Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση Draghi - Ισχυρό μείγμα τεχνοκρατών και πολιτικών

Ιταλία: Ορκίστηκε η κυβέρνηση Draghi  - Ισχυρό μείγμα τεχνοκρατών και πολιτικών
Την νέα ιταλική κυβέρνηση συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι μάνατζερ και τεχνοκράτες και 15 στελέχη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας
Σχετικά Άρθρα

Ο Mario Draghi είναι και επίσημα ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας καθώς ολοκληρώθηκε, στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, η τελετή ορκωμοσίας της κυβέρνησης του.
Την νέα ιταλική κυβέρνηση συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων οκτώ είναι μάνατζερ και τεχνοκράτες και 15 στελέχη των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.
"Ορκίζομαι ότι θα είμαι πιστός στην αβασίλευτη δημοκρατία, ότι θα σεβαστώ με εντιμότητα το Σύνταγμα και τους νόμους και ότι θα ασκήσω τα καθήκοντά μου, προς αποκλειστικό συμφέρον του έθνους", επανέλαβαν όλα τα μέλη της κυβέρνησης, ενώπιον του Ιταλού προέδρου.

Σε κέραια υπουργεία η Λέγκα παραμένει ο Di Maio

Πριν από την τελετή ορκωμοσίας, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Sergio Matarrella, την πρώτη, λόγω των μέτρων ασφαλείας που επιβάλει η επιδημία του κορωνοϊού.
Η διάρκειά της τελετής ήταν λίγο μεγαλύτερη απ' ότι συνηθιζόταν έως τώρα διότι, το χρυσό στυλό που χρησιμοποίησαν όλοι οι υπουργοί –αλλά και ο Draghi– μετά από κάθε υπογραφή, απολυμάνθηκε με ιδιαίτερη προσοχή.
Σε λίγη ώρα θα συνεδριάσει το πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης, στο στο Παλάτσο Κίτζι με τον Luigi Di Maio, τον αρχηγό του Κινήματος 5 Αστέρων, να παραμένει υπουργός Εξωτερικών, τον Giancarlo Giorgetti, της Lega τους Βορρά, να αναλαμβάνει το υπουργείο Βιομηχανίας και τον κεντροαριστερό Andrea Orlandos να γίνεται ο νέος υπουργός  Εργασίας.
Στη νέα κυβέρνηση σημαντικό ρόλο ανέλαβαν τεχνοκράτες, όπως ο Daniele Franco, γενικός διευθυντής της Τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Οικονομίας, και ο Roberto Cingolani, ένας φυσικός και ειδικός επί της πληροφορικής, στον οποίο ανατέθηκε το νεοσυσταθέν υπουργείο για την Πράσινη Μετάβαση.

Θετικός ο Τύπος

«Τελική ευθεία για τον Draghi» ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος του σημερινού φύλλου της Corriere della Sera, ενώ η Il Messaggero είχε προαναγγείλει τη «Γέννηση της Κυβέρνησης Draghi».
Ο Mario Draghi ή Super Mario για τον ρόλο του στην διαχείριση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη ανακοίνωσε τη σύνθεση της κυβέρνησής του και θα ορκισθεί μέχρι την Κυριακή, για να επιστρέψει στις αρχές της εβδομάδας και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από το ιταλικό κοινοβούλιο, την ώρα που η Ιταλία πλήττεται σκληρά από την υγειονομική κρίση και σοβαρή ύφεση.
Ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός εξασφάλισε τη στήριξη και τη συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση (αν επιλέξει υπουργούς από τον χώρο της πολιτικής) των Πέντε Αστέρων, της Lega του Matteo Salvini, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, της Forza Italia του Berlusconi και, πιθανώς, της Ιταλικής Αριστεράς.
Μια ευρύτατη πλειοψηφία, με μοναδική εξαίρεση το ακροδεξιό κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας, το οποίο θα παραμείνει στην αντιπολίτευση.
Χθες, το Κίνημα των 5 Αστέρων (M5S), «αντισυστημικό» μέχρι την έλευσή του στην εξουσία, έδωσε και αυτό το πράσινο φως στο πλαίσιο online ψηφοφορίας των μελών του, απαλλάσσοντας από το τελευταίο εμπόδιο την συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ωστόσο δεν αποκλείεται αυτή η απόφαση να οδηγήσει σε διάσπαση του κινήματος.

Συσπείρωσε την αντιπολίτευση

Τα πρώτα σχόλια των αρχηγών των ιταλικών πολιτικών κομμάτων, μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης την νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό των Mario Draghi, χαρακτηρίζονται από ικανοποίηση και θετικούς τόνους.
Το νέο κυβερνητικό σχήμα συνθέτουν 23 υπουργοί, εκ των οποίων 15 είναι πολιτικοί και 8 τεχνοκράτες.
«Πρόκειται για μια ομάδα υψηλού επιπέδου, με ορισμένους νέους υπουργούς εξαιρετικής αξίας. Καλή δουλειά στον πρωθυπουργό Mario Draghi και στους υπουργούς του.
Ζήτω η Ιταλία», έγραψε στο Twitter o πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του κόμματος «Ζωντανή Ιταλία», Matteo Renzi.
Ο γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Nicola Gingaretti, πάντα μέσω διαδικτύου, υπογράμμισε: «Εύχομαι καλή δουλειά στην κυβέρνηση Draghi, την οποία θα στηρίξουμε με πεποίθηση και εντιμότητα.
Τώρα ξαναρχίζουμε την δυναμική προσπάθειά μας για να μπλοκάρουμε την πανδημία, να προωθήσουμε τις επενδύσεις και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας».
«Θα ασχοληθούμε με τον τουρισμό, την στήριξη των επιχειρήσεων και τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Είμαστε περήφανοι και θα αρχίσουμε αμέσως να δουλεύουμε» δήλωσε, τέλος. ο γραμματέας της Λέγκα, Mateo Salvini.
Την ώρα αυτή, όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, ο Mario Draghi συναντά τους προέδρους της βουλής και της γερουσίας.
Φεύγοντας από την γερουσία, ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός κατέβασε το παράθυρο του αυτοκινήτου του και απαντώντας σε ένα φωτογράφο που του ευχήθηκε καλή δουλειά, απάντησε: «όλα θα πάνε καλά».

Πρόκληση το Ταμείο Ανάκαμψης

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να οριστικοποιήσει το πλάνο των μεταρρυθμίσεων για τα 200 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.Άλλωστε αυτό το «αγκάθι» οδήγησε στην πτώση την κυβέρνηση του Giuseppe Conte.
Μένει να διαπιστωθεί πώς θα καταφέρει, ο Draghi να μειώσει τις αποστάσεις που χωρίζουν τις διάφορες πολιτικές δυνάμεις, σε θέματα βασικής σημασίας.
Πολλοί θεωρούν ότι χάρη στο κύρος του, ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα προσπαθήσει να επιβάλει μια προσωπική του ατζέντα. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε λίγα σημεία, με κύριο στόχο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την αποτελεσματική καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι προτεραιότητες

Στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης είναι η επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει πλήγει από την επιβράδυνση της τροφοδοσίας σε εμβόλια. Μόνο 1,2 εκατομμύριο από τα 60 εκατομμύρια των Ιταλών έχουν εμβολιασθεί μέχρι σήμερα.
Η αντιμετώπιση της βραδύτητας στην λειτουργία της δικαιοσύνης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η διοίκηση και η έναρξη της οικολογικής μετάβασης, τον συντονισμό της οποίας θα αναλάβει ειδικό για τον σκοπό υπουργείο, αποτελούν τις προκλήσεις για τη νέα κυβέρνηση.

Συγχαρητήρια Μητσοτάκη

Τα θερμά του συγχαρητήρια στον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Mario Draghi μετέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω Twitter.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ιταλό ομόλογό του τον καλεί να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση των διμερών σχέσεων καθώς και για μία ισχυρότερη ΕΕ.
«Τα θερμότερα συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό Mario Draghi.
Προσβλέπω σε μια παραγωγική συνεργασία, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την οικοδόμηση μιας ισχυρότερης ΕΕ και την περαιτέρω ενίσχυση των στενών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας», έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης