Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η επιτυχία των κρυπτονομισμάτων πιέζει τις κεντρικές τράπεζες για την έκδοση «ψηφιακού χρήματος»

Η επιτυχία των κρυπτονομισμάτων πιέζει τις κεντρικές τράπεζες για την έκδοση «ψηφιακού χρήματος»

Τι είναι τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών (CBDC) και πώς θα χρησιμοποιούνται – Ποιες αρχές έχουν αποδεχθεί οι κεντρικές τράπεζες των κρατών της G7

Σχετικά Άρθρα

Καθώς τα κρυπτονομίσματα εξελίσσονται όλο και περισσότερο σε συμβατική επενδυτική επιλογή, εντείνεται η πίεση στις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ανά το κόσμο να επιταχύνουν τα σχέδιά τους να εκδώσουν ψηφιακό χρήμα και να αποτρέψουν την απειλή του ιδιωτικού τομέα όσον αφορά τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021.

Τεράστια δημοφιλία

Το πλέον δημοφιλές κρυπτονόμισμα, το bitcoin, έχει μεταστραφεί από περιθωριακό μέσον επενδύσεων σε δημοφιλές επενδυτικό εργαλείο για κορυφαίους επενδυτές, εταιρείες ακόμη και πόλεις!
Η αγορά bitcoins αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Tesla εκτόξευσε το bitcoin στη τιμή – ρεκόρ των περίπου 50.000 δολαρίων και το ψηφιακό νόμισμα που υποστηρίζεται από το Facebook Diem, παλαιότερα γνωστό ως Libra, αναμένεται φέτος να κάνει πρεμιέρα.

Η G7

Οι κεντρικές τράπεζες της ομάδας των G7 έθεσαν τον Οκτώβριο τις βάσεις για τη λειτουργία ενός ψηφιακού νομίσματος από κεντρική τράπεζα αν και δεν επετεύχθη κάποιος πρόοδος έκτοτε στις συζητήσεις.
Το ανακοινωθέν από τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της G7 της περασμένης εβδομάδας δεν έκανε αναφορά στην νέα τεχνολογία πληρωμών.
Στο δημοσίευμα του Reuters λύνονται οι απορίες για τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας (CBDC) μέσα απο ερωτήσεις και απαντήσεις.

Περί τίνος πρόκειται;

Ως ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπαζών ή CBDCs ορίζονται το ψηφιακό ισοδύναμο μετρητών.
Όπως τα τραπεζογραμμάτια ή τα νομίσματα, η αξία τους είναι άμεσα πληρωτέα από την κεντρική τράπεζα («άμα τη εμφανίσει» όπως γράφουν χαρακτηριστικά τα ελληνικά χαρτονομίσματα).
Υποστηριζόμενα από τις κεντρικές τράπεζες θα είναι ένας μηδενικού κινδύνου τρόπος πληρωμών, όπως τα παραδοσιακά χρήματα, και θα επιτρέπουν στους κατόχους να κάνουν online πληρωμές.
Η πρόσβαση σε ρευστότητα από τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας πέραν των φυσικών μετρητών περιορίζεται μέχρι στιγμής στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η επέκταση της δυνατότητας αυτής στο ευρύτερο κοινό θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες θεωρούν ότι χρειαζόμαστε τα CBDCs;

Οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών από τα κρυπτονομίσματα, τα οποία συνήθως δεν ελέγχονται από κάποιον κεντρικό φορέα - ή από ιδιωτικούς φορείς, όπως στην περίπτωση του Diem.
Αυτό θα μπορούσε να αποδυναμώσει τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών στην προσφορά χρήματος – ένα από τα βασικά εργαλεία ελέγχου της οικονομικής δραστηριότητας.
Και η απειλή έχει γίνει πιο πραγματική εν μέσω της αυξανόμενης προτίμησης του επενδυτικού κοινού για τα κρυπτονομίσματα.
Οι BNY Mellon και Mastercard δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα προσφέρουν υποστήριξη σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, ενώ η πόλη του Μαϊάμι επιδιώκει να επιτρέψει την καταβολή bitcoin σε εργαζομένους, καθώς και για πληρωμές αμοιβών και φορολογικών υποχρεώσεων.
Καθώς μειώνονται οι φυσικές πληρωμές ένα ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας CBDC θα ήταν η ασφαλέστερη εναλλακτική λύση έναντι των κρυπτονομισμάτων.

Πώς θα μοιάζει ένα CBDC;

Εδώ οι απόψεις διίστανται.
Ένα CBDC θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός token (ή ψηφιακού συμβόλου) που είναι αποθηκευμένο σε μια φυσική συσκευή, όπως ένα κινητό τηλέφωνο ή μια προπληρωμένη κάρτα, διευκολύνοντας τη μεταφορά των χρημάτων offline.
Εναλλακτικά, θα μπορούσε να υπάρχει σε λογαριασμούς που διαχειρίζεται ένας διαμεσολαβητής, όπως μια τράπεζα, γεγονός το οποίο θα βοηθούσε τις αρχές στον έλεγχο των συναλλαγών αλλά και θα άνοιγε το δρόμο για την υιοθέτηση επιτοκίων.
Ενώ η ιδέα του CBDC γεννήθηκε εν μέρει ως απάντηση στα κρυπτονομίσματα, δεν είναι υποχρεωμένο να χρησιμοποιεί την τεχνολογία blockchain, τη διαδικασία που εκκαθαρίζει μέσω της ''εξόρυξης'' τις συναλλαγές μετατρέποντας τα tokens σε πραγματική οικονομική αξία.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι το ψηφιακό γιουάν της δεν θα βασίζεται στην τεχνολογία blockchain.

Ποιες κεντρικές τράπεζες προηγούνται;

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στοχεύει να γίνει η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα στον κόσμο που εκδίδει CBDC, μέρος της προσπάθειάς της να διεθνοποιήσει το γιουάν και να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το διεθνές σύστημα πληρωμών όπου κυριαρχεί το δολάριο.
Οι κρατικές εμπορικές τράπεζες της Κίνας δοκιμάζουν ήδη μια εφαρμογή «ψηφιακού πορτοφολιού», σύμφωνα με τα εγχώρια μέσα ενημέρωσης.
Η εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου JD.com τον Δεκέμβριο δήλωσε ότι ήταν η πρώτη πλατφόρμα στην Κίνα που δέχτηκε ψηφιακό νόμισμα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας ξεκίνησαν τις σχετικές διαβουλεύσεις, αν και η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η διαδικασία για την υιοθέτηση του ψηφιακό ευρώ θα διαρκέσει χρόνια.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Fed ο Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής.
Η σουηδική Riksbank έχει ξεκινήσει τη δοκιμή ενός e-krona, ενώ η Τράπεζα του Καναδά έχει επίσης επιταχύνει τις εργασίες για το ψηφιακό νόμισμά της.
Οι Μπαχάμες από τα μικρότερα κράτη πέρυσι παρουσίασα πρώτες CBDC.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Οι κεντρικές τράπεζες φοβούνται ότι οποιαδήποτε μαζική χρήση ψηφιακών νομισμάτων που εκδόθηκαν από κεντρικές τράπεζες CBDC θα καταστρέψει τις εμπορικές τράπεζες, στερώντας τις από μια φτηνή και σταθερή πηγή χρηματοδότησης, όπως οι καταθέσεις λιανικής.
Σε περίπτωση μιας οικονομικής κρίσης, αυτό θα τους καθιστούσε ευάλωτες σε μαζική απόσυρση των καταθέσεων, καθώς οι πελάτες θα προτιμούσαν την ασφάλεια ενός λογαριασμού το οποίο εγγυάται η κεντρική τράπεζα.
Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα σχέδια περιλαμβάνουν ένα ανώτατο όριο κατοχής CBDC.
Τα ποσοστά των επιτοκίων ενδέχεται επίσης να είναι χαμηλότερα.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης