Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μπορεί ο Ελλάκτωρ να ακολουθήσει θετική πορεία; - Οι 3 καθοριστικοί παράγοντες… και η επανεμφάνιση Κούτρα

Μπορεί ο Ελλάκτωρ να ακολουθήσει θετική πορεία; - Οι 3 καθοριστικοί παράγοντες… και η επανεμφάνιση Κούτρα
Με κεφαλαιοποίηση 303 εκατ ευρώ ο Ελλάκτωρ, θα μπορούσε μετά την αύξηση κεφαλαίου των 80-100 εκατ να έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 500 εκατ ευρώ βελτιστοποιώντας τις αξίες των μετόχων.
Σχετικά Άρθρα

Πλέον όλοι, από την Reggeborgh που επικράτησε στην Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 27 Ιανουαρίου 2021, την Invesco με ποσοστό 25,56% και βεβαίως την αγορά συμφωνούν ότι ο Ελλάκτωρ μπορεί να έχει θετική πορεία αρκεί να πληρούνται 3 βασικές προϋποθέσεις.
Με κεφαλαιοποίηση 303 εκατ ευρώ ο Ελλάκτωρ, θα μπορούσε μετά την αύξηση κεφαλαίου των 80-100 εκατ να έχει χρηματιστηριακή αξία πάνω από 500 εκατ ευρώ βελτιστοποιώντας τις αξίες των μετόχων.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews έχει αναφερθεί διεξοδικά στην πορεία και την οικονομική κατάσταση της Ελλάκτωρ πολύ πριν την Γενική Συνέλευση των μετόχων και παρουσιάσει τις προοπτικές.
Επίσης τέλη Μαρτίου 2021 θα πρέπει να παρουσιαστεί σε κάποιο βαθμό το σχέδιο για τον Ελλάκτωρ από την νέα διοίκηση.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

1)Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο Ελλάκτωρ είναι επιχειρηματικός όμιλος με ισχυρά περιουσιακά στοιχεία
Αν και επιχειρήθηκε – λανθασμένα – να παρουσιαστεί ο όμιλος Ελλάκτωρ ως παραπαίουσα επιχειρηματική οντότητα, πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η περίπτωση του Άκτωρ του κατασκευαστικού ομίλου προφανώς και χρήζει κεφαλαιακής αντιμετώπισης, είναι γνωστό ότι απαιτούνται νέα κεφάλαια όχι προφανώς 50 εκατ αλλά 80 με 100 εκατ ώστε ο Άκτωρ να κλείσει όλες τις παρελθούσες εκκρεμότητες και να επανέλθει στο κατασκευαστικό προσκήνιο.

Πρώτη βασική προϋπόθεση

Η πρώτη βασική προϋπόθεση είναι να ξεκαθαρίσει η στρατηγική, να ανακοινωθεί ένα πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης του Άκτωρ, θέμα που όχι μόνο απαιτούν αλλά και υποστήριξαν οι τράπεζες ως μέτοχοι με ποσοστό 3,8%.
Η νέα διοίκηση της Ελλάκτωρ είχε αναφέρει ότι καταψηφίζει την πρόταση της παρελθούσας διοίκησης για αύξηση κεφαλαίου, γιατί πρώτα θα διεξαχθεί διαχειριστικός έλεγχος και ακολούθως θα παρθούν οι αποφάσεις για την κεφαλαιακή ενίσχυση.
Ο Άκτωρ χρειάζεται ωστόσο είτε ένα δάνειο γέφυρα, είτε την πιο ορθή λύση μια αποφασιστική αύξηση κεφαλαίου όπου οι βασικοί μέτοχοι θα κληθούν να την υποστηρίξουν.
Να σημειωθεί πάντως ότι οι τράπεζες, ως βασικοί πιστωτές πιέζουν για άμεση κεφαλαιακή ενίσχυση του Άκτωρ και διατυπώνουν προβληματισμό, γιατί αυτό δεν έχει ξεκινήσει χθες.

2)Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να εξεταστεί στον Ελλάκτωρ είναι οι μετοχικές ισορροπίες.
Από την μια η πλευρά της Reggeborgh που επικράτησε στον Ελλάκτωρ και διαθέτει εμφανώς 14,5% των μετοχών.
Υπάρχει η option του Λεωνίδα Μπόμπολα ο οποίος κατέχει το 12,55% αλλά υπάρχουν πολλά ερωτηματικά εάν έως τις αρχές Μαρτίου 2021 εξασκηθεί η option.
Επίσης φαίνεται ότι η Reggeborgh ελέγχει και ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 12% μέσω της Barclays και άλλων μετόχων.
Άρα 14,5% + 12,55% + 12% = 39%.
Π.χ. το ποσοστό των τραπεζών 3,8%, του ΕΦΚΑ 0,9% κ.α. δεν τα περιλαμβάνουμε στην εξίσωση γιατί η στάση τους στην Γενική Συνέλευση ήταν ευκαιριακή και όχι στρατηγική.
Από την άλλη πλευρά η Invesco με ποσοστό 25,57% μαζί με το ποσοστό του εφοπλιστή Διαμαντίδη 4,9% και ενός μικρού σχήματος 2,2% προσεγγίζουν το 32% περίπου.
Το παράδοξο στην περίπτωση της Ελλάκτωρ είναι ότι το 25,57% των μετόχων που είναι ένας μέτοχος δεν έχει καμία εκπροσώπηση, εξέλιξη που προφανώς αποτελεί προβληματική κατάσταση.

Δεύτερη βασική προϋπόθεση

Είναι προφανές ότι έχουν δημιουργηθεί δύο πυλώνες μετόχων που δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν επιφανειακά.
Θα πρέπει να αποσαφηνιστούν πλήρως οι μετοχικές ισορροπίες υπό τα εξής σενάρια.
Α)Η Reggeborgh ως μέτοχος που επικράτησε στον Ελλάκτωρ εάν δεν ενεργοποιήσει την option του Μπόμπολα, θα πρέπει να εμφανιστεί με τα πραγματικά ποσοστά, ώστε να είναι αδιαμφισβήτητη η μετοχική διαφάνεια.
Η Reggeborgh, θα πρέπει είτε μέσω της αύξησης κεφαλαίου, είτε μέσω της στρατηγικής αποκάλυψης των μετοχών της και εφόσον φθάσει στο 33% πλην ποσοστού Μπόμπολα να υποβάλλει δημόσια πρόταση.
Β)Η Invesco θα πρέπει να ξεκαθαρίσει την στρατηγική της, ως ο βασικός μέτοχος – επίσημα – με κυρίαρχη στρατηγική ποιος θα είναι ο ρόλος του 25,57% στον Ελλάκτωρ.
Γ)Οι δύο βασικοί μέτοχοι Reggeborgh και Invesco να έλθουν σε συμφωνία ή σε μια ελάχιστη συνεννόηση για την στρατηγική του Ελλάκτωρ, η αγνόηση δεν μπορεί να είναι επιχειρηματική στρατηγική, θα δημιουργήσει προβλήματα που είναι αχρείαστα, ειδικά μια περίοδο όπου ο Ελλάκτωρ εισέρχεται σε μια φάση αντιμετώπισης των προκλήσεων και θέτει τις αναπτυξιακές προοπτικές.
Δ)Η αδράνεια δηλαδή του να μην γίνει τίποτα δεν θα είναι σύμμαχος αλλά τροχοπέδη στην αναπτυξιακή πορεία του Ελλάκτωρ.

3)Προ των πυλών βρίσκονται κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν έργα ή την εμπλοκή του Ελλάκτωρ σε μια πλειάδα παραμέτρων, διαγωνισμών κ.α.
Είναι προφανές ότι η στάση που θα κρατήσει ο Ελλάκτωρ θα διαμορφώσει όχι μόνο την βραχυπρόθεσμη τακτική αλλά και θα αναδείξει την στρατηγική της νέας διοίκησης και του νέου μετόχου.

Τρίτη βασική προϋπόθεση

Η τρίτη βασική προϋπόθεση είναι να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του Ελλάκτωρ άπαξ και όλες οι πλευρές έχουν δηλώσει ότι στόχος είναι ο ανεξάρτητος, αυτόνομος Ελλάκτωρ.
Από τις επιλογές που θα υιοθετηθούν θα αποσαφηνιστούν προθέσεις.
Είναι προφανές ότι ο Ελλάκτωρ μπορεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι δυναμικά και εάν ο στόχος είναι η ισχυροποίηση του ομίλου τότε προφανώς η στρατηγική θα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.
Οτιδήποτε άλλο θα επαναφέρει στο προσκήνιο αλλότρια σχέδια τα οποία έχουν στιγματιστεί και αναλυθεί διεξοδικά, τουλάχιστον από το bankingnews.

Υποσημείωση

Η επανεμφάνιση του Κούτρα - όπως αναφέρουν ορισμένες πηγές που δεν έχουν διασταυρωθεί - που κάποτε διοικούσε τον Ελλάκτωρ και τον Άκτωρ στα γραφεία του Ελλάκτωρ, υποδεχόμενος από ορισμένα στελέχη με επευφημίες σίγουρα ήταν μια νέα νότα των επεισοδίων που έχουν ή διαδραματίζονται στον Ελλάκτωρ.
Ο Κούτρας ως γνωστό βρίσκεται σε άλλο κατασκευαστικό όμιλο Intrakat, ενώ η διοίκηση της Άκτωρ είναι ιδιοκτήτες άλλης μικρότερης κατασκευαστικής εταιρίας.
Τελικά κάτι ενδιαφέρον πρέπει να έχει και ο Άκτωρ παρ΄ ότι στιγματίστηκε στο παρελθόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης