Τελευταία Νέα
Τουρισμός & Αερομεταφορές

Πορτογαλία: Θα χρειαστούν 500 εκατ. ευρώ επιπλέον για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας, ΤΑΡ

Πορτογαλία: Θα χρειαστούν 500 εκατ. ευρώ επιπλέον για τη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας, ΤΑΡ

Ισχυρότερος του αναμενομένου ο αντίκτυπος της πανδημίας στην αεροπορική εταιρεία της Πορτογαλίας

Σχετικά Άρθρα

Η Πορτογαλία πιθανώς να χρειαστεί να παράσχει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ από το ποσό που είχε προϋπολογιστεί για την ενίσχυση της αεροπορικής εταιρείας ΤΑΡ, που επλήγη από την πανδημία του Covid, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας.
Ερωτηθείς για το ποσό που η πορτογαλική κυβέρνηση αναμένεται να δαπανήσει για την TAP το 2021, ο Joao Leao είπε στη Jornal de Negocios: «Αυτό εξακολουθεί να αναλύεται.
Η κατάσταση στην TAP είναι πολύ απαιτητική ... αυτό το ποσό μπορεί να πρέπει να επανεξεταστεί, διότι αυτή τη στιγμή η πανδημία έχει πολύ ισχυρότερο αντίκτυπο από το αναμενόμενο».

Το σχέδιο της Προτογαλίας

Τον Δεκέμβριο, ένα κυβερνητικό σχέδιο για τη διάσωση της TAP περιελάμβανε περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας έως το 2022 και μειώσεις μισθών έως και 25%, ενώ η αεροπορική εταιρεία θα χρειαζόταν περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον κεφάλαια με κρατικές εγγυήσεις για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έως το 2024.

Οι ενστάσεις της ΕΕ

Οι απολύσεις μπορεί να είναι λιγότερεςς εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχτεί μια συμφωνία κατ 'αρχήν μεταξύ των ηγετών των 15 συνδικάτων και του διοικητικού συμβουλίου της TAP.
Ωστόσο, εάν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ απορρίψει την πρόταση της Λισαβόνας, η TAP θα πρέπει να αποπληρώσει αμέσως δάνειο διάσωσης 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο, ενδεχόμενο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία, αναφέρει το Reuters.
Ο Leao είπε ότι το σχέδιο «θα συνεπάγεται μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή στην εταιρεία για να εξασφαλίσει ότι η TAP θα γίνει κερδοφόρα και θα καταφέρει να επιβιώσει από αυτήν την κρίση», προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες με τις Βρυξέλλες έπρεπε να ολοκληρωθούν «το συντομότερο δυνατό».

Κρατική ενίσχυση

Η TAP ζήτησε κρατική ενίσχυση τον Απρίλιο 2020 αφού ανέστειλε σχεδόν όλες τις 2.500 εβδομαδιαίες πτήσεις της στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού και ανέφερε απώλειες άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ για τους πρώτους εννέα μήνες του 2020.
Ο Leao τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει μέτρα στήριξης για τις εταιρείες «ανεξάρτητα από το κόστος» για όσο διάστημα η οικονομία της Πορτογαλίας επηρεάζεται από την πανδημική κρίση.
Η Πορτογαλία ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι είναι πιθανό να επικαιροποιήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις της για ανάπτυξη το 5,4% για το 2020 λόγω ενός νέου lockdown.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης