Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ΧΑ -0,90% στις 788 μον. - Μεγάλη προσοχή στα ομόλογα, στις ΗΠΑ 1,3%

Τραπεζικές πιέσεις επέδρασαν στο ΧΑ -0,90% στις 788 μον. - Μεγάλη προσοχή στα ομόλογα, στις ΗΠΑ 1,3%
Εμφανής η αδυναμία της αγοράς να επαναπροσεγγίσει τις 800 μονάδες με βασικό εμπόδιο τις περιορισμένες συναλλαγές
Σχετικά Άρθρα
(upd16)Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 788 μονάδες, με επίκεντρο τις πιέσεις στην Πειραιώς στο -4,52% μετά τα σωρευτικά κέρδη +18% του τελευταίου τριημέρου και με τις υπόλοιπες να περιορίζουν τις απώλειες στο κλείσιμο της αγοράς.
Η συναλλακτική δραστηριότητα σε περιορισμένα επίπεδα αν αφαιρέσουμε τις προσυμφωνημένες συναλλαγές αλλά σε καλύτερα επίπεδα συγκριτικά με τις τελευταίες συνεδριάσεις.
Παράλληλα και στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με τις δεικτοβαρείς ΟΤΕ -2,02%, Coca Cola -1,8%.....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν μόνο Ελλάκτωρ +3,3% και ΔΕΗ +3,25%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 788 μονάδες, έχοντας απομακρυνθεί από τις κρίσιμες 800 μονάδες,
με τις 750 μονάδες να αποτελούν ισχυρό σημείο στήριξης και με ενδιάμεση στάση τις 775 μονάδες.
Εμφανής είναι η επιφυλακτικότητα των επενδυτών γεγονός που επιβεβαιώνεται από την περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα απόρροια και της πορείας της επιδημίας με την συνεχή αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο και δεδομένη την παράταση του lockdown στην Αττική έως τα μέσα Μαρτίου με ότι αυτό συνεπάγεται σε επιχειρήσεις, ανεργία, χρέος και γενικότερα στην οικονομία….
Όπως επισημαίνει ο καναδικός οίκος DBRS, η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα λόγω πανδημίας επηρεάζει δυσμενώς τις τιτλοποιήσεις χρέους, δεδομένης της στενής σχέσης που υπάρχει μεταξύ καταναλωτικού δανεισμού και πιέσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε αθετήσεις ή χρεοκοπία.
Επίσης, ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων με το 10ετές να έχει φθάσει στο 1,3%, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.
Οι πωλήσεις στα αμερικανικά ομόλογα επιδρούν αρνητικά και στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης όπου καταγράφονται σημαντικές πωλήσεις.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 456 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 435 - 430 μονάδες..
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -4,52% και ακολούθησαν Alpha Bank -2,94%, Eurobank -1,05% και Εθνική -0,95%.

Στο επίκεντρο η Πειραιώς

Μετά την πτώση που σημειώθηκε το τελευταίο διάστημα, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να βλέπουν την Πειραιώς ως επενδυτική ευκαιρία καθώς μετά την αύξηση η τράπεζα θα είναι διαφορετική, με θετικότερο πρόσημο
Είναι προφανές ότι βραχυπρόθεσμα, με τιμή αύξησης, reverse split και άλλα θα ασκηθούν εύλογες πιέσεις.
Κίνδυνοι στην αύξηση κεφαλαίου δεν υπάρχουν ενώ θα καλυφθεί επιτυχώς 100%.

Το βασικό ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά;
Λαμβάνοντας υπόψη τις εξής παραμέτρους
1)Θα έχουν ενισχυθεί τα κεφάλαια της Πειραιώς
2)Θα αυξηθεί το κεφαλαιακό μαξιλάρι για τις δύο μεγάλες τιτλοποιήσεις 7 και 7 δισεκ. ευρώ
3)Θα μειωθεί το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ως προς τα ίδια κεφάλαια από 58% σε 48% με 47%.
4)Θα έχει καθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα προβληματικά δάνεια
5)Μπορεί να παράγει οργανικά κέρδη χωρίς τα NPEs περίπου 300 εκατ από το 2022
6)Το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΤΧΣ σε επόμενη φάση θα υλοποιήσει placement δηλαδή θα διαθέσει μετοχές της Πειραιώς σε επενδυτές
7)Τα NPEs θα μειωθούν μετά τις τιτλοποιήσεις στα 7 με 8 δισεκ. ευρώ θα πρόκειται για μεγάλη εξυγίανση
Για τους λόγους αυτούς η Πειραιώς θα ενταχθεί εκ νέου στην σφαίρα των επενδύσιμων μετοχών και θα κλείσει αισθητά την ψαλίδα έναντι των άλλων τραπεζών.
Το σημερινό χάσμα στις κεφαλαιοποιήσεις – με πιθανή διεύρυνση – βραχυπρόθεσμα δικαιολογείται, μετά την αύξηση θα κλείσει το χάσμα αυτό σημαντικά, η κανονικότητα για την Πειραιώς πλησιάζει.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων -  Eπιδείνωση στα ομόλογα της Ν. Ευρώπης λόγω ΗΠΑ

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 17/2 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ συνεχίζονται οι πωλήσεις στην Ιταλία αλλά στα υπόλοιπες αγορές ομολόγων της Ν. Ευρώπης .
Σημειώνεται ότι οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά στα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν ρευστοποιήσεις και στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,78% και το ιταλικό 10ετές στο 0,58% και με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 80 μονάδες ή 0,80% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,33% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,49%.
Περί τις 15:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -5,19%, Alpha Bank -3,73%,  ...αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με τον ΟΤΕ -3,04%... και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,23% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,33%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,90% στις 788 μονάδες έχοντας υψηλό στις 796,58 μονάδες και χαμηλό 785,31 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε περιορισμένα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 12,7 εκατ, ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 28,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 17,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 12,76 εκατ. ευρώ και όγκου 1,98 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 475 χιλ. τεμάχια αξίας 372 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 100 χιλ. τεμάχια αξίας 83 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 637 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 938 χιλ. τεμάχια αξίας 9,97 εκατ. ευρώ.
Η Ελλάκτωρ 300 χιλ. τεμάχια αξίας 405 χιλ. ευρώ, ο ΟΛΠ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 485 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 89 χιλ. τεμάχια 800 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 788 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 775 - 770 μονάδες, και ακολουθούν οι 750 και οι 710 - 700 μονάδες.
Η διάσπαση των παραπάνω οδηγούν στις 680 και στις 650 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  800 – 810 μονάδες και ακολουθούν οι 825 – 830 μονάδες και οι 850 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 456 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 435 - 430 μονάδες και ακολουθούν οι 420 και οι 400 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  490 μονάδες και ακολουθούν οι 500 μονάδες
 
Τραπεζικά νέα

Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο χρηματιστηριακό επίκεντρο.
Ήδη η Πειραιώς μετά από άνοδο λίγων ημερών, υποχωρεί ενόψει αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Η συνολική αποτίμηση των 4 βασικών τραπεζών βρίσκεται στα 5,8 δισεκ.
Πολλοί επενδυτές ρωτούν τι να κάνουν, αξίζει η αγορά τραπεζικών μετοχών βραχυπρόθεσμα ή πρέπει να τηρήσουν στάση αναμονής;
Βραχυπρόθεσμα, όπως έχουμε αναλύσει πριν λίγες ημέρες το ρίσκο είναι αυξημένο στον τραπεζικό κλάδο.
Στις 25 Φεβρουαρίου στο διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής θα κριθεί εάν θα υπάρξει συμφωνία με το CVC ή θα ναυαγήσει η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα σχεδιαστεί IPO δημόσια προσφορά.
Η θέση του bankingnews είναι σαφής.
Εάν κλείσει το deal με το CVC ακόμη και με τίμημα 330 + 60 = 390 εκατ θα είναι credit positive για την μετοχή.
Η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής ανέρχεται στα 1,9 δισεκ. και εάν υπάρχει deal με το CVC θα μειωθεί η ψαλίδα με την Eurobank που έχει αποτίμηση 2,05 δισεκ. θα βρεθούν οι δύο τράπεζες ισοδύναμες.
Εάν δεν κλείσει το deal και η Εθνική πάει για δημόσια προσφορά στην Εθνική Ασφαλιστική τότε η εξέλιξη αυτή βραχυπρόθεσμα θα είναι credit negative, αρνητική εξέλιξη.
Μπορεί στο IPO η Εθνική να κερδίσει περισσότερα με όρους τιμήματος αλλά η αβεβαιότητα που θα δημιουργηθεί, παρά την προετοιμασία της Goldman Sachs και της Morgan Stanley… βραχυπρόθεσμα θα ασκήσει πίεση στην Εθνική τράπεζα.
Για την Eurobank υπάρχουν τρεις επενδυτές που στηρίζουν το Fairfax, το Capital Group με ποσοστό 5,5% και το ιταλικό fund Helikon Investment που κατέχει το 5,05%
H Eurobank λειτουργεί περισσότερο ως αμυντική μετοχή βραχυπρόθεσμα.
Για την Alpha bank, γνωρίζουμε ότι το Galaxy η τιτλοποίηση των 10,6 δισεκ. θα επιφέρει κεφαλαιακή επίδραση 2 δισεκ.
Μέρος αυτής της αρνητικής επίδρασης θα καλυφθεί από την έκδοση ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ.
Η Alpha bank θα ενταχθεί και στον Ηρακλή 2 με νέα τιτλοποίηση 4-5 δισεκ. ευρώ που θα έχει κεφαλαιακή επίδραση περίπου 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ.

Η επικαιρότητα

Αισιόδοξα είναι τα νέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσον αφορά την πορεία της covid 19 παγκοσμίως καθώς όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση της τάξης του 16% στον αριθμό των κρουσμάτων και 10% στον αριθμό των θανάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα σε 2,7 εκατομμύρια και των νεκρών σε 81.340.
Όπως αναφέρεται, πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο ΠΟΥ κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων, με εξαίρεση την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου και καταγράφηκε αύξηση ύψους 7%.
Το ισχυρό βαρομετρικό χαμηλό που έπληξε ειδικά την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της Ελλάδος, αφήνοντας σχεδόν 250.000 σπίτια χωρίς ρεύμα και 3 νεκρούς, το καιρικό φαινόμενο Μήδεια εκτονώνεται και από αύριο 18/2 θα αρχίσει να αυξάνεται και η θερμοκρασία.
Στο μέτωπο της πανδημίας οι επιστήμονες παρακολουθούν με ιδιαίτερο προβληματισμό την κατάσταση ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία εξακολουθεί να παραμένει η περιοχή με τα περισσότερα κρούσματα καθημερινά εδώ και αρκετές εβδομάδες.
Πηγή ανησυχίας αποτελούν τόσο η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων στο Λεκανοπέδιο όσο και η ασφυκτική πίεση που δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική, καθώς βάσει των τελευταίων στοιχείων, αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμες μόλις 23 κλίνες ΜΕΘ.
Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτήν την εβδομάδα θα δούμε αύξηση του αριθμού και στις εισαγωγές ασθενών με covid και στους διασωληνωμένους.
Πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως αν δεν σταθεροποιηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, τότε θα πρέπει να υπάρξει επίταξη ιδιωτικών κλινικών, αν και όπως αναφέρεται, τουλάχιστον 20 ασθενείς με covid έχουν νοσηλευθεί σε ιδιωτικές μονάδες θεραπείας.
Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι αυτήν την εβδομάδα τα κρούσματα θα φτάσουν στο αποκορύφωμα τους, για να αρχίζουν να σταθεροποιούνται από την επομένη έτσι ώστε σταδιακά να αρχίσει και η μείωση τους αλλά και η αποσυμπίεση του δημόσιου συστήματος υγείας.
Ωστόσο, εκτιμάται πως τις επόμενες 10 ημέρες δεν θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση έτσι ώστε να ανοίξουν και πάλι σχολεία και οικονομικές δραστηριότητες, για αυτό και οι περισσότεροι επιστήμονες εκτιμούν πως θα δοθεί τουλάχιστον μια με δύο εβδομάδες παράταση του lockdown στην Αττική έως τα μέσα Μαρτίου.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το κύριο βάρος πέφτει στους εμβολιασμούς, οι οποίοι σήμερα Τετάρτη 17/2 και λόγω της κακοκαιρίας, αναμένεται να αρχίσουν από τις 12:00 το μεσημέρι.
Όσον αφορά τους χθεσινούς εμβολιασμούς που αναβλήθηκαν, δεν αποκλείεται αυτοί να πραγματοποιηθούν εμβόλιμα την ερχόμενη Κυριακή 21/2.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 173.905, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.181 θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 17/2 οι ασιατικές αγορές με τους επενδυτές να ρευστοποίησαν μέρος των κερδών που εξασφάλισαν χθες Τρίτη, όταν ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών και πλέον.
Ωστόσο η πτώση ήταν ήπια,  λόγω της ικανοποίησης για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ιαπωνία. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε -0,58%%, ο δείκτης  Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,86% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,93%
Στην Κίνα οι αγορές παραμένουν κλειστές λόγω της αργίας του Σεληνιακού Νέου Έτους.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 17/2 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι ανησυχίες για πιθανή αύξηση του πληθωρισμού περιόρισαν την αισιοδοξία για παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη χάρη στην κυκλοφορία των εμβολών κατά της Covid-19.
Στο επίκεντρο βρίσκονται τα ομόλογα, καθώς καταγράφεται μεγάλη επιδείνωση των αποδόσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Πάνω από το 1,3% ανέρχεται η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών, καθώς έχουν επανέλθει οι προσδοκίες για αύξηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο -0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,90%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,45% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,20%, ο S&P 500 στο -0,45%, ο Nasdaq στο -1% και το ETF GREC στο -1,12% (24,47 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με περιορισμένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η Πειραιώς 

Πτωτικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με επίκεντρο την Πειραιώς που κατέγραψε την μεγαλύτερη πτώση -4,52% ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες περιόρισαν τις αρχικές απώλειες λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,0780 ευρώ, με πτώση -0,95% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,90 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,7852 ευρώ, με πτώση -2,94%, με όγκο 7,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8020 ευρώ, με πτώση -4,52% με όγκο 2,49 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 667 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5640 ευρώ, με πτώση -1,05% με όγκο 5,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,8060 ευρώ, με άνοδο +1,51% και με κεφαλαιοποίηση 361 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1960 ευρώ, με πτώση -2%  και όγκο 73 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 90 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,56 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 309 εκατ. ευρώ.

Aπώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με περιορισμένες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η  ΔΕΗ

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα ενώ ξεχώρισαν ανοδικά ΔΕΗ +3,25% και Ελλάκτωρ +3,3% .
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τέρνα Ενεργειακή -2,27%, ΟΤΕ, Sarantis, Jumbo....
H Coca Cola έκλεισε στα 26,71 ευρώ, με πτώση -1,8% και κεφαλαιοποίηση στα 9,9 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,59 ευρώ, με πτώση -2,02% και αποτίμηση 5,79 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,7250 ευρώ, με άνοδο +3,25%  και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,47 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 573 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 10,59 ευρώ, με πτώση -1,3% και αποτίμηση 3,62 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,38 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,41 ευρώ, με άνοδο +0,19% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 11,73 ευρώ, με πτώση -0,09% και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,97 ευρώ, με πτώση -1,59% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,35 ευρώ, με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 1,82 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,70 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 714 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 3,80 ευρώ, με πτώση -1,68% και κεφαλαιοποίηση 198 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0322 ευρώ, με πτώση -3,3% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Παρά τις πιέσεις… λόγω ΗΠΑ κοντά στα ιστορικά χαμηλά οι αποδόσεις των ομολόγων με το ελληνικό 10ετές 0,78%

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων συντηρείται καθώς οι τιμές έχουν τεχνηέντως διαμορφωθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα λόγω της χειραγώγησης της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,78% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,58%.
Οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά στα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν ρευστοποιήσεις και στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,78% με το αμερικανικό 10ετές 1,3% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 60 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,67 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 107,20 μονάδες βάσης και απόδοση -0,18%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 111,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,15% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,47 μονάδες βάσης και απόδοση 0,00% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 109,51 μονάδες βάσης και απόδοση 0,12%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 110,49 μονάδες βάσης και απόδοση 0,28%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 122,89 μονάδες βάσης και απόδοση 0,40% με απόδοση αγοράς 0,42% και απόδοση πώλησης 0,39%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 126,14 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55% με απόδοση αγοράς 0,56% και απόδοση πώλησης 0,54%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 107,41 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,69% και απόδοση πώλησης 0,67%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση τιμή 99,84 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,77% με απόδοση αγοράς 0,78% με απόδοση πώλησης 0,76%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 134,21 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 111,39 μονάδες βάσης και 1% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 141,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,11%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 154,70 μονάδες βάσης και απόδοση 1,22%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης από 111 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 80 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,80% ή 80 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 17 Φεβρουαρίου 2021 στο 0,58%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/2/2021 στο -0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,19% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,58% και με ιστορικό χαμηλό 0,426% στις 12 Δεκεμβρίου 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,24%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης