Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Τεχνική Ολυμπιακή: Με τα κεφάλαια του Πόρτο Καρράς και δανεισμό θα αναπτυχθεί έως το τέλος του 2022

tags :
Τεχνική Ολυμπιακή: Με τα κεφάλαια του Πόρτο Καρράς και δανεισμό θα αναπτυχθεί έως το τέλος του 2022
Οι λεπτομέρειες από το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας αναφορικά με τους νέους τομείς δραστηριοποίησης
Σχετικά Άρθρα

Έως τα τέλη του 2022 εκτιμά η Διοίκηση της Τεχνικής Ολυμπιακής ότι θα έχει ολοκληρωθεί σε σημαντικό βαθμό η ανάπτυξη του Ομίλου στους νέους επιχειρηματικούς τομείς.
Η υλοποίηση των επενδύσεων θα χρηματοδοτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, από τα κεφάλαια που έχει ήδη εισπράξει ο Όμιλος καθώς και αυτά που αναμένεται να εισπράξει με τον προσδιορισμό του τελικού τιμήματος της συναλλαγής για την πώληση των εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στο συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο η χρηματοδότηση αυτή θα κατευθυνθεί προς την ενίσχυση των θυγατρικών και εγγονών εταιρειών της Εταιρείας, μέσω σχετικών αυξήσεων του μετοχικού τους κεφαλαίου, προκειμένου να υλοποιήσουν το επενδυτικό τους πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι, για την χρηματοδότηση των σχεδιαζόμενων επενδύσεων, θα εξετάζεται και η ενδεχόμενη χρήση τραπεζικού δανεισμού, στα πλαίσια μόχλευσης των κεφαλαίων του Ομίλου και προκειμένου να εκμεταλλευτεί την πιστοληπτική ικανότητα του Ομίλου σε συνδυασμό με το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, όπως έχει διαμορφωθεί, αναφέρεται στο ενημερωτικό.
Για την υλοποίηση των επενδύσεων στον τομέα της ναυτιλίας χρησιμοποιήθηκε, από το επενδυτικό σχήμα των εταιρειών που υλοποίησε τις επενδύσεις αυτές, και τραπεζικός δανεισμός.
Στον τομέα της ναυτιλίας, ο Όμιλος ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ θα δραστηριοποιηθεί κυρίως σε πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον και η επένδυση του και σε άλλους κλάδους της ναυτιλίας.
Η εγγονή εταιρεία T.O. SHIPPING LTD. έχει ήδη υλοποιήσει μικρής έκτασης δραστηριότητες στον τομέα της ναυτιλίας και κατέχει κατ’ αποτέλεσμα, ποσοστό 15% σε έξι νεοσύστατες πλοιοκτήτριες εταιρείες (αφορά σε μειοψηφική συμμετοχή) ενώ επιπρόσθετα κατέχει ποσοστό 85% σε άλλη νεοσύστατη πλοιοκτήτρια εταιρεία (αφορά σε πλειοψηφική συμμετοχή) η οποία έχει ήδη καταβάλλει προκαταβολή για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.
Το κόστος αγοράς (τελική αξία) των έξι πλοίων ανήλθε σε περίπου ποσό USD 73,7 εκατ., εκ των οποίων περίπου ποσό USD 21,7 εκατ. καλύφθηκε από τραπεζικό δανεισμό που ανέλαβαν οι νεοσύστατες πλοιοκτήτριες εταιρείες.
Όπως προκύπτει από τον ανωτέρω πίνακα, ο Όμιλος ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ για τη συμμετοχή του στις ανωτέρω επενδύσεις έχει ήδη καταβάλλει συνολικά περίπου ποσό USD 7,8 εκατ., σύμφωνα με το ποσοστό ελέγχου που κατέχει στην κάθε πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Εκτός των ανωτέρω, η εγγονή εταιρεία T.O. SHIPPING LTD. συμμετείχε με ποσοστό 85% στη σύσταση της εταιρείας ROMA HOLDINGS LLC με έδρα τις νήσους Μάρσαλ, η οποία (ROMA HOLDINGS LLC) υπέγραψε Memorandum of Agreement (ΜoΑ) για την απόκτηση πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, σημαίας Λιβερίας, 9.800 TEU και έτους ναυπήγησης 2006, το οποίο θα φέρει την ονομασία MSC ROMA. Για την ως άνω συμμετοχή της η εταιρεία T.O. SHIPPING LTD. κατέβαλε ως προκαταβολή ποσό ανερχόμενο σε USD 2.762.500.
Σχετικά με την ανωτέρω συναλλαγή, το κόστος αγοράς (τελική αξία) του πλοίου αυτού εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε περίπου ποσό USD 33,525 εκατ., εκ των οποίων περίπου ποσό USD 19,5 εκατ. σχεδιάζεται να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό που θα αναλάβει η πλοιοκτήτρια εταιρεία.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω μεγέθη της συναλλαγής καθώς επίσης και το ποσοστό που θα ελέγχει στην πλοιοκτήτρια εταιρεία (ήτοι ποσοστό 85%), ο Όμιλος ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ για την συμμετοχή του στην επένδυση αυτή, θα καταβάλλει συνολικά περίπου ποσό USD 11,9 εκατ. (περιλαμβάνεται η ως άνω ήδη δοθείσα προκαταβολή).

NPE’s
Ο Όμιλος συμμετείχε πρόσφατα σε διαγωνισμό για την απόκτηση δανείων που ήταν εξασφαλισμένα με τουριστική μονάδα πέντε αστέρων, χωρίς επιτυχία.
Πράσινη ανάπτυξη
Η Εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει σε κατάρτιση και υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία GRANT THORNTON TAX & BUSINESS ADVISORY SOLUTIONS S.A. για την εξεύρεση επενδυτικών ευκαιριών στον χώρο των ΑΠΕ.

Real Estate
Στρατηγική επιλογή του Ομίλου στα πλαίσια της δραστηριοποίησης του στον τομέα αυτόν, θα είναι η επένδυση στην απόκτηση, κυρίως, επαγγελματικών ακινήτων και συγκεκριμένα σύγχρονων γραφειακών και εμπορικών κτιριακών συγκροτημάτων (μισθωμένων ή μη) ή διαφορετικά η απόκτηση υφιστάμενων κτιριακών συγκροτημάτων που δύναται να μετατραπούν, μέσω των κατάλληλων κατασκευαστικών παρεμβάσεων, σε σύγχρονους χώρους γραφείων ή/και εμπορικών ακινήτων που θα μπορούν να προσελκύσουν αξιόλογους και φερέγγυους μισθωτές με ικανοποιητικά μισθώματα, εξασφαλίζοντας έσοδα και συνολικά αξιόλογη απόδοση για τον Όμιλο.
Επιπρόσθετα, ο Όμιλος θα εξετάσει και την ανάπτυξη υψηλού επιπέδου (prime) οικιστικών ακινήτων που θα απευθύνονται σε εύπορους αγοραστές καθώς επίσης και την επένδυση σε κτιριακές εγκαταστάσεις στον τομέα των logistics.
Κατά το τελευταίο διάστημα, ο Όμιλος έχει ήδη εξετάσει και αξιολογήσει μία σειρά από διάφορα projects ακινήτων (κτίρια γραφείων, οικιστικά ακίνητα, καταστήματα, εγκαταστάσεις logistics, κλπ.), χωρίς όμως μέχρι σήμερα, να έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε σχετική επένδυση.

Γ.Κ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης