς τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ φαίνεται πως έχει εξασφαλισμένη την ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική Βουλή.

Πολιτική αβεβαιότητα

Ένας από τους στόχους του Draghi είναι να περιορίσει την πολιτική αβεβαιότητα, διασφαλίζοντας την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, περισσότεροι από τους μισούς Ιταλούς θέλουν ο Draghi να παραμείνει πρωθυπουργός έως το 2023, οπότε προβλέπεται να γίνουν οι επόμενες γενικές εκλογές.
Με το χρέος της Ιταλίας να βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ (περίπου 160% του ΑΕΠ), η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει έμφαση σε ένα βιώσιμο πλαίσιο πολιτικής, για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων ύψους 209 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Βέβαια, όλα τα παραπάνω θα εξαρτηθούν από τη διαχείριση Draghi, αν και, βραχυπρόθεσμα, η επίλυση της πολιτικής αβεβαιότητας, η επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση και η συνεχιζόμενη χαλάρωση των ιταλικών επιτοκίων δανεισμού κρίνονται ως θετικά γεγονότα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως το spread του ιταλικού ομολόγου από το γερμανικό bund είναι στις 100 μονάδες βάσης.
Η δε ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε κατά -8,9% το 2020, λιγότερο από ό, τι είχε προβλεφθεί (-9,6%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης