Τελευταία Νέα
Διεθνή

Powell (Fed): Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ απέχει από την πλήρη ανάκαμψη - Τα επιτόκια παραμένουν στο 0%

Powell (Fed): Η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ απέχει από την πλήρη ανάκαμψη - Τα επιτόκια παραμένουν στο 0%
Η Fed θα αποφύγει να αυξήσει τα επιτόκια ή να μειώσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων της στο άμεσο μέλλον, ανέφερε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell
Σχετικά Άρθρα

Τη συνηθισμένη ζοφερή προοπτική του για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ επανέλαβε σε δηλώσεις του στο Economic Club της Νέας Υόρκης ο Jerome Powell.
Ο πρόεδρος της Fed  υπογράμμισε τη δέσμευση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να μειώσει την ανεργία στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την πανδημία, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον κίνδυνο να υπάρξει υψηλός πληθωρισμός ή αστάθεια στη χρηματοπιστωτική αγορά.
«Παρά την εκπληκτική ταχύτητα ανάκαμψης, είμαστε ακόμη πολύ μακριά από μια ισχυρή αγορά εργασίας.
Ο δείκτης της ανεργίας, από μόνος του, υποτιμά δραματικά την πραγματική ζημία, η οποία είναι η χειρότερη από το 1948» τόνισε.
Επανέλαβε δε την άποψή του ότι «μια υπομονετική νομισματική πολιτική, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της αγοράς» αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή της οικονομίας σε μια υγιή κατάσταση, στην οποία οι εργαζόμενοι –ιδιαίτερα οι χαμηλού εισοδήματος– θα μπορούν να βρουν θέσεις απασχόλησης
Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της Fed επανέλαβε το αίτημά του για περισσότερη δημοσιονομική στήριξη, λέγοντας ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν είναι αρκετή για να αποκαταστήσει τις πληγές που άφησε ο κορωνοϊός.
«Απαιτείται δέσμευση απ’ όλη την κοινωνία, με συνεισφορές από κυβερνητικό και ιδιωτικό τομέα» υποστήριξε.
 
Καμία αναφορά για την GameStop

O πρόεδρος Powell δεν αναφέρθηκε στις υπερβολικές αυξήσεις των τιμών στη Wall Street ή σε πρόσφατα φαινόμενα όπως αυτό της GameStop και άλλων μετοχών που είναι στο επίκεντρο της προσοχής των traders.
Σημειώνεται ότι η ομιλία Powell έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά.
Μολονότι η ανεργία έχει υποχωρήσει από το υψηλό του 2020 (14,8%) στο 6,3%, οι θέσεις εργασίας πλην του αγροτικού κλάδου αυξήθηκαν μόλις κατά 49.000 τον Ιανουάριο, ενώ μειώθηκαν κατά 227.000 τον Δεκέμβριο.
Υπάρχουν ακόμη 10 εκατ. Αμερικανοί εργαζόμενοι χωρίς δουλειές, 4,4 εκατομμύρια περισσότεροι σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, προ της έκρηξης της πανδημίας. 
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια πριν δει μια σημαντική βελτίωση στον συγκεκριμένο τομέα, ενώ έχει δηλώσει ανοιχτή στο να επιτρέψει στον πληθωρισμό να ξεπεράσει, έστω πρόσκαιρα, τον στόχο του 2%.
Το βασικό επιτόκιο της Fed παραμένει στο εύρος του 0% έως 0,25%, ενώ αγοράζει, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζει ομόλογα αξίας 120 δισ. δολαρίων κάθε μήνα.
Ο Powell τόνισε τέλος ότι οι μαζικοί εμβολιασμοί θα αποτελέσουν σημαντική βοήθεια, σε συνδυασμό με ομοσπονδιακά κρατικά προγράμματα όπως το Paycheck Protection Program, το οποίο παρέχει δάνεια σε επιχειρήσεις με αντάλλαγμα τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης