Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απειλή για τον πλανήτη η βρετανική μετάλλαξη της covid - Παρατείνονται τα lockdown στην Ευρώπη

Απειλή για τον πλανήτη η βρετανική μετάλλαξη της covid - Παρατείνονται τα lockdown στην Ευρώπη
Νέες παραγγελίες ΗΠΑ για άλλες 200 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων

Με τη βρετανική μετάλλαξη της covid, η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο θανατηφόρα, να απειλεί να σαρώσει όλο τον πλανήτη, νέος συναγερμός έχει σημάνει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για το παραλλαγμένο στέλεχος που έχει εντοπιστεί στην Πολιτεία Αμαζόνας στη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες το βραζιλιάνικο παραλλαγμένο στέλεχος της covid, το οποίο έχει προκαλέσει ένα άνευ προηγουμένου καταστροφικό δεύτερο κύμα επιδημίας στην Πολιτεία Αμαζόνας φαίνεται να είναι έως και τρεις φορές πιο μεταδοτικό από τα άλλα παραλλαγμένα στελέχη του ιού.
Απέναντι σε αυτό το «τρομακτικό» σενάριο, οι αρχές της Βραζιλίας έσπευσαν να επισημάνουν πως τα εμβόλια (στη Βραζιλία ο πληθυσμός εμβολιάζεται με τα εμβόλια της AstraZeneca και της Sinovac) είναι αποτελεσματικά και προστατεύουν κατά της εν λόγω μετάλλαξης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν το πώς ακριβώς προκύπτει η αποτελεσματικότητα τους έναντι αυτού του στελέχους.
Πάντως, τόσο η Pfizer όσο και η Moderna έχουν διαβεβαιώσει πως τα εμβόλια τους είναι αποτελεσματικά κατά της βρετανικής μετάλλαξης (μάλιστα η Pfizer ανακοίνωσε πως το εμβόλιο της παρέχει ισχυρή προστασία και κατά της νοτιοαφρικανικής παράλλαξης), ενώ και η AstraZeneca έχει διαμηνύσει πως το εμβόλιο της παρέχει προστασία καθώς μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσου ή θανάτου.
Σημειώνεται πάντως πως η AstraZeneca ανέφερε ότι θα χρειαστούν 6 με 9 μήνες για να δημιουργήσει εμβόλια, τα οποία θα είναι αποτελεσματικά κατά των μεταλλάξεων του ιού.
Μέχρι στιγμής η βρετανική μετάλλαξη του ιού έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 86 χώρες, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως η μάχη με τον κορωνοϊό και τις μεταλλάξεις του θα συνεχιστεί τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 108.054.984 και οι νεκροί 2.378.143
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.464.442 κρούσματα και 479.949 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 236.201 και τρίτη σε κρούσματα με 9.713.909
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 171.234 και τέταρτη η Ινδία με 155.447
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.025.529
• Πέμπτη η Ρωσία με 3.997.988, έκτη η Γαλλία με 3.466.623
• Έβδομη η Ισπανία με 3.056.035 και όγδοη η Ιταλία με 2.697.296
• Ένατη η Τουρκία με 2.572.190 και δέκατη η Γερμανία με 2.330.414
addd.JPG
Γερμανία: Προσεκτική χαλάρωση των μέτρων συνιστά η Merkel


Υπέρ της προσεκτικής χαλάρωσης των μέτρων τα οποία έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και της στενής παρακολούθησης των συνεπειών τους πριν γίνουν νέα βήματα, τάχθηκε η καγκελάριος Merkel.
«Τώρα εξαρτάται από εμάς και από τα έξυπνα βήματα ανοίγματος που θα κάνουμε αν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την πανδημία χωρίς ένα μεγάλο τρίτο κύμα ή αν θα είμαστε πολύ απρόσεκτοι και μετά θα έχουμε και πάλι αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων», δήλωσε η καγκελάριος Merkel σε συνέντευξή της στο δεύτερο δημόσιο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ZDF.
«Εάν, για παράδειγμα, τα καταστήματα άνοιγαν ξανά, ο δείκτης συχνότητας των 35 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους το επταήμερο θα πρέπει να παραμείνει σταθερός για άλλες δύο εβδομάδες πριν εξετασθεί το επόμενο βήμα», πρόσθεσε και ανέφερε ως παραδείγματα (επόμενου βήματος) το άνοιγμα των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των επαγγελματικών λυκείων, των πανεπιστημίων, τις ιδιωτικές επαφές, τον πολιτισμό, τα ομαδικά αθλήματα καθώς επίσης τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία.
«Λόγω των νέων μεταλλάξεων πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το σχεδιαζόμενο από τα ομοσπονδιακά κρατίδια άνοιγμα σχολείων και παιδικών σταθμών είναι ήδη ένα τολμηρό βήμα. Αλλά βλέπω επίσης τη μεγάλη σημασία τους», τόνισε η Merkel.
Για το ενδεχόμενο άνοιγμα των κομμωτηρίων την 1η Μαρτίου, είπε πως «αυτό σημαίνει περισσότερες επαφές που πρέπει να παρακολουθήσουμε».
Το μειωμένο ποσοστό συχνότητας νέων κρουσμάτων από 50 σε 35 ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες είναι «μια προσεκτική τιμή», εξήγησε η Merkel.
«Αν πάμε κάτω από αυτό, μπορούμε εξ αντιδιαστολής, να σκεφτούμε να κάνουμε μεγαλύτερα βήματα ανοίγματος.
Το επόμενο βήμα θα είναι τότε εφικτό εάν το προηγούμενο δεν οδήγησε σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων», ανέφερε ως μέτρο της στρατηγικής έναρξης του ανοίγματος.
Όσον αφορά τους εμβολιασμούς, η καγκελάριος είπε ότι «η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά σύντομα λόγω των συνεχώς αυξανόμενων όγκων παράδοσης.
Στο τέλος Μαρτίου ή Απριλίου μάλλον θα έχουμε πρόβλημα με την άμεση χορήγηση των διαθέσιμων δόσεων (παρά με τις ποσότητες των διαθέσιμων δόσεων).

Επεκτείνονται τα lockdown στην Ευρώπη

Με τους εμβολιασμούς στην Ευρώπη να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα – τουλάχιστον σε σύγκριση με ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία – και με τις μεταλλάξεις να απειλούν τα υγειονομικά συστήματα, πολλά κράτη παραμένουν σε περιοριστικά μέτρα.
Στην Πορτογαλία, όπου το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει υπό την πίεση της επιδημίας με αποτέλεσμα να σπεύδουν προς βοήθεια γιατροί από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, παρατάθηκε έως την 1η Μαρτίου το lockdown αν και εξετάζεται να παραμείνει σε ισχύ έως και τα μέσα Μαρτίου προκειμένου να συνεχίσει η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται, τη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως κλείνει τα σύνορα της με την Τσεχία και την Αυστρία.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε πως παρατείνει έως τις 2 Μαρτίου το lockdown καθώς οι ειδικοί επεσήμαναν στην κυβέρνηση πως «η κατάσταση καταλήγει να είναι χειρότερη, σε σχέση με όσο φοβόμασταν τελικά, με τον αριθμό των μολύνσεων, των νοσηλειών και άλλους δείκτες».
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας, η πρώτη που επιβλήθηκε στην Ολλανδία από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδότησε επεισόδια, που διήρκησαν ημέρες, από διαδηλωτές κατά του lockdown, όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις 23 Ιανουαρίου.
Επρόκειτο αρχικά να τελειώσει στις 10 Φεβρουαρίου.
Παράταση στο lockdown έως και την 1η Μαρτίου αποφάσισε το Βέλγιο, το οποίο απαγόρευσε τα μη αναγκαία ταξίδια και ανακοίνωσε ότι επιβάλει ανώτατο όριο ατόμων που συναντώνται σε κλειστούς, αλλά και σε ανοιχτούς χώρους ενώ η Ιρλανδία ανακοίνωσε πως σκοπεύει να παρατείνει το lockdown έως την 1η Απριλίου.

Κορωνοϊός στην Ιταλία: 13.908 κρούσματα και 316 νεκροί

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ιταλία καταγράφηκαν 13.908 περιστατικά κορονοϊού και 316 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.
Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 305.619 διαγνωστικά τεστ και το 4,5% προέκυψε θετικό. Χθες, στην χώρα τα κρούσματα ήταν 15.146, με 391 νεκρούς.
Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία έχασαν την ζωή τους 93.045 άνθρωποι. Στις ιταλικές μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται σήμερα 31 λιγότεροι ασθενείς σε σχέση με χθες, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 206 λιγότεροι.
Η απαγόρευση μετακίνησης από την μία περιφέρεια της χώρας στην άλλη, παρατάθηκε μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου. Οι επιστήμονες, τέλος, ζητούν και πάλι ευλαβική τήρηση των μέτρων ασφαλείας και πρόληψης από τους πολίτες, για να αποφευχθεί νέα ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης διάδοσης της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Μ. Βρετανία: Στις 22/2 ο Johnson ανακοινώνει το σχέδιο για τη λήξη του lockdown


Στις 22 Φεβρουαρίου αναμένεται να παρουσιάσει το σχέδιο του για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από τα περιοριστικά μέτρα και το lockdown ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson, ο οποίος φαίνεται πως θα καταφέρει να υλοποιήσει τη δέσμευση του για τον εμβολιασμό 15 εκατομμυρίων Βρετανών έως τις 15 Φεβρουαρίου.
Ήδη εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 13,5 εκατομμύρια Βρετανοί.
Ωστόσο και όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας Susan Hopkins, είναι πολύ πιθανό η Μ. Βρετανία να διατηρήσει κάποια μέτρα για να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας έως ότου εμβολιαστούν όλοι οι ενήλικοι.
Σημειώνεται πως από τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το μέτρο της για την 10ημερη υποχρεωτική καραντίνα σε ξενοδοχεία για όσους ταξιδιώτες έρχονται από άλλες χώρες και περιοχές όπου υπάρξει έξαρση της επιδημίας.
Η υποχρεωτική καραντίνα 10 ημερών σε πλαίσιο φιλοξενίας που θα παρέχει η κυβέρνηση ανακοινώθηκε για πρώτη φορά τον προηγούμενο μήνα, ενώ έχει σχεδιαστεί για τον πιο εντατικό έλεγχο των συνόρων με στόχο τον εντοπισμό κρουσμάτων των νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το βρετανικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Προειδοποίηση ΠΟΥ σε Ευρώπη: Είστε ευάλωτοι – Ψευδές το αίσθημα ασφάλειας λόγω εμβολίων

Μήνυμα στην Ευρώπη να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα για να αποτρέψει την περαιτέρω διασπορά της covid έστειλε ο διευθυντής Ευρώπης του ΠΟΥ Hans Kluge, ο οποίος υποστήριξε πως η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη στην επιδημία παρά τη μείωση κρουσμάτων που καταγράφεται παγκοσμίως.
«Η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών παραμένουν ευάλωτες.
Αν δεν σταματήσουμε τώρα τη μετάδοση, τα αναμενόμενα οφέλη από τους εμβολιασμούς στη μάχη εναντίον αυτής της πανδημίας μπορεί να μην είναι φανερά.Αυτή τη στιγμή, τα όρια είναι δυσδιάκριτα ανάμεσα στην ελπίδα για ένα εμβόλιο αφ' ενός, και ένα ψευδές αίσθημα ασφάλειας αφ' ετέρου» υποστήριξε ο Kluge.
585867674356363634653.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης