Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εταιρικά αποτελέσματα - Ήπια πτώση στη Wall Street

Στο επίκεντρο πακέτο τόνωσης και εταιρικά αποτελέσματα - Ήπια πτώση στη Wall Street
Μεικτές τάσεις στις διεθνείς αγορές με το βλέμμα στα εταιρικά αποτελέσματα
(Συνεχές Upd) Ήπιες μεταβολές καταγράφουν σήμερα 11/2 τα διεθνή χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ενδείξεις για τον ρυθμό ανάκαμψης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εν μέσω της πανδημίας.

Ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία δίνει και η πρόοδος στο Κογκρέσο για την έγκριση του πακέτου τόνωσης το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία.
Ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden παρουσίασε ένα πακέτο μέτρων συνολικής αξίας 1,9 τρισ. δολ. ξεπερνώντας με ευκολία τις προσδοκίες των αναλυτών.
Ο πρόεδρος της Federal Reserve, J. Powell προειδοποίησε χθες ότι η οικονομία είναι ακόμα πολύ μακριά από το σημείο που χρειάζεται όσον αφορά την απασχόληση.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ανέφερε πάντως ότι η πολιτική της Fed χρειάζεται να παραμείνει «υπομονετικά διευκολυντική», στέλνοντας ένα καθησυχαστικό μήνυμα στις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητη την πολιτική της.
Στην Ασία, κλειστές λόγω αργίας για το νέο έτος παραμένουν οι αγορές της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ταϊβάν.

SOS επιστημόνων: Θα σαρώσει τον κόσμο η βρετανική μετάλλαξη covid – Συστάσεις για διπλή μάσκα

Άκρως αποθαρρυντικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων για την εξάπλωση της βρετανικής μετάλλαξης της covid, η οποία θεωρείται πιο θανατηφόρα και πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, καθώς αναφέρεται πως μετά τη Μ. Βρετανία, το πιθανότερο είναι να σαρώσει όλο τον κόσμο.
Η μετάλλαξη αυτή που πρώτα εντοπίστηκε στην περιοχή του Κεντ στη Μ. Βρετανία, εκτιμάται πως είναι κατά 35% πιο θανατηφόρα και έως και 50% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού, ενώ σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ήδη εντοπίζεται σε τουλάχιστον 86 χώρες, γεγονός που έχει αναγκάσει πολλές από αυτές να εγκαταλείπουν κάθε σκέψη για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.
Πάντως, οι εταιρείες Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν ήδη δημοσιοποιήσει πως τα εμβόλια τους διατηρούν την υψηλή αποτελεσματικότητα τους κατά της συγκεκριμένης μετάλλαξης, κάτι που συμβαίνει και με το εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο μάλιστα χθες 10/2 πήρε έγκριση από τον ΠΟΥ για την χορήγηση του και σε άτομα άνω των 65 ετών.
Και ενώ οι επιστήμονες εκτιμούν πως η μάχη με τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία, μια ακόμα μελέτη έρχεται να δείξει πως αυξάνεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στα εμβόλια, αν και διατηρούνται οι δισταγμοί σε μεγάλη μερίδα πολιτών σχετικά με την ασφάλεια τους.
Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ, πολλές Πολιτείες ενθαρρυμένες από τη μείωση των κρουσμάτων ανακοινώνουν την χαλάρωση περιοριστικών μέτρων, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη όπου παρατείνονται μέτρα και lockdown, ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει και το εύρημα των Αμερικανικών Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ότι η χρήση διπλής μάσκας «μπλοκάρει» σχεδόν το 93% των μολυντικών μορίων του ιού.

ΗΠΑ: Στις 793.000 οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας

Στις 793.000 έπεσαν οι νέες αιτήσεις ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας για την εβδομάδα που έληξε στις 6 Φεβρουαρίου 2021.
Οι αιτήσεις για παροχή του επιδόματος μειώθηκαν ελάχιστα κατά 19.000, μετά από μια ανοδική αναθεώρηση της προηγουμένης περιόδου.
Ο ρυθμός αιτήσεων για παροχές έχει επιβραδυνθεί μεν σημαντικά από την προηγούμενη περίοδο (μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020) ωστόσο παραμένει σε υψηλό επίπεδο.
Επιπλέον, σε μη προσαρμοσμένη βάση, οι αιτήσεις υποχώρησαν κατά 36.534 στις 813.145.

Στο στόχαστρο της Microsoft η Pinterest

Η Microsoft προσέγγισε την Pinterest τους τελευταίους μήνες σχετικά με μια πιθανή συμφωνία για την απόκτηση της εταιρείας κοινωνικών μέσων, ύψους 51 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνε με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται τους Financial Times.
Οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με την εφημερίδα δεν συνεχίζονται επί του παρόντος.
Μια γενική μετατόπιση σε εικονικές αλληλεπιδράσεις που οδήγησαν σε αυξημένη κίνηση σε πλατφόρμες κοινωνικών μέσων ωφέλησε επίσης το Pinterest , με τους μηνιαίους ενεργούς χρήστες του να ανεβαίνουν 37% στα 459 εκατομμύρια το τέταρτο τρίμηνο.
Η εταιρεία δήλωσε ότι πρόσθεσε ένα ρεκόρ 100 εκατομμυρίων μηνιαίων ενεργών χρηστών το 2020.
Οι μετοχές της Pinterest έχουν κερδίσει πάνω από επτά φορές από το χαμηλό της πανδημίας τον Μάρτιο του περασμένου έτους.
Η Pinterest είχε προηγουμένως δηλώσει ότι θέλει να παραμείνει ανεξάρτητη εταιρεία, δήλωσαν οι FT.
Η εταιρεία κοινωνικών μέσων δημιουργεί έσοδα τοποθετώντας διαφημίσεις δίπλα στις "καρφίτσες" ή δημοσιεύσεις που ανεβάζουν στον ιστότοπο οι χρήστες.
Μια συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών θα είχε επίσης φέρει σε δοκιμασία την κυβέρνηση Biden, αναφορικά με το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σε ισχυρές εταιρείες τεχνολογίας να συνάψουν συμφωνίες, σύμφωνα με τους FT.

Στα 1,85 δις. δολάρια αυξήθηκαν τα κέρδη της PepsiCo στο δ’ τρίμηνο του 2020

Η PepsiCo ανακοίνωσε αύξηση στα κέρδη δ΄ τριμήνου 2020 καθώς οι ισχυρότερες πωλήσεις καθώς και η εξοικονόμηση κόστους, συνέβαλαν θετικά στα προσαρμοσμένα κέρδη που ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Η αμερικανική εταιρεία τροφίμων και αναψυκτικών εμφάνισε κέρδη 1,33 δολαρίων ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 1,26 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα έτος.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 1,85 δισ. Δολάρια, από τα 1,77 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,47 δολάρια ανά μετοχή.
Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 1,46 δολαρίων ανά μετοχή.
Τα έσοδα ανήλθαν στα 22,46 δισ. δολάρια, παρουσιάζοντας βελτίωση από τα 20,64 δισ. δολάρια πριν από ένα χρόνο.
Τα λειτουργικά κέρδη της Quaker Foods αυξήθηκαν 17% καθώς η εταιρεία εμφάνισε περισσότερα έσοδα, καλύτερη παραγωγικότητα και μικρότερες διαφημιστικές δαπάνες.
Τα κέρδη της Frito-Lay’s υποχώρησαν, κυρίως εξαιτίας της αρνητικής επίπτωσης 2% που προκάαλεσαν οι χρεώσεις που ανέλαβε για την πανδημία.

Θετικό πρόσημο στις ευρωαγορές

Με θετικό πρόσημο συνέχισαν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ενώ οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.
Η Επιτροπή στην έκθεση της σημειώνει ότι μετά την ισχυρή ανάπτυξη του τρίτου τριμήνου του 2020, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε ξανά το τέταρτο τρίμηνο, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας πυροδότησε νέα μέτρα ανάσχεσης. Δεδομένου ότι τα μέτρα αυτά εξακολουθούν να ισχύουν, οι οικονομίες της ΕΕ και της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθούν και το πρώτο τρίμηνο του 2021, οδηγώντας τη νομισματική ένωση στην ύφεση.
Η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επανέλθει την άνοιξη και να επιταχυνθεί το καλοκαίρι, με δεδομένη την πρόοδο των προγραμμάτων εμβολιασμού και τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων ανάσχεσης, όπως εκτιμά η Κομισιόν.
Συνολικά για το 2021, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 3,8% το 2021, σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές προβλέψεις.
Με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, η Ισπανία και η Γαλλία αναμένεται να εμφανίσουν ανάπτυξη 5,6% και 5,5% αντίστοιχα το 2021, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 3,2% και 3,4%.
Οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζουν να συγκεντρώνουν την προσοχή των επενδυτών, με την φαρμακευτική AstraZeneca, τις τράπεζες Credit Agricole, Commerzbank και Unicredit και την εταιρεία καλλυντικών L’Oreal να ξεχωρίζουν σήμερα.
Πτώση -2,9% καταγράφει η μετοχή της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, καθώς οι ζημιές της διευρύνθηκαν στο δ΄τρίμηνο.

AstraZeneca: Προβλέψεις για ταχύτερη αύξηση των κερδών το 2021

Ταχύτερη αύξηση στα κέρδη και στα έσοδα αναμένει για το 2021 η βρετανική φαρμακοβιομηχανία AstraZeneca.
Ειδικότερα, η AstraZeneca, η οποία έχει αναπτύξει εμβόλιο κατά της Covid -19 σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις πωλήσεις προϊόντων στο δ΄ τρίμηνο 2020, αφού ένα ευρύ φάσμα θεραπειών βοήθησε να μετριαστεί το πλήγμα από την πανδημία.
Η βρετανική φαρμακευτική δήλωσε ότι αναμένει αύξηση των εσόδων της το 2021, με «ταχύτερη ανάπτυξη» στα βασικά κέρδη από 4,75 δολάρια έως 5 δολάρια ανά μετοχή.
Οι τριμηνιαίες πωλήσεις προϊόντων ύψους 7,01 δισεκατομμυρίων δολαρίων ξεπέρασαν τις προβλέψεις ύψους 6,81 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Το 2020 ήταν μια κρίσιμη χρονιά για την AstraZeneca.
Συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά COVID-19 και έκανε τη μεγαλύτερη της συμφωνία με την αγορά της αμερικανικής φαρμακευτικής Alexion για 39 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς στοιχηματίζει σε φάρμακα σπάνιας νόσου και ανοσολογίας.

Commerzbank: Στα 2,7 δισ. ευρώ διευρύνθηκαν οι ζημιές στο δ΄τρίμηνο 2020

Διευρύνθηκαν οι ζημιές της γερμανικής Commerzbank στο δ΄τρίμηνο του 2020, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας, εν μέσω της πανδημίας.
Η Commerzbank ανακοίνωσε επίσης ότι θα προχωρήσει στην περικοπή 10.000 θέσεων εργασίας και θα κλείσει εκατοντάδες υποκαταστήματα, με στόχο να πετύχει λειτουργικά κέρδη το 2021.
Πάνω από δέκα χρόνια έχουν περάσει από τη διάσωση της γερμανικής τράπεζας, η οποία ωστόσο δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει.
Οι ζημιές στο δ΄τρίμηνο ανήλθαν σε 2,7 δισ. ευρώ, έναντι ζημιών 97 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν μία εβδομάδα μετά την οριστικοποίηση του πλάνου αναδιάρθρωσης από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Manfred Knof, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της δεύτερης μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας πριν από ένα μήνα.

Shell: Αυξάνει το μέρισμα, θέτει τους στόχους για την πράσινη στρατηγική

Η Royal Dutch Shell ανακοίνωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για την πράσινη στρατηγική της, συμπεριλαμβανομένων και στόχων για των διπλασιασμό των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, την επέκταση της χωρητικότητας υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη σταδιακή μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής.
Η Άγγλο-ολλανδική ενεργειακή εταιρεία, με στόχο τους μηδενικούς ρύπους από τις δραστηριότητες της μέχρι το 2050, δήλωσε ότι θα επενδύσει 2-3 δισ. δολάρια ετησίως σε ανανεώσιμες και ενεργειακές λύσεις και 3 δισ. δολάρια στον τομέα marketing.
Η Shell σχεδιάζει επίσης να διαθέτει ετησίως 4 δισ. δολάρια σε δραστηριότητες αερίου, 4-5 δισ. δολάρια σε χημικά και προϊόντα, και 8 δισ. δολάρια σε upstream.
Η εταιρεία τόνισε πως θέλει να διπλασιάσει τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε 560 terawatt την ώρα ετησίως μέχρι το 2030, και να αυξήσει το δίκτυο των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων στις 500.000 μέχρι το 2025.
Τόνισε ακόμη ότι θα διατηρήσει τη μερισματική πολιτική της αύξησης των πληρωμών κατά 4% ετησίως και θα μειώσει το καθαρό χρέος στα 65 δισ. δολάρια.
Πρόσθεσε ότι βραχυπρόθεσμα θα προωθήσει αποεπενδύσεις 4 δισ. δολαρίων ετησίως, ξεπερνώντας τα υποκείμενα λειτουργικά έξοδα, και αναμένει ότι οι ταμειακές ροές θα είναι σταδιακά λιγότερο εκτεθειμένες στις τιμές πετρελαίου και αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης