Τελευταία Νέα
Speculator

Όταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς συνεχίζει να είναι Πρόεδρος σε εισηγμένη…

Όταν ο Δημήτρης Κοντομηνάς συνεχίζει να είναι Πρόεδρος σε εισηγμένη…

Τα καυτά ερωτήματα για την περίφημη εταιρική διακυβέρνηση

Κι όμως ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς συνεχίζει να έχει συμμετοχή στα επιχειρηματικά δρώμενα και να είναι Πρόεδρος εισηγμένης εταιρίας.
Τουλάχιστον αυτό αναφέρουν τα… χαρτιά καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και τις ανακοινώσεις της εισηγμένης Intertech ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς είναι Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρίας.

Τα ερωτήματα

Άραγε ο κ. Κοντομηνάς ασκεί τα καθήκοντά του;
Σε πόσες συνεδριάσεις του ΔΣ της εισηγμένης έχει συμμετάσχει την τελευταία διετία;
Προβληματίζει, αν δεν τα ασκεί, τις εποπτικές αρχές και δη την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το γεγονός αυτό;
Τι προβλέπεται άραγε σε τέτοιες περιπτώσεις από τον περίφημο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης;
Υπάρχει κενό ή απλά δεν κινούνται οι διαδικασίες;
Βέβαια στο καταστατικό της εταιρίας προβλέπεται ότι όταν ο Πρόεδρος απουσιάζει ή κωλύεται το ΔΣ συγκαλεί ο Αντιπρόεδρος αλλά το ερώτημα που τίθεται στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως προσδιορίζεται η απουσία ή το κώλυμα.
Το ζήτημα καθίσταται περισσότερο ενδιαφέρον από το γεγονός ότι σχετικά με τη Γενική Συνέλευση προβλέπεται ότι προεδρεύει προσωρινά ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου ή όταν κωλύεται αυτός ο αναπληρωτής του.
Το κώλυμα πως προσδιορίζεται σε αυτή την περίπτωση ειδικά αν έχει γίνει μόνιμο;

Ο νόμος

Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρθρο 89 του νόμου 4548/2018 για τις ανώνυμες εταιρίες προβλέπει ότι «Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αντικαταστήσει τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή του οποτεδήποτε.
Αν τα πρόσωπα αυτά έχουν ορισθεί από το καταστατικό ή τη γενική συνέλευση, η αντικατάστασή τους από το διοικητικό συμβούλιο γίνεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων (2/3) του συνόλου των μελών».
Προφανώς στην περίπτωση της Intertech τα μέλη του ΔΣ της εταιρίας θεωρούν ότι ο κ. Κοντομηνάς μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του και δεν έχουν κινήσεις τις διαδικασίες αντικατάστασης.
Σημειώνεται ότι ο κ. Κοντομηνάς σύμφωνα με δημοσιεύματα νοσηλευόταν επί πολλούς μήνες στο νοσηλευτήριο Υγεία και στη συνέχεια στα τέλη του 2020 μεταφέρθηκε σε ειδικό κέντρο αποκατάστασης καθώς πέραν των οργανικών του προβλημάτων παρουσιάζει και νοητική εξασθένιση.

www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης