Τελευταία Νέα
Διεθνή

ECDC: Πρώτη η Κύπρος στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων Covid-19 στην ΕΕ

ECDC: Πρώτη η Κύπρος στη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων Covid-19 στην ΕΕ
Εντείνεται η ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω των νέων μεταλλάξεων του ιού

Πρώτη κατατάσσεται η Κύπρος ανάμεσα στα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 25.899 τεστ για την ανίχνευση Covid-19 ανά 100.000 κατοίκους (περίοδος 24 Ιανουαρίου με 7 Φεβρουαρίου), σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC).
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της στρατηγικής για σταδιακή και προσεκτική άρση των περιοριστικών μέτρων και ακολουθώντας τις συστάσεις των αρμόδιων ευρωπαϊκών Οργανισμών, η Κύπρος εφαρμόζει πρόγραμμα ελέγχου των εργαζομένων, τόσο πριν την επαναδραστηριοποίησή τους, όσο και στη συνέχεια με εβδομαδιαίο έλεγχο.
Ο στόχος, μέσω της συνεχούς επιτήρησης της επιδημιολογικής εικόνας που επιτυγχάνεται με τη διενέργεια μαζικών ελέγχων, είναι να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συρροών κρουσμάτων στην κοινότητα και στους εργασιακούς χώρους, αλλά και η έγκαιρη παρέμβαση εκεί και όπου πιθανόν να προκύψει ανάγκη.

Ιχνηλάτηση

Στην Κύπρο, κεντρικός πυλώνας της στρατηγικής για τη διαχείριση της πανδημίας υπήρξε εξ αρχής η ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Συνολικά έγιναν περίπου 73.000 ιχνηλατήσεις επαφών, από τις οποίες προέκυψαν 17.408 κρούσματα, δηλαδή το 54% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων.
Το διάστημα αυτό, λόγω της επιβάρυνσης που παρατηρείται στην Επαρχία Λεμεσού (περίπου το 60% των κρουσμάτων των τελευταίων 14 ημερών), αποφασίστηκε η σε βάθος ιχνηλάτηση των θετικών περιστατικών, με τη διερεύνηση όχι μόνο των πρωτογενών, αλλά και των δευτερογενών.

Ανησυχούν οι μεταλλάξεις

Εντείνεται η ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη λόγω των νέων μεταλλάξεων του ιού που ανιχνεύθηκαν σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.
Οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) επικεντρώνονται στην εντατικοποίηση των ελέγχων με την αξιοποίηση των μαζικών ελέγχων, την αυστηρή επιτήρηση στις πύλες εισόδου και την ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με το ECDC, στόχος είναι η έγκαιρη ανίχνευση των νέων μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2, τα οποία φαίνεται ότι προκαλούν πιο επιθετική μετάδοση του ιού.
Σε συνδυασμό με τη στρατηγική των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζει το κάθε κράτος σε εθνικό επίπεδο, το ECDC προτείνει την αυστηροποίηση των εργαστηριακών ελέγχων στις πύλες εισόδου, καθώς και την σε βάθος ιχνηλάτηση των επαφών των κρουσμάτων που εντοπίζονται από τα τεστ στην κοινότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης