Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρατείνονται τα αυστηρά μέτρα στη μισή Ευρώπη - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις, αγωνία για τους εμβολιασμούς

Παρατείνονται τα αυστηρά μέτρα στη μισή Ευρώπη - Ανησυχία για τις μεταλλάξεις, αγωνία για τους εμβολιασμούς
Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που παρατείνει τα σκληρά μέτρα για να περιορίσει την μετάδοση της πανδημίας, είναι η μισή Ευρώπη που παραμένει σε lockdown
Σχετικά Άρθρα

Επιμένει να ταλαιπωρεί άγρια η πανδημία του κορωνοϊού την Ευρώπη, που σε συνδυασμό με την διάδοση κρουσμάτων των μεταλλάξεων σε όλες σχεδόν τις χώρες, επιτάσσει την παράταση ή ακόμη και την επιβολή νέων μέτρων που αγγίζουν τα όρια του σκληρού lockdown.

Πορτογαλία

η κυβέρνηση της Πορτογαλίας δήλωσε πως ενδεχομένως να παρατείνει το lockdown ως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, από τις 15 Γενάρη, που εφαρμόστηκαν τα αυστηρά μέτρα ενάντια στον κορωνοϊό.

Η σωρευτική επίπτωση 14 ημερών να μειωθεί σε 60 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους έναντι περισσοτέρων από 1.200 σήμερα και ο αριθμός των ασθενών στις μονάδες εντατικής θεραπείας να πέσει στους περίπου 200, ενώ σήμερα ανέρχεται σε περισσότερους από 860.

Καμιά συζήτηση για χαλάρωση του lockdown στη Γερμανία

Η καγκελάριος Merkel τάχθηκε σήμερα εναντίον οποιασδήποτε χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι την 1η Μαρτίου.
Νωρίτερα έγινε γνωστό πως στη σύνοδο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με τις ηγεσίες των κρατιδίων, η εισήγηση είναι να παραταθεί το lockdown.
«Το χρονικό διάστημα κατά τον οποίο η βρετανική μετάλλαξη του ιού δεν έχει ακόμη κυριαρχήσει είναι καθοριστικό για να μειωθούν με κάθε δυνατό τρόπο οι αριθμοί των κρουσμάτων. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει κατά την άποψή μου να περιμένουμε μέχρι την 1η Μαρτίου πριν γίνει το οποιοδήποτε βήμα ανοίγματος», τόνισε η καγκελάριος Merkel στους συμμετέχοντες στην σημερινή τηλεδιάσκεψη της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός της (CDU) στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).
«Αυτό είναι δύσκολο για τους γονείς και άλλους ανθρώπους που έχουν πληγεί (από τα περιοριστικά μέτρα). Στη συνέχεια όμως μπορούν να γίνουν τα πρώτα βήματα (χαλάρωσης των μέτρων) με ήσυχη συνείδηση», πρόσθεσε. «Υπάρχουν (βέβαια) ακόμη διαφορές επ΄αυτού», παραδέχτηκε η καγκελάριος μια μέρα πριν από τις διαβουλεύσεις της με τους πρωθυπουργούς των ομοσπονδιακών κρατιδίων. Η Μέρκελ είπε επίσης ότι «περιμένει πως η βρετανική μετάλλαξη του ιού θα είναι η κυρίαρχη στη Γερμανία σε λίγες εβδομάδες».

Παράταση του lockdown ως τις 2 Μαρτίου και στην Ολλανδία

Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων, που συμβουλεύει την κυβέρνηση στην Ολλανδία, «μας είπε ότι η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ferd Graperhaus τη Δευτέρα, που ανακοίνωσε την παράταση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας ως τις 2 Μαρτίου.
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη που επιβλήθηκε στην Ολλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησε επεισόδια, που διήρκησαν ημέρες, από διαδηλωτές κατά του λοκντάουν, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου. Επρόκειτο αρχικά να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου.

Παραμένει το σκληρό lockdown στο Βέλγιο

Το Βέλγιο έδωσε παράταση στο Lockdown ως την 1η Μαρτίου, ενώ απαγόρευσε και τα μη-αναγκαία ταξίδια. Αντίστοιχα, η κυβέρνηση του Βελγίου επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και ανοιχτούς χώρους.

Η βελγική κυβέρνηση, οι επικεφαλής των περιφερειών και οι υγειονομικοί συζητούν τις τελευταίες ημέρες τη χαλάρωση των περιορισμών, προκειμένου να επιτρέψουν σε κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και πιθανόν στους ζωολογικούς κήπους και τους χώρους κάμπινγκ να ανοίξουν εκ νέου στις 13 Φεβρουαρίου, το νωρίτερο.

Και στη Δανία σε ισχύ το lockdown

Η Δανία επέβαλε αυστηρά μέτρα lockdown τον Δεκέμβριο μπροστά στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Στόχος της, κυρίως, είναι να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου στελέχους B.1.1.7, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία.
Η επιδημιολογική εικόνα έχει καλυτερεύσει τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο οι αρχές δεν σκοπεύουν ακόμη να προχωρήσουν σε χαλάρωση του lockdown.
«Έχουμε πέσει σε μερικά πολύ χαμηλά ποσοστά κρουσμάτων και εάν δεν υπήρχε το στέλεχος B.1.1.7. θα μπορούσαμε να χαλαρώσουμε», εξήγησε στο Reuters ο βοηθός καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Roskilde, Βίγκο Άντερσεν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης