Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στόχος των ρευστοποιήσεων τα μακροπρόθεσμα ομόλογα – Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις

Στόχος των ρευστοποιήσεων τα μακροπρόθεσμα ομόλογα – Ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις

Η ζήτηση στο 10ετές ιταλικό ομόλογο διαμορφώθηκε σε επίπεδα - ρεκόρ, πάνω από τα 110 δισ. ευρώ – Σταθερά η απόδοση και το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου

Σχετικά Άρθρα
Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε το κύμα ρευστοποιήσεων στις αγορές κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, καθώς οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ καθόρισαν τη συμπεριφορά των επενδυτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021.
Αφετηρία της ανοδικής ώθησης των αποδόσεων του ευρώ ήταν πάλι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 1,25% για πρώτη φορά εδώ και 11 μήνες.

Πληθωρισμός

«Η αισιοδοξία για την οικονομία πυροδοτείται από τη σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ και στη Βρετανία και την “εξαγωγή” των ανησυχιών για πληθωρισμό από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.
Δεν δικαιολογείται από τα οικονομικά θεμελιώδη της Ευρωζώνης.
Είναι απλά μία κίνηση που κατευθύνεται από την αμερικανική αγορά», εξηγεί ο στρατηγικός αναλυτής της ING Antoine Bouvet.

Ωριμάσεις

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι τον Ιούνιο, αγγίζοντας το -0,35%, με άνοδο τριών μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη ήταν η άνοδος και στις υπόλοιπες αγορές του «πυρήνα».
Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα ήταν αυτά που επλήγησαν περισσότερο από το τελευταίο κύμα ρευστοποιήσεων.
Για παράδειγμα, τα 50ετή που εξέδωσαν τις τελευταίες εβδομάδες Γαλλία, Βέλγιο και Ισπανία κινούνται πολύ χαμηλότερα από την τιμή έκδοσής τους.
Ο τίτλος με λήξη το 2072 της Γαλλίας έχει αυτή τη στιγμή απόδοση 0,849% συγκριτικά με την αντίστοιχη του 0,593% στα μέσα Ιανουαρίου, όταν εκδόθηκε.

Ζήτηση

Παρά την άνοδο των αποδόσεων, οι δύο νέες εκδόσεις της Ιταλίας, 10ετούς και 30ετούς (συνδεμένου με τη εξέλιξη του πληθωρισμού), προσέλκυσαν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τη ζήτηση στο 10ετές να φθάνει σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από τα 110 δισ. ευρώ.
Η Ρώμη αναμένεται να προσελκύσει 14 δισ. ευρώ και από τις δύο εκδόσεις, όπως ανακοίνωσε μία από τις τράπεζες αναδόχους της έκδοσης.
Το spread στην χθεσινή συνεδρίαση διαμορφώθηκε γύρω στις 91 μονάδες βάσης, καθώς παραμένει το θετικό κλίμα από το σχηματισμό της νέας ιταλικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Mario Draghi.
Ο Bouvet, στρατηγικός αναλυτής της ING, προβλέπει το spread των ιταλικών 10ετών έναντι των αντίστοιχων γερμανικών να περιορίζεται στις 75 μονάδες βάσης τους επόμενους έξι μήνες, ενώ κάποιοι αναλυτές της UniCredit κάνουν λόγο ακόμη και για 50 μονάδες βάσης, επίπεδο που έχει να επαναληφθεί από το 2008.

Ελλάδα

Η ελληνική αγορά κρατικού χρέους κινήθηκε παράλληλα με την ιταλική, αντιστεκόμενη και αυτή στις ρευστοποιήσεις.
Η απόδοση του νέου 10ετούς διαμορφώθηκε στα ίδια με τα προχθεσινά επίπεδα, στο 0,77% με το spread στις 113 μονάδες βάσης, ενώ στην παλαιά 10ετία στο 0,67%.
Ωστόσο, στη (παλαιά, λήξης 2025) πενταετία, η απόδοση υποχώρησε στο μηδέν, ενώ ο τίτλος με λήξη το 2026 κινήθηκε στο 0,12%.

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης