Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακέτο τόνωσης και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Ήπια ανοδικά η Wall Street, ιστορικα υψηλά για Dow Jones

Πακέτο τόνωσης και εταιρικά αποτελέσματα στο επίκεντρο - Ήπια ανοδικά η Wall Street, ιστορικα υψηλά για Dow Jones

Ήπια ανοδικά οι αγορές με ώθηση από τα εταιρικά αποτελέσματα

(Συνεχές Upd) Με μεικτά πρόσημα εκλεισαν σήμερα 10/2 οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με το δείκτη Dow Jones να κλείνει στις 31.437,80 μονάδες σε νέα ιστορικά υψηλά, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία των εργασιών στο Κογκρέσο για το δημοσιονομικό πακέτο τόνωσης, εν μέσω εντεινόμενων προσδοκιών ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν σύντομα προκειμένου να δοθεί άλλη μια πολύτιμη ώθηση στην οικονομία που συνεχίζει να κλυδωνίζεται από τα μέτρα περιορισμού για την ανάσχεση της πανδημίας.
Ο πρόεδρος Biden έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο μέτρων συνολικού ύψους 1,9 τρισ. δολ. αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι το τελικό ύψος του πακέτου θα είναι μικρότερο.
Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες για να προωθήσουν το σχέδιο χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία που είναι μοιρασμένη (50 έδρες για το κάθε κόμμα).
Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν εξάλλου εκφράσει ισχυρές αντιρρήσεις για ένα μεγάλο πακέτο τόνωσης της οικονομίας και έχουν αντιπροτείνει ένα πακέτο της τάξης των 600 δισ. δολ.

Powell (Fed): Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ απέχει από την πλήρη ανάκαμψη - Τα επιτόκια παραμένουν στο 0%

Τη συνηθισμένη ζοφερή προοπτική του για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επανέλαβε σε δηλώσεις του ο Jerome Powell.
Ο πρόεδρος της Fed υπογράμμισε τη δέσμευση της Fed να μειώσει την ανεργία στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την πανδημία, ενώ εξέφρασε ηπίως την ανησυχία του για τον κίνδυνο να υπάρξει υψηλός πληθωρισμός ή αστάθεια στη χρηματοπιστωτική αγορά.
«Παρά την εκπληκτική ταχύτητα ανάκαμψης, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια ισχυρή αγορά εργασίας», τόνισε.
Επανέλαβε δε την άποψή του ότι «μια υπομονετική νομισματική πολιτική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς» αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή της οικονομίας σε μια υγιή κατάσταση στην οποία οι εργαζόμενοι –ιδιαίτερα οι χαμηλού εισοδήματος– θα μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας
Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα αποφύγει να αυξήσει τα επιτόκια ή να μειώσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στο άμεσο μέλλον.
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε το αίτημά του για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποκαταστήσει τις πληγές που άφησε ο κορωνοϊός.
«Απαιτείται δέσμευση απ’ όλη την κοινωνία, με συνεισφορές από κυβερνητικό και ιδιωτικό τομέα» υποστήριξε.
Κατόπιν, τόνισε ότι η αγορά εργασίας απέχει πολύ από την πλήρη ανάκαμψη και ότι η Fed δεν εξετάζει καμία αύξηση στο επιτόκιο αναφοράς από το τρέχον επίπεδο, ήτοι στο 0%.

Σε 86 κράτη η θανατηφόρα βρετανική μετάλλαξη covid – Σε lockdown η Ευρώπη - ΠΟΥ: Παγκόσμια μείωση κρουσμάτων

Αν και η βρετανική μετάλλαξη, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική αλλά και κατά 35% πιο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος της covid, να εντοπίζεται σε τουλάχιστον 86 χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα τα κρούσματα κατέγραψαν μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες μολύνσεις που καταγράφηκαν αυτή την εβδομάδα ανήλθαν σε 3,1 εκατομμύρια (μειωμένες κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα), αποτελώντας τον χαμηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί παγκοσμίως από τις 15 Οκτωβρίου, με την Αφρική να αναφέρει τη μεγαλύτερη μείωση και με την Αμερική να καταγράφει περίπου τις μισές από τις περίπου 3,1 εκατομμύρια νέες μολύνσεις.
Πάντως, ο συναγερμός παραμένει, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στις μεταλλάξεις, οι οποίες απειλούν ακόμα και να καταστήσουν αναποτελεσματικά τα εμβόλια που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο κατόπιν μελέτης που έδειξε ότι παρέχει ελάχιστη προστασία έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα της Νότιας Αφρικής.
Σημειώνεται ότι η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες (ανάμεσα τους και η Ελλάδα) ενώ η βραζιλιάνικη μετάλλαξη του ιού έχει αναφερθεί σε 15 χώρες.
Παρόλο αυτά οι επιστήμονες επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά, έστω και σε πιο μειωμένα ποσοστά, και ότι μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσο και τους θανάτους.

ΗΠΑ: Αμετάβλητος στο 1,4% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο 2021

Το κόστος των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στη βενζίνη.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινήθηκε 0,3% υψηλότερα τον περασμένο μήνα σε σχέση με τον Δεκέμβριο.
Η άνοδος ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones και της Wall Street Journal.
Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός αύξησης του δείκτη παρέμεινε αμετάβλητος στο 1,4%.
Αμετάβλητος στο 1,4% παρέμεινε και ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη την ενέργεια και τα τρόφιμα.
Πριν από την πανδημία ο πληθωρισμός βρισκόαν στο 2,3%.

Coca-Cola: Πτώση κερδών και εσόδων για το δ΄ τρίμηνο του 2020

Πτώση κατέγραψαν τα κέρδη και τα έσοδα της Coca-Cola στο τελευταίο τρίμηνο του 2020 εξαιτίας των νέων πιέσεων από την πανδημία.
Η εταιρεία γίγαντας στην αγορά των αναψυκτικών, παρουσίασε κέρδη το δ΄ τριμήνου ύψους 1,46 δισ. δολάρια, ή 34 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα κατά 2,04 δισ. δολάρια, ή 47 σεντς ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Εξαιρώντας τα κόστη της αναδιάρθρωσης, καθώς και τα άλλα μεγέθη, η Coca Cola παρουσίασε προσαρμοσμένα κέρδη 47 σεντς ανά μετοχή, ξεπερνώντας τα 42 σεντς ανά μετοχή τα οποία προέβλεπαν οι αναλυτές από το Refinitiv.
Τα έσοδα σημείωσαν πτώση κατά 5% στα 8,61 δισ. δολάρια, ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

General Motors: Μείωση στα κέρδη έως 2 δισ. δολάρια το 2021 από την έλλειψη τσιπ

Κέρδη τέταρτου τριμήνου που ξεπέρασαν εύκολα τις προσδοκίες της Wall Street ανακοίνωσε η General Motors, αλλά η εταιρεία προειδοποίησε ότι μία παγκόσμια έλλειψη τσιπ ημιαγωγών θα μπορούσε να μειώσει τα κέρδη της κατά 2 δισ. δολάρια to 2021.

WSJ: Ο Biden παγώνει την πώληση της TikTok στις Oracle/Walmart

Στον πάγο έχει μπει το σχέδιο εξαγοράς των δραστηριοτήτων της πλατφόρμας κοινής χρήσης βίντεο TikTok από την Oracle και τη Walmart, που μετ’ επιτάσεως προωθούσε ο πρώην πρόεδρος Trump, καθώς ο πρόεδρος Biden  επανεξετάζει το θέμα.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal, ο Biden επανεξετάζει τις ενέργειες του Trump για την άμβλυνση των δυνητικών κινδύνων ασφαλείας που ενέχει η δραστηριότητα στις ΗΠΑ εταιρειών που ελέγχονται από κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες.
Υπενθυμίζεται ότι η TikTok, που ελέγχεται από την κινεζική εταιρεία Byte Dance, ήταν μία από τις εταιρείες που έχει βάλει στο στόχαστρό του ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος.
Είχε φτάσει μάλιστα στο σημείο να απειλήσει ότι θα απαγορεύσει τη λειτουργία της πλατφόρμας στις ΗΠΑ εάν οι δραστηριότητες της δεν περάσουν στον έλεγχο αμερικανικών επιχειρήσεων, επικαλούμενος τους κινδύνους ασφαλείας που εγκυμονούσε η σχέση της μητρικής Byte Dance με τον κινεζικό στρατό.
Μάλιστα, ο Trump είχε δώσει τις "ευλογίες” του στην προωθούμενη συμφωνία μεταξύ της TikTok και των Oracle/Walmart.

Πτωτικά οι ευρωαγορές

Πτωτικές τάσεις κατέγραψαν οι ευρωαγορές σήμερα 10/2 με τους επενδυτές να εστιάζουν στα εταιρικά αποτελέσματα πολλών εταιριών.
Παράλληλα, οι προσδοκίες για την ανάκαμψη και η πορεία των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού, διαμορφώνουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης είναι η πυξίδα της ΕΚΤ, ανέφερε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde στο συνέδριο του Economist, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει με μια προσαρμοστική νομισματική πολιτική.
Η ίδια απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον πληθωρισμό, διαβεβαίωσε ότι προς ώρας δεν ανησυχεί την ΕΚΤ, ωστόσο επισήμανε ότι η Ευρωζώνη χρειάζεται δημοσιονομική υποστήριξη τουλάχιστον έως το τέλος του 2021.
Mια σειρά από ενθαρρυντικά τριμηνιαία αποτελέσματα από εταιρίες όπως η SocGen βοήθησαν να ενισχυθεί η αισιοδοξία αναφορικά με μια ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη το 2021.
Η μετοχή της γαλλικής Societe Generale ενισχύεται +2,9% αφού ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη για το τέταρτο τρίμηνο του 202.

Στο 1,6% ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιανουάριο 2021

Κατά 1,6% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο, εναρμονισμένες για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.
Σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,4%.
Σε εθνικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1% τον Ιανουάριο, σε ετήσια βάση, μετά την πτώση 0,3% του Δεκεμβρίου.
Τελευταία φορά που ο πληθωρισμός ήταν θετικός είχε καταγραφεί τον Ιούνιο του 2020 (0,9%). Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,8%.
Ολα τα αποτελέσματα είναι σε ευθυγράμμιση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Το τέλος της προσωρινής μείωσης των συντελεστών φόρου προστιθέμενης αξίας έχει ανοδική επίδραση στις τιμές.
Η κυβέρνηση είχε μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ στο 16%, από 19%, για όλα τα προϊόντα από 1η Ιουλίου έως και 31 Δεκεμβρίου, με στόχο την ενίσχυση της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο μειωμένος φορολογικός συντελεστής εξακολουθεί να ισχύει για εστιατόρια και υπηρεσίες catering.

Societe Generale: Στα 470 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη δ΄τριμήνου 2020

Πτώση 28% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Societe Generale στο δ΄τρίμηνο του 2020, στα 470 εκατ. ευρώ, καλύτερα των εκτιμήσεων.
Η Societe Generale ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πρoχωρήσει σε πρόγραμμα αγοράς ιδιων μετοχών στο δ΄ τρίμηνο.
Τα καθαρά τραπεζικά έσοδα της γαλλικής τράπεζας σημείωσαν πτώση 6% στα 5,84 δισ. ευρώ.
Η τρίτη μεγαλύτερη γαλλική εισηγμένη τράπεζα, ανέφερε ότι σχεδιάζει αγορές ιδίων μετοχών στο τελευταίο τρίμηνο του 2021, ύψους περίπου 470 εκατ. ευρώ.
Η SocGen θα προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,55 δολαρίων ανά μετοχή για το 2020 και για το 2021 σχεδιάζει να επιστρέψει στους μετόχους το 50% των κερδών.

Heineken: Ζημιές 204 εκατ. ευρώ και απολύσεις 8.000 υπαλλήλων

Φανερά επηρεασμένη από την πανδημία του Covid-19 η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ζυθοποιίας στον κόσμο, καθώς ανακοίνωσε ζημιές για το 2020 και περικοπές προσωπικού.
Η Ηeineken ανακοίνωσε ζημιές για το 2020 ύψους 204 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα καθαρά κέρδη των 2,17 δισ. ευρώ το 2019 και έναντι των συγκλινουσών εκτιμήσεων για κέρδη 468 εκατ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν 36% σε οργανική βάση στα 2,42 δισ. ευρώ, από τα 4,02 δισ. ευρώ.
Τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν στα 19,72 δισ. ευρώ από τα 23,97 δισ. ευρώ το 2019.
Η εταιρεία θα επιδιώξει να επιστρέψει σε περιθώρια κέρδους από 12,3% το προηγούμενο έτος σε 17% έως το 2023.

Νέο ιστορικό στις αγορές της Ασίας

Οι προσδοκίες για νέο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας και για την ανάκαμψη, οδήγησαν σε νέα ιστορικά υψηλά τις αγορές της Ασίας.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,19%, στις 29.562 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από την 3η Αυγούστου 1990.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +0,27%, στις 1.930 μονάδες.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1% στις 4.163 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1% στις 28.646 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,3% στις 1.871,09 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,9% στις 30.038 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,4% στις 3.655 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε πτώση -0,74% στις 50.951 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης