Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η επιστροφή του Ebola: Επιδημία με νεκρούς στη Γουινέα, κρούσματα και στο Κονγκό

Η επιστροφή του Ebola: Επιδημία με νεκρούς στη Γουινέα, κρούσματα και στο Κονγκό
Μετά από πέντε χρόνια επανεμφανίζεται ο θανατηφόρος ιός
Σχετικά Άρθρα

Η Γουινέα βρίσκεται και πάλι σε «κατάσταση επιδημίας» λόγω του ιού Ebola που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, πέντε χρόνια αφότου έληξε η προηγούμενη, αφού επιβεβαιώθηκε ότι εντοπίστηκαν επτά κρούσματα, εκ των οποίων τα τρία ήταν θανατηφόρα, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSS) Sakoba Keita
Αργά το βράδυ του Σαββάτου (13/2/2021), ο υπουργός Υγείας Remy Malah έκανε λόγο για τέσσερις νεκρούς.
Οι υπηρεσίες δεν διευκρίνισαν για ποιον λόγο ο απολογισμός αυτός μειώθηκε στους τρεις.
Πρόκειται για την πρώτη επανεμφάνιση της ασθένειας στη Δυτική Αφρική, αφ' ότου είχε ξεκινήσει η χειρότερη επιδημία Ebola στον κόσμο, το 2013, με αποτέλεσμα να πεθάνουν περισσότεορι από 11.300 άνθρωποι.
Eξάλλου η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό επιβεβαίωσε ότι εντοπίστηκε άλλο ένα κρούσμα του Ebola στην επαρχία του Βόρειου Κίβου, όπου είχε επανεμφανιστεί ο ιός στις 7 Φεβρουαρίου.

«Ανησυχούμε πραγματικά»

«Ανησυχούμε πραγματικά, υπάρχουν ήδη τέσσερις θάνατοι από αιμορραγικό πυρετό που οφείλεται τον ιό Ebola στην επαρχία Ενζερεκορέ, εκ των οποίων δύο στην ίδια την Ενζερεκορέ και δύο ακόμη στην περιοχή Γκουέκε», δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Γουινέας Remy Lamah.
«Μια νοσηλεύτρια από τη Γκουέκε αρρώστησε στα τέλη του Ιανουαρίου.
Πέθανε γύρω στις 27 με 18 Ιανουαρίου και τάφηκε την 1η Φεβρουαρίου στη Γκουέκε», εξήγησε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας (ANSS), τον οποίο επικαλείται ο ιστότοπος GuineeMatin.
«Μεταξύ αυτών που ήταν παρόντες στην κηδεία οκτώ άνθρωποι εμφάνισαν συμπτώματα: διάρροια, εμετοί και αιμορραγίες.
Τρεις εξ αυτών πέθαναν και τέσσερις ακόμη νοσηλεύονται στην Ενζερεκορέ», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας ασθενής «διέφυγε», αλλά εντοπίστηκε στη συνέχεια και νοσηλεύεται στο Κονακρί.

«Ελήφθησαν όλα τα μέτρα»

Ο επικεφαλής της ANSS και ο υπουργός Υγείας τόνισαν ότι δείγματα που ελήφθησαν από τους ασθενείς αναλύθηκαν από ένα εργαστήριο που έχει δημιουργήσει η ΕΕ στην Γκουεκεντού και σε αυτά εντοπίστηκε ο ιός.
Τα αποτελέσματα επιπλέον αναλύσεων αναμένονται σύντομα.
«Λάβαμε όλα τα μέτρα, μια ομάδα έχει μεταβεί στο σημείο για να εντοπιστούν επαφές των κρουσμάτων», επεσήμανε ο Lamah, υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει επανεμφανιστεί» ο ιός Έμπολα «από το 2016».
«Ως άνθρωπος ανησυχώ, αλλά παραμένω ήρεμος διότι αντιμετωπίσαμε την πρώτη επιδημία και είναι εφικτός ο εμβολιασμός.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κρίσης», τόνισε, όπως μεταδίδουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP)
Από την πλευρά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενημερώθηκε για «δύο πιθανά κρούσματα Ebola στη Γουινέα- Κονακρί», με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού να αναφέρει στο Twitter ότι γίνεται έλεγχος για την επιβεβαίωση των κρουσμάτων.

Συναγερμός στον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) θα αναπτύξει γρήγορα όσα μέσα διαθέτει, όπως εμβόλια, για να βοηθήσει τη Γουινέα να αντιμετωπίσει την επανεμφάνιση του ιο, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπός του από το Κόνακρι την Κυριακή (14/2).
Ο καθηγητής Alfred George Ki -Zerbo, μετά τη συνάντηση που είχε με στελέχη των υγειονομικών αρχών της χώρας, επισήμανε ότι η Γουινέα έχει ήδη «μεγάλη εμπειρία», αφού από εκεί ξεκίνησε το 2013 η χειρότερη μέχρι σήμερα επιδημία του Ebola στον κόσμο.
«Το οπλοστάσιό μας είναι σήμερα μια εκτεταμένο και πρέπει να επωφεληθούμε για να περιορίσουμε αυτήν την κατάσταση το συντομότερο δυνατόν.
Ο ΠΟΥ έχει τεθεί σε συναγερμό, σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.
Σήμερα υπάρχουν δύο εμβόλια για τον ιό, όχι όμως και αποτελεσματική θεραπεία.

Το χρονικό των επιδημιών Ebola

Ο ιός Ebola εμφανίστηκε πρώτη φορά το 1976 στο Ζαΐρ, νυν Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Έκτοτε ο ιός, για τον οποίο υπάρχουν δύο πειραματικά εμβόλια, αλλά καμία θεραπεία, έχει σπείρει επανειλημμένα τον τρόμο στην Αφρική.
Το 2013 ξεκίνησε από τη Γουινέα η χειρότερη επιδημία, η οποία εξαπλώθηκε στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε.
Εξαλείφθηκε το 2016 αφού είχε πλήξει 10 χώρες της δυτικής Αφρικής, αλλά και την Ισπανία και τις ΗΠΑ, και είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 11.300 ανθρώπων σε σύνολο 28.600 κρουσμάτων, το 99% των οποίων εντοπίστηκε στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε.
Ο επίσημος αριθμός των νεκρών, που σύμφωνα ακόμη και με τον ΠΟΥ, είναι μικρότερος από τον πραγματικό, είναι επτά φορές μεγαλύτερος από τον συνολικό αριθμό των θανάτων που καταγράφηκε σε όλες τις προηγούμενες επιδημίες Έμπολα.
Η δεύτερη πιο σοβαρή επιδημία Ebola, η δέκατη που καταγράφηκε στη ΛΔ Κονγκό, ανακοινώθηκε τον Αύγουστο του 2018 στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Επισήμως η ασθένεια εξαλείφθηκε τον Ιούνιο του 2020, αφού καταγράφηκαν 3.481 κρούσματα και 2.299 θάνατοι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Η ενδέκατη επιδημία στη ΛΔ Κονγκό προκάλεσε τον θάνατο 55 ανθρώπων σε σύνολο 130 κρουσμάτων στην επαρχία του Ισημερινού, στα νοτιοδυτικά.
Επισήμως εξαλείφθηκε στις 18 Νοεμβρίου.
Όμως η Κινσάσα ανακοίνωσε στις 7 Φεβρουαρίου μια νέα «επανεμφάνιση» της ασθένειας στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ο ΠΟΥ έστειλε ομάδα επιδημιολόγων και προετοιμάζει εκστρατεία εμβολιασμού.
Στις 10 Φεβρουαρίου οι αρχές της ΛΔ Κονγκό κατέγραψαν δύο θανάτους από το νέο κύμα της επιδημίας στην επαρχία Βόρειο Κίβου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης