Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι καλοί, οι κακοί και οι… αδιάφοροι του FTSE 25 στην προσπάθεια για υπέρβαση των 1.900 μονάδων

Οι καλοί, οι κακοί και οι… αδιάφοροι του FTSE 25 στην προσπάθεια για υπέρβαση των 1.900 μονάδων

Ενεργειακό το story στο ΧΑ, αλλά για να δούμε υψηλότερα επίπεδα τιμών θα πρέπει να γίνει και τραπεζικό

Σχετικά Άρθρα
Αν και ο όγκος των τελευταίων συνεδριάσεων δεν έχει ενθουσιάσει όσους ασχολούνται με την αγορά, ο Γενικός Δείκτης έχει συμπληρώσει 4 ανοδικές συνεδριάσεις, έχει περιορίσει τις απώλειες από την αρχή του έτους στο 1,56% και έχει ξαναβάλει στο «κάδρο» τις 800 μονάδες.

Η εικόνα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης χωρίζεται με… άνεση σε 3 κατηγορίες.
Αυτές που ξεχωρίζουν με την ανοδική τους κίνηση και έχουν τραβήξει πάνω τους τα βλέμματα της επενδυτικής κοινότητας (οι καλές), εκείνες που δε μπορούν να «σηκώσουν κεφάλι» και η πορεία τους προβληματίζει (οι κακές) και εκείνες που δεν συγκινούνται, είτε οι συνεδριάσεις έχουν υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον, είτε κυριαρχούν οι πωλητές (οι αδιάφορες).
Στο ΧΑ, κορυφαίο story και για το 2021 αναδεικνύεται το ενεργειακό με τις μετοχές που εντάσσονται σε αυτό να γράφουν νέα υψηλά, ιστορικά ή πολλών ετών και να έχουν υψηλούς όγκους συναλλαγών.
Το story όμως του ΧΑ είναι και τραπεζικό, αφού η πορεία της πανδημίας, οι εμβολιασμοί, το Ταμείο Ανάκαμψης αλλά και το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση στη μετά Covid εποχή, θα αποτυπωθεί και στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου μέσω των τραπεζών.
Γίνεται το τελευταίο διάστημα σαφές πως χωρίς τις τράπεζες δε μπορεί το ΧΑ να δει υψηλότερα επίπεδα και κυρίως τετραψήφια.

Οι «Καλοί»

Κορυφαία μετοχή αναδεικνύεται η ΔΕΗ, η οποία έχει τραβήξει πάνω της τους αναλυτές, οι οποίοι βλέπουν πως παρά το μεγάλο ράλι έχει περιθώρια ανόδου σημαντικά και βλέπουν κεφαλαιοποίηση ακόμα και πάνω από 3 δισ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή έχει δείξει υποδειγματική συμπεριφορά από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου και έχει καταγράψει νέα ιστορικά υψηλά το τελευταίο διάστημα.
Η Μυτιληναίος επίσης έγραψε χθες νέα πολυετή υψηλά και δείχνει πως άφησε πίσω της μία σημαντική αντίσταση που την ταλαιπώρησε το προηγούμενο διάστημα.
Τα αποτελέσματα χρήσης άρεσαν όπως και το μέρισμα.
Από κοντά το τελευταίο διάστημα και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με τη μετοχή να γράφει χθες την τιμή που είχε ακριβώς πριν το ξέσπασμα της πανδημίας.
Ο ΟΠΑΠ επίσης μπορεί να ενταχθεί μέσα σε αυτήν την κατηγορία, αφού παρά το πλήγμα που έχει δεχθεί λόγω των περιοριστικών μέτρων, η μετοχή έχει αντιδράσει εξαιρετικά.
Θα λέγαμε πως θα πρέπει να ενταχθούν στη συγκεκριμένη κατηγορία και οι μετοχές των Εθνική και Eurobank, καθώς παρά τις ρευστοποιήσεις στον τραπεζικό κλάδο, αποτέλεσμα του ράλι των τελευταίων δύο μηνών του 2020, οι συγκεκριμένες απέχουν ελάχιστα από τα επίπεδα προ διόρθωσης.

Οι «Κακοί»

Η μετοχή της Πειραιώς παίρνει με άνεση την πρώτη θέση στην κατηγορία, αφού οι πληροφορίες για αύξηση κεφαλαίου, επηρέασαν την πορεία της μετοχής, με αποτέλεσμα να χάνει από την αρχή του έτους 37,3%, την ώρα που ο γενικός δείκτης χάνει μόλις 1,93%.
Η πορεία της πανδημίας και ο άγνωστος χρόνος επιστροφής σε κάποια κανονικότητα εξακολουθεί να ασκεί πίεση στη μετοχή της Aegean, η οποία χάνει 17%.
Η αγορά περιμένει να μάθει και την τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου.
Η Ελλάκτωρ λόγω απωλειών 15% περίπου από την αρχή του έτους, είναι μέσα στις μετοχές που δεν έχουν βοηθήσει τους μετόχους της.
Η Alpha χάνει 13% και είναι η μόνη που ακολούθησε την Πειραιώς χάνοντας ένα αξιόλογο μέρος της αποτίμησης που είχε στην αρχή του έτους.
Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, αρνούνται να βγάλουν αντίδραση και μάλιστα βρίσκονται σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά του περασμένου Ιουνίου, όταν η αγορά κατάφερε να φτάσει στις 680 μονάδες από τα χαμηλά των 450 μονάδων.

Οι «Αδιάφοροι»

Αρκετοί τίτλοι εντάσσονται στην εν λόγω κατηγορία, αφού η συμπεριφορά τους στο ΧΑ δείχνει πως ελάχιστο επενδυτικό ενδιαφέρον συγκεντρώνουν, παρά το γεγονός ότι αξίζουν καλύτερης αποτίμησης λόγω θεμελιωδών μεγεθών.
Η Coca Cola αν και λόγω αποτελεσμάτων κατάφερε να κάνει μία καλή κίνηση στις προηγούμενες συνεδριάσεις ακόμα απέχει σημαντικά από τα pro-Covid επίπεδα.
Η Σαράντης αν και δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής να έχει παράπονο από τη συγκεκριμένη, απλά δείχνει πως κάνει «παρέα» στις άλλες 24 μετοχές του FTSE.
Ο ΟΤΕ έχει μείνει πίσω τελευταία, όπως και η Viohalco, η Jumbo δυσκολεύεται να ξαναφτάσει τα 15 ευρώ, ο ΑΔΜΗΕ είναι τελείως αδιάφορος και έχει κολλήσει γύρω από τα 2,45 ευρώ, η Τιτάν αν και έχουν ικανοποιήσει τα αποτελέσματά της, δε μπορεί να ξεπεράσει τα 15 ευρώ, η ΕΥΔΑΠ παρά τα κέρδη, το γεμάτο ταμείο και την προοπτική καλού μερίσματος, παραμένει καθηλωμένη κι τα ίδια ισχύουν και για τις υπόλοιπες όπως Lamda, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και Φουρλής.
FTSE_25.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης