Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές για την ανάκαμψη της οικονομίας προωθεί ο Biden

ΗΠΑ: Επενδύσεις σε δημόσιες υποδομές για την ανάκαμψη της οικονομίας προωθεί ο Biden
Σύμφωνα με μελέτες του υπουργείου Mεταφορών, οι μισοί δρόμοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε κακή ή μέτρια κατάσταση και πλέον του ενός τρίτου των γεφυρών χρειάζονται επισκευή, αντικατάσταση ή σημαντικές εργασίες αποκατάστασης
Σχετικά Άρθρα
Αναμένεται να συναντηθεί με διακομματική ομάδα Γερουσιαστών προκειμένου να ζητήσει υποστήριξη για να «περάσει» ένα εκτεταμένο πρόγραμμα δημοσίων δαπανών με στόχο τον εκσυγχρονισμό του γηράσκοντος συστήματος δημοσίων υποδομών των ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη κυρίως στο τομέα της απασχόλησης, καθώς σε ομιλία του την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου ο Κεντρικός Τραπεζίτης της χώρας και επικεφαλής της Fed Jerome Powell κάλεσε σε «πολεμικό συναγερμό» εξαιτίας της σημαντικής αύξησης των μακροχρονίως ανέργων.

«Kρίσιμη ανάγκη»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Biden και η αντιπρόεδρος Kamala Harris θα συναντηθούν με τα μέλη του νομοθετικού σώματος προκειμένου να συζητήσουν αυτό που αποκαλεί «κρίσιμη ανάγκη» για την οικονομία, τις επενδύσεις στις δημόσιες υποδομές, με τον υπουργό Μεταφορών Pete Buttigieg να συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Ιστορικές επενδύσεις

Ο Biden έχει δεσμευτεί να εξηγήσει στο Κογκρέσο αυτό το μήνα τι εννοεί ως «ιστορικές επενδύσεις στις υποδομές και τη μεταποίηση, την καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη και την καθαρή ενέργεια».
Μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν οι μισοί δρόμοι των ΗΠΑ βρίσκονται σε κακή ή μέτρια κατάσταση και περισσότερο από το ένα τρίτο των γεφυρών των ΗΠΑ χρειάζονται επισκευή, αντικατάσταση ή σημαντική αποκατάσταση.

Εμπλοκή

Ενώ η ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές των ΗΠΑ. θεωρείται πεδίο διακομματικής συναίνεσης, ο Trump και οι ηγέτες του Κογκρέσου κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα σημαντικό νομοσχέδιο για την επισκευή και την αντικατάσταση των γερασμένων και επικίνδυνων γεφυρών, αεροδρομίων, συστημάτων ύδρευσης και άλλων έργων.
Ο Trump το 2018 παρουσίασε ένα σχέδιο δημοσίων υποδομών για τις υποδομές ύψους 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών με στόχο να μοχλεύσει επενδύσεις 1,5 τρισ. δολάρια σε μεγάλο βαθμό από τον ιδιωτικό τομέα.
Πέρυσι, ο Λευκός Οίκος του Τραμπ συνέταξε ένα αντίστοιχο σχέδιο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για την υποδομή, αλλά δεν προχώρησε σε δημόσια διαβούλευση.

Χρηματοδότηση

Η χρηματοδότηση νέων έργων υποδομής υπήρξε βασικό σημείο αντιπαράθεσης αφού το Κογκρέσο εγκατέλειψε τα τελευταία χρόνια μια πολιτική δεκαετιών όπου χρησιμοποιούνταν έσοδα από φόρους καυσίμων για τη χρηματοδότηση των επισκευών στις δημόσιες υποδομές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης