Διεθνή

ΗΠΑ: Η Γερουσία ζητά από τον Biden να ασκήσει πιέσεις στον αυταρχικό Erdogan

ΗΠΑ: Η Γερουσία ζητά από τον Biden να ασκήσει πιέσεις στον αυταρχικό Erdogan
54 Γερουσιαστές ζητούν πιέσεις στην Τουρκία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Σχετικά Άρθρα

Να πιέσει τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan να βάλει τέλος στον αυταρχισμό του ζητούν από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden 54 γερουσιαστές των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, οι γερουσιαστές σε κοινή τους επιστολή εκφράζουν τη πεποίθηση ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να ασκήσει πίεση στην Άγκυρα για το θέμα της συνεχιζόμενης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διάβρωσης των δημοκρατικών αρχών.
«Η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος σε μια σημαντική περιοχή του κόσμου, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο σας γράφουμε σήμερα.
Πιστεύουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να κρατήσουν τους συμμάχους και τους εταίρους τους σε ένα υψηλότερο επίπεδο και να μιλήσουν ειλικρινά μαζί τους για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικής οπισθοδρόμησης. Σας καλούμε να τονίσετε στον πρόεδρο Erdogan και στη κυβέρνηση του ότι πρέπει να τερματίσει αμέσως την καταστολή των αντιφρονούντων τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους και τους κρατούμενους συνείδησης και να αντιστρέψει αυτή την αυταρχική πορεία» επισημαίνουν οι Αμερικάνοι γερουσιαστές.

Φρένο και στην επιθετική εξωτερική πολιτική του Erdogan

Παράλληλα υποστηρίζουν ότι η εξωτερική πολιτική του προέδρου Erdogan έχει εξελιχθεί σε πιο πολεμική και επιθετική με την πάροδο του χρόνου.
Υπό αυτό το πρίσμα, επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία:
• επιτέθηκε ανερυθρίαστα στους Κούρδους που πολεμούσαν το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και υποστηρίζονταν από τις ΗΠΑ.
• αγόρασε ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας παρά τις προειδοποιήσεις ότι είναι ασυμβίβαστα με την αμερικανική τεχνολογία.
• ενθάρρυνε το Αζερμπαϊτζάν να χρησιμοποιήσει βία για να επιλύσει μια εδαφική διαμάχη με την Αρμενία.
• προσπάθησε να πιέσει τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να εκδώσουν Τούρκους υπηκόους, τους οποίους κατηγορεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.
• προσπάθησε να σιωπήσει τους επικριτές της στις ΗΠΑ, όπως ο Enes Kanter, παίκτης του ΝΒΑ και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημιουργώντας προβλήματα στην οικογένεια του που βρίσκεται πίσω στην Τουρκία και βάζοντας το όνομα του στην κόκκινη λίστα της Ιντερπόλ.

Αυταρχικός κατήφορος

Επιπλέον, στην επιστολή τους, οι γερουσιαστές κατηγορούν τον πρόεδρο Erdogan ότι έχει οδηγήσει τη χώρα σε έναν αυταρχικό κατήφορο.
Μάλιστα αναφέρουν συγκεκριμένα παραδείγματα, λέγοντας ότι:
• έχει σιγήσει τα επικριτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.
• έχει εκκαθαρίσει τους ανεξάρτητους δικαστές, τους οποίους αντικατέστησε με κομματικά πιστά στελέχη.
• έχει φυλακίσει αρκετούς δημοσιογράφους, ενώ υπενθυμίζουν τα ευρήματα διεθνών εκθέσεων που περιγράφουν με μελανά χρώματα την κατάσταση στην Τουρκία.
Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι η Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists) κατατάσσει την Τουρκία μόνο πίσω από την Κίνα στον αριθμό φυλακισμένων δημοσιογράφων.
Επιπλέον, η ΜΚΟ Freedom House κατέταξε την Τουρκία στην κατηγορία των μη ελευθέρων χωρών στην έκθεση που συνέταξε για την Ελευθερία στον Κόσμο το 2020.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η έκθεση του State Department για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2019, καθώς αναφέρει ότι «βάση της ευρείας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, η κυβέρνηση περιόρισε τις θεμελιώδεις ελευθερίες και έθεσε σε κίνδυνο το κράτος δικαίου».

Το μήνυμα σε Biden

Στο πλαίσιο αυτό οι γερουσιαστές υπενθυμίζουν στον Biden ότι ως υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ είχε μιλήσει για την ανάγκη ενίσχυσης των συμμαχιών και της προώθηση της δημοκρατίας ως προπύργιου ενάντια στην αυξανόμενα παγκόσμια επέκταση ενός κύματος αυταρχισμού.
«Εδώ και αρκετό διάστημα συμμεριζόμαστε αυτές τις πεποιθήσεις σας και γράφουμε για τη συνεχιζόμενη κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και σας ζητούμε να πιέσετε την τουρκική κυβέρνηση να βελτιώσει αυτό το ανησυχητικό ιστορικό της…
Η Αμερική έχει μια διακομματική παράδοση για την προώθηση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατικών αρχών.
Πιστεύουμε βαθιά στη συνέχιση αυτής της σημαντικής παράδοσης και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε τη κυβέρνηση σας σε αυτά τα σημαντικά θέματα» αναφέρουν οι γερουσιαστές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης