Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πακέτο χρηματοδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων αποκλειστικά για μικρομεσαίες εταιρίες - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πακέτο χρηματοδοτήσεων και φορολογικών κινήτρων αποκλειστικά για μικρομεσαίες εταιρίες - Τι εξετάζει η κυβέρνηση

Πως θα ξεπεράσει την αδυναμία των τραπεζών να χορηγούν δάνεια

Σχετικά Άρθρα
Να γίνει χρήση κοινοτικών πόρων μέσω εργαλείων που θα δημιουργηθούν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξετάζει η κυβέρνηση θέτοντας ως στόχο των επιχειρήσεων αυτών.
Μικροπιστώσεις με πόρους ΕΣΠΑ, συμμετοχή κρατικών funds και εξαγορές και συγχωνεύσεις είναι κάποιες από τις λύσεις που εξετάζονται.

Να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων θα προσπαθήσει το οικονομικό επιτελείο εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος προσπαθώντας να ξεπεράσει το πρόβλημα αδυναμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια σε αυτού του μεγέθους τις επιχειρήσεις καθώς τις θεωρούν μη χρηματοδοτήσιμες.

Tα προβλήματα των μικρομεσαίων

Το θέμα του μεγέθους προβάλει ως ένα σημαντικό πρόβλημα
Η δυνατότητα να αντλήσουν χρήματα μέσα από κοινοτικούς πόρους αποτελεί ένα δεύτερο σημαντικό θέμα
Η αδυναμία πρόβλεψης των εργασιών στις μικρές επιχειρήσεις τσακίζει τις δυνατότητες διαμόρφωσης ενός αξιόπιστου business plan.

Ο σχεδιασμός και οι λύσεις

  • Η πρώτη λύση που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι να δώσει κίνητρα σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μεταξύ μικρομεσαίων εταιριών, κίνητρα φορολογικά και κίνητρα χρηματοδότησης.
  • Το δεύτερο μεγάλο πλάνο της κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν υπάρχοντα εργαλεία ενισχυόμενα από κοινοτικούς πόρους.

Ως τέτοια λογίζονται οι μικροπιστώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από το ΕΣΠΑ προκειμένου τμήμα της δανειοδότησης των πολύ μικρών και αποκλεισμένων επιχειρήσεων να μη χρειάζεται ενδεχομένως και να επιστραφεί.

  • Τρίτο και σημαντικότερο project το οποίο εξετάζουν οι οικονομικοί παράγοντες είναι το γερμανικό μοντέλο που επέτρεψε στο κράτος αντί εγγυήσεων να εσέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο μικρομεσαίων επιχειρήσεων ώστε αυτές τελικώς να μπορέσουν να μεγαλώσουν διεκδικώντας περισσότερα κεφάλαια και projects. Προκειμένου να γίνει κάτι τέτοιο εξετάζεται ακόμη και η δημιουργία ειδικών funds.

Μάλιστα κύκλοι που ασχολούνται με το project αναφέρουν πως ο σχεδιασμός θα μπορούσε να "πατήσει" πάνω στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αν και έχουν κρατική συμμετοχή, δεν θεωρούνται δημόσιοι φορείς.
Με τον τρόπο αυτόν και την ανάπτυξη μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν και να καταφέρουν να αξιοποιήσουν ευκαιρίες αναπτύσσοντας ένα αξιόλογο management.
Oι λύσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη χρηματοδότησή τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση που κοιτάζει να επιλύσει σύνθετα νομικά προβλήματα που καθιστούν απαγορευτικές πολλές διαδικασίες για τις επιχειρήσεις αυτές.

Ειρήνη Σακελλάρη
irini9901@yahoo.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης