Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κόσοβο: Άνετη νίκη του πρώην πρωθυπουργού Albin Kurti με 48% στις βουλευτικές εκλογές

Κόσοβο: Άνετη νίκη του πρώην πρωθυπουργού Albin Kurti με 48% στις βουλευτικές εκλογές
Υπέρ του διαλόγου με τη Σερβία ο νικητής των εκλογών Albin Kurti
Σχετικά Άρθρα

Το «Κίνημα Αυτοδιάθεση» του πρώην πρωθυπουργού Albin Kurti αναδείχθηκε ο νικητής των βουλευτικών εκλογών, που διεξήχθησαν την Κυριακή (14/2/2021) στο Κόσοβο.
Σύμφωνα με το exit poll, το Κίνημα (LVV) συγκεντρώνει ποσοστό 47,9%.
Το ποσοστό του άγγιξε το 55% στος Αλβανόφωνους ψηφοφόρους που αποτελούν το 90% του πληθυσμού της περιοχής.

Υπέρ του διαλόγου με τη Σερβία

Ο Kurti, που εξελέγη πρωθυπουργός για 5 μήνες το 2020, έχει βασίσει την προεκλογική του εκστρατεία στη μάχη κατά της διαφθοράς και στον διάλογο με τη Σερβία η οποία έχασε τον έλεγχο του Κοσσόβου το 1999 μετά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.
Η Σερβία και η Ρωσία δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσόβου ενώ το Βελιγράδι πιέζει για την αναγνώριση των δικαιωμάτων της Σερβικής μειονότητας.
Το Δημοκρατικό κόμμα του Κοσόβου (LDK), που συμμετείχε στην κυβέρνηση, συγκεντρώνει ποσοστό 14,6% και πιθανώς να ζητήσει συνεργασία ο Kurti.
Ποσοστό 17% συγκεντρώνει το κόμμα LDK.

Προσδιορίζεται ως κόμμα της Αριστεράς

Η «Αυτοδιάθεση» προσδιορίζεται πολιτικά ως κοινωνικό - πατριωτικό κίνημα. που διαμόρφωσε πολιτικό χαρακτήρα με το σύνθημα: «Το Κόσοβο ανήκει στους Κοσοβάρους».
Οι αναλυτές το κατατάσσουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς, κυρίως γιατί απευθύνεται στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, καταγγέλλει την διαφθορά του κατεστημένου πολιτικού συστήματος, τον νεποτισμό όπως επίσης και την επιτροπεία που επέβαλε στο Κόσοβο ο ξένος παράγοντας.
Οργανωτικά θυμίζει φοιτητική οργάνωση με χιλιάδες νέους ακτιβιστές που καθημερινά αναλαμβάνουν διάφορες πολιτικές και κοινωνικές δράσεις.


kosovo.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης