Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αισιοδοξία ΠΟΥ από επιβράδυνση πορείας Covid - Συμφωνία ΕΕ με Pfizer, Moderna για περισσότερα εμβόλια

Αισιοδοξία ΠΟΥ από επιβράδυνση πορείας Covid - Συμφωνία ΕΕ με Pfizer, Moderna για περισσότερα εμβόλια
Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 20% στην Αφρική και στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, κατά 18% στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα

Αισιόδοξα είναι τα νέα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσον αφορά την πορεία της covid 19 παγκοσμίως καθώς όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε μείωση της τάξης του 16% στον αριθμό των κρουσμάτων και 10% στον αριθμό των θανάτων.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε παγκόσμιο επίπεδο την περασμένη εβδομάδα σε 2,7 εκατομμύρια και των νεκρών σε 81.340.
Όπως αναφέρεται, πέντε από τις έξι περιφέρειες του κόσμου για τις οποίες δίνει στοιχεία ο ΠΟΥ κατέγραψαν διψήφια μείωση του αριθμού των μολύνσεων, με εξαίρεση την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, όπου και καταγράφηκε αύξηση ύψους 7%.

Μείωση 18% στην Ευρώπη

Τα κρούσματα μειώθηκαν κατά 20% στην Αφρική και στην περιφέρεια του δυτικού Ειρηνικού, κατά 18% στην Ευρώπη, κατά 16% στην αμερικανική ήπειρο και κατά 13% στη νοτιοανατολική Ασία.
Όπως ανακοίνωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, o αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε για pέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα, κατά σχεδόν το 50% σε σύγκριση με τα πέντε και πλέον εκατομμύρια που επιβεβαιώνονταν την εβδομάδα της 4ης Ιανουαρίου.
«Αυτό δείχνει ότι απλά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας λειτουργούν, ακόμα και μετά την εμφάνιση παραλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2.
Αυτό που έχει σημασία τώρα είναι ο τρόπος που θα αντιδράσουμε σε αυτή την τάση.
Η φωτιά δεν έχει σβήσει, απλά μειώσαμε το μέγεθός της.
Αν σταματήσουμε τη μάχη σε οποιοδήποτε μέτωπο, θα αναζωπυρωθεί», είπε o επικεφαλής του ΠΟΥ.

Σε 94 χώρες η βρετανική μετάλλαξη

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος του ιού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε καταγραφεί σε 94 χώρες, ενώ το παραλλαγμένο στέλεχος από τη Νότια Αφρική έχει εντοπιστεί σε 46 χώρες.
Όσον αφορά το παραλλαγμένο στέλεχος που αρχικά ταυτοποιήθηκε στη Βραζιλία, αυτό έχει εντοπιστεί σε 21 χώρες.

Η επικινδυνότητα των μεταλλάξεων

Το ρίσκο των εξάρσεων, αλλά και η επικινδυνότητα των μεταλλάξεων, σε συνδυασμό με την αργή πρόοδο των εμβολιασμών, ωθεί τις Αρχές και τους επιστήμονες σε ΗΠΑ και ΕΕ να συστήνουν τη διατήρηση και όχι την πρόωρη άρση των περιοριστικών μέτρων, επισημαίνοντας πως και στις δύο αυτές περιοχές του πλανήτη που έχουν «χτυπηθεί» σφόδρα από την επιδημία του κορωνοϊού, υπάρχει ο κίνδυνος υποτροπής του ιού.
Αυτές τις συστάσεις των επιστημόνων σχετικά με την ανάγκη να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό του ιού, ο οποίος έχει γίνει πιο επιθετικός και πιο θανατηφόρος μέσω των μεταλλάξεων, έρχεται να επιβεβαιώσει μια νέα μελέτη, η οποία τονίζει ότι ο κίνδυνος να πεθάνει κάποιος από Covid-19 είναι περίπου 3,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον κίνδυνο θανάτου από εποχική γρίπη.
Και ενώ πλέον έχει γίνει συνείδηση ότι η covid κάθε άλλο παρά «μια απλή γριπούλα» είναι, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στους εμβολιασμούς.
Τα νέα είναι αισιόδοξα, όπως τουλάχιστον προκύπτει από το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα που υλοποιείται στο Ισραήλ, βάσει του οποίου το εμβόλιο Pfizer/BioNTech είναι πραγματικά αποτελεσματικό, καθώς μειώνει κατά 94% τα περιστατικά εκδήλωσης συμπτωματικής Covid-19.
Προς στήριξη της προσπάθειας και σε μια προσπάθεια κάμψης των αντιρρήσεων των αρνητών, ο Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος συνέστησε στα κράτη να δώσουν τη δυνατότητα και την ελευθερία στους πολίτες τους να διαλέξουν το εμβόλιο με το οποίο θα εμβολιαστούν.

Συμφωνίες Κομισιόν σε Pfizer και Moderna για επιπλέον δόσεις εμβολίων

Συμφωνία για επιπλέον 200 εκατ. δόσεων εμβολίου για τον κορωνοϊό υπέγραψαν οι Pfizer/BioNTech με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για μια συμφωνία που θα εκτοξεύσει την προσφορά εμβολίων στις χώρες της ΕΕ κατά το β' τρίμηνο του 2021, τη στιγμή που η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται.
Η σύμβαση περιλαμβάνει μια σταθερή παραγγελία για 200 εκατομμύρια δόσεις με τη δυνατότητα για επιπλέον 100 εκατομμύρια, κάτι που θα μπορούσε να διπλασιάσει τη συνολική προσφορά της ΕΕ από τις εν λόγω εταιρείες.
Το δεύτερο τρίμηνο θα αποσταλούν έως και 75 εκατ. δόσεις από την παραγγελία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η συμφωνία τον Ιανουάριο.
Mετά τη νέα συμφωνία με τη Pfizer την προμήθεια επιπλέον 200 εκατ. δόσεων του εμβολίου κατά της covid - 19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα πως κατέληξε σε συμφωνία και με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατ. επιπλέον δόσεων του εμβολίου της, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021 από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας.
Βάσει της συμφωνίας, η οποία επιβεβαίωσε πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί τη Δευτέρα από το Reuters, η ΕΕ έχει επίσης επιλογή να αγοράσει άλλες 150 εκατομμύρια δόσεις την ερχόμενη χρονιά.
Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna.
Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, οι οποίες προκάλεσαν μεγάλη αναταραχή στους κόλπους της ΕΕ με την Κομισιόν να βρίσκεται στο στόχαστρο των κρατών - μελών.


Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 109.836.395 και οι νεκροί 2.427.316
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 27.811.617 κρούσματα και 489.933 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 240.940 και τρίτη σε κρούσματα με 9.921.981
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 175.986 και τέταρτη η Ινδία με 155.913
• Τέταρτο παγκοσμίως σε κρούσματα το Ηνωμένο Βασίλειο με 4.070.332
• Πέμπτη η Ρωσία με 4.053.535, έκτη η Γαλλία με 3.548.452
• Έβδομη η Ισπανία με 3.096.343 και όγδοη η Ιταλία με 2.739.591
• Ένατη η Τουρκία με 2.602.034 και δέκατη η Γερμανία με 2.352.766
76546.JPG
Κίνα: Υπό πλήρη έλεγχο το β’ κύμα covid – Μόλις 7 κρούσματα σε 24 ώρες

Υπό πλήρη έλεγχο έχει θέσει η Κίνα το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, καθώς για ακόμα μια ημέρα καταγράφηκαν ελάχιστα κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν μόλις 7 νέα κρούσματα από 16 που ήταν την προηγούμενη.
Και τα επτά κρούσματα ήταν εισαγόμενα, δηλαδή αφορούσαν ταξιδιώτες που έφτασαν στην Κίνα από το εξωτερικό.
Το Πεκίνο κατάφερε μέσα από άμεσα και στοχευμένα μέτρα, όπως μαζικά τεστ, lockdown και αυστηρούς περιορισμούς στις μετακινήσεις - και παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες εορτάστηκε το νέο κινεζικό έτος που αποτελεί τη μεγαλύτερη ετήσια μετακίνηση ανθρώπων – να θέσει υπό πλήρη έλεγχο την έξαρση κρουσμάτων που άρχισε να καταγράφεται από τις αρχές Ιανουαρίου σε τρεις επαρχίες.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 557 ασθενείς με την COVID-19 και 10 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.
Επισήμως οι νεκροί ανέρχονται σε 4.636 επί συνόλου 89.795 μολύνσεων.
Η Moderna αυξάνει την παραγωγή της για να καλύψει τις ανάγκες εμβολιασμού στις ΗΠΑ
Η Moderna Inc. ανακοίνωσε ότι έχει προμηθεύσει περίπου 45,4 εκατ. δόσεις του εμβολίου της κατά της νόσου Covid-19 για χρήση στις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι σε καλό δρόμο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την παραγωγή, παρά κάποιες καθυστερήσεις πρόσφατα στις προμήθειες.
Η Moderna ανακοίνωσε ότι κάποιες βραχυπρόθεσμες καθυστερήσεις στα τελικά στάδια της παραγωγής αναμένεται να επιλυθούν σύντομα.
Ανακοίνωσε παράλληλα ότι ενισχύει την παραγωγή της και περιμένει να φτάσει τις 40 εκατ. με 50 εκατ. δόσεις ανά μήνα μέχρι τον Ιούλιο, σε σύγκριση με 19,1 εκατ. τον Ιανουάριο.

Έως και 3,5 φορές πιο θανατηφόρα η covid

Έως και 3,5 φορές πιο θανατηφόρος είναι ο κορωνοϊός σε σχέση με την γρίπη όπως αναφέρει μια νέα καναδική επιστημονική μελέτη.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Τορόντο συνέκριναν στοιχεία από νοσηλείες σε επτά νοσοκομεία του Οντάριο είτε λόγω Covid-19 (1.027 ασθενείς με μέση ηλικία 65 ετών) είτε λόγω γρίπης (783 με μέση ηλικία 68 ετών).
Η εντός νοσοκομείου θνητότητα της πρώτης ομάδας του κορωνοϊού ήταν σχεδόν 20%, ενώ της γρίπης 6%.
Η πιθανότητα εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ήταν 26,4% και 18%, αντίστοιχα, ενώ η μέση διάρκεια νοσηλείας ήταν 8,7 και 4,8 ημέρες, αντίστοιχα.
«Μπορούμε, πλέον, να πούμε με βεβαιότητα ότι η Covid-19 είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι η εποχική γρίπη.
Οι ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο με Covid-19 είχαν τρεισήμισι φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα εισαγωγής σε ΜΕΘ και μιάμιση φορά μεγαλύτερης διάρκειας νοσηλεία, σε σχέση με τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν εξαιτίας γρίπης» ανέφεραν οι επιστήμονες.

Νέα μετάλλαξη Covid απρόσβλητη στα εμβόλια, ταυτοποιήθηκε σε Βρετανία, Δανία, Νιγηρία, Καναδά

Οι υγειονομικές αρχές στην Αγγλία εντόπισαν 38 κρούσματα μιας νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που πιστεύεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
«Προς το παρόν δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι αυτές οι μεταλλάξεις προκαλούν σοβαρότερη ασθένεια ή αυξάνουν τη μεταδοτικότητα» ανέφερε η καθηγήτρια Yvon Doyle Ιατρική Διευθύντρια της υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) στην ανακοίνωσή της.
Σύμφωνα με την PHE, τα κρούσματα της νέας παραλλαγής βρέθηκαν σε διάφορες περιοχές της Αγγλίας.
Η παραλλαγή, με την κωδική ονομασία Β.1.525, φέρει τη μετάλλαξη Ε484Κ στην πρωτεΐνη ακίδα, η οποία είναι επίσης παρούσα στη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.
Η μετάλλαξη αυτή πιστεύεται ότι υπονομεύει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η μετάλλαξη Β.1.525 έχει επίσης εντοπιστεί μέχρι σήμερα στη Νιγηρία, τη Δανία και τον Καναδά.

Παγκόσμιος Ιατρικός Σύλλογος: Να δοθεί δυνατότητα επιλογής εμβολίου

«Πρέπει να υπάρξει η δυνατότητα επιλογής εμβολίου, ώστε να παραμείνει υψηλή η προθυμία για εμβολιασμό.
Δυστυχώς, το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ήδη πρόβλημα δημόσιας εικόνας.
Έτσι, προέκυψε η αβεβαιότητα που όλοι ήθελαν να αποφύγουν», είπε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Frank Ulrich Montgomery σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Rheinische Post».
Πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης, «το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν πρέπει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.Το εμβόλιο είναι εξίσου ασφαλές με τα άλλα, αλλά η χαμηλότερη αποτελεσματικότητά του δεν μπορεί να παραβλεφθεί.
Επομένως, θεωρώ ότι επιβάλλεται να εμβολιαστούν άτομα με υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού ή του νοσηλευτικού προσωπικού, με πιο αποτελεσματικά εμβόλια.
Αντιλαμβάνομαι ότι το ιατρικό προσωπικό δεν θέλει να εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraΖeneca.
Αντιθέτως, νέοι με λιγότερες επαφές και χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το εμβόλιο Astrazeneca», τόνισε ο Montgomery στην συνέντευξή του.
Στην Γερμανία, η Επιτροπή Εμβολιασμού συνέστησε το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής εταιρείας μόνο για άτομα κάτω των 65 ετών.
Δημοσιεύματα για χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraΖeneca για τον κορωνοϊό προκάλεσαν εν τούτοις αβεβαιότητα μεταξύ εκείνων που είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό.
Ενώ το εμβόλιο των εταιρειών Moderna και Biontech/Pfizer έχουν αποτελεσματικότητα 94% και 95%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το εμβόλιο της AstraΖeneca έχει αποτελεσματικότητα 76% μετά τον πρώτο εμβολιασμό και έως 82% μετά τη δεύτερη.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch του Βερολίνου, από τις περίπου 740.000 δόσεις του εμβολίου της εν λόγω εταιρείας οι οποίες παραδόθηκαν, χορηγήθηκαν μέχρι στιγμής μόνο περίπου 65.000.
Τα ραντεβού για εμβολιασμό δεν πραγματοποιήθηκαν σε μαζική κλίμακα επειδή ακριβώς δεν εμφανίστηκαν πολλά από τα άτομα που είχαν το δικαίωμα να εμβολιαστού με το εμβόλιο αυτό, σύμφωνα με το περιοδικό «Business Insider».

Αποτελεσματικό κατά 94% το εμβόλιο της Pfizer – Το παράδειγμα του Ισραήλ

Πολύ αισιόδοξα είναι τα νέα από τα αποτελέσματα του εμβολιασμού στο Ισραήλ.
Όπως προκύπτει από το μαζικό εμβολιαστικό πρόγραμμα του Ισραήλ, το εμβόλιο Pfizer/BioNTech «δουλεύει» τόσο καλά όσο είχε φανεί στις δοκιμές του (αποτελεσματικότητα 95%), μειώνοντας κατά 94% τα περιστατικά εκδήλωσης συμπτωματικής Covid-19.
Το ερευνητικό ινστιτούτο του μεγαλύτερου ισραηλινού ταμείου υγείας Clalit ανέλυσε τα θετικά για κορωνοϊό τεστ σε 600.000 εμβολιασμένους και άλλους τόσους μη εμβολιασμένους με παρόμοια ηλικία και κατάσταση υγείας, βρίσκοντας 94% λιγότερες λοιμώξεις με συμπτώματα στην ομάδα των εμβολιασμένων με δύο δόσεις.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο αποδεικνύεται άκρως αποτελεσματικό στην αποτροπή της λοίμωξης και της σοβαρής νόσου σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Μεταξύ των εμβολιασμένων υπήρχαν 92% λιγότερες περιπτώσεις σοβαρής Covid-19, σε σχέση με τους μη εμβολιασμένους.

Γερμανία: 560 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, πάνω από 7.500 κρούσματα ε 24 ώρες

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 7.556 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.350.399, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Παράλληλα, άλλοι 560 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 66.164 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.
Αυστραλία: Χαλάρωση του lockdown στην πολιτεία Βικτόρια από σήμερα τα μεσάνυχτα
Η πολιτεία Βικτόρια στην Αυστραλία θα χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά της εξάπλωσης της COVID-19 από σήμερα τα μεσάνυχτα, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της, ο Ντάνιελ Άντριους, καθώς δεν καταγράφηκαν νέα κρούσματα μόλυνσης την τελευταία ημέρα της εφαρμογής του πενθήμερου lockdown, που επιβλήθηκε για να ελεγχθεί μιας συρροή κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Μελβούρνη.
Περίπου όλοι οι περιορισμοί της κινητικότητας θα ανακληθούν, αλλά οι μάσκες προστασίας προσώπου θα είναι υποχρεωτικές, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και σε εξωτερικούς χώρους, αν δε μπορούν να τηρηθούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως δήλωσε ο Άντριους.
Η δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία της Αυστραλίας ανέφερε χαμηλά μονοψήφια περιστατικά μόλυνσης στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του lockdοwn που επιβλήθηκε την Παρασκευή, κάτι που δείχνει ότι το ξέσπασμα μετάδοσης της COVID-19, που είχε συνδεθεί με ένα ξενοδοχείο καραντίνας στη Μελβούρνη, έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Οι κάτοικοι της πολιτείας, που αποτελούν ποσοστό μεγαλύτερο του 25% του συνολικού πληθυσμού των 25 εκατομμυρίων κατοίκων της Αυστραλίας, αναγκάστηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός των μετακινήσεων για την εργασία τους, την αγορά των απαραίτητων αγαθών για τη διαβίωσή τους, την εξωτερική φυσική άσκηση, αλλά και την προσφορά βοήθειας σε άλλα άτομα.
Οι αρχές είχαν δηλώσει χθες, Τρίτη, ότι η πολιτεία βρίσκονταν «σε καλή θέση» για την έξοδό της από το «lockdown» από σήμερα.
Η άρση του lockdown θα επιτρέψει στους φιλάθλους να επιστρέψουν στο αυστραλιανό Όπεν, που είναι η πρώτη αθλητική διοργάνωση τένις (grand slam) για τη χρονιά που διανύουμε και διεξάγεται στη Μελβούρνη, μέχρι την 21η Φεβρουαρίου.

Ιαπωνία: Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Η Ιαπωνία ενεργοποίησε σήμερα το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της COVID-19 διανέμοντας το εμβόλιο της Pfizer Inc στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία του Τόκιο, καθώς ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα και να φιλοξενήσει τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το καλοκαίρι.
Οι τοπικές τηλεοράσεις μετέδωσαν πλάνα από τον εμβολιασμό εργαζομένων στα νοσοκομεία, που συμπεριλαμβάνονται στους περίπου 40.000 επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, για τους οποίους έχει προγραμματιστεί να λάβουν τις πρώτες δόσεις του εμβολίου.
Οι εργαζόμενοι στο Ιατρικό Κέντρο του Τόκιο ήταν μεταξύ των πρώτων που εμβολιάστηκαν.
Ο εμβολιασμός του συνολικού πληθυσμού των 126 εκατομμυρίων κατοίκων της Ιαπωνίας στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα είναι μία ουσιαστική προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Σούγκα, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που αναβλήθηκαν το 2020, να έχουν προγραμματιστεί για να αρχίσουν στα τέλη Ιουλίου.
Η συνολική υλοποίηση του προγράμματος εμβολιασμού, με τους εμβολιασμούς αρχικά των περίπου 3,7 εκατομμυρίων μελών του ιατρικού προσωπικού και των 36 εκατομμυρίων ανθρώπων ηλικίας 65 ετών και άνω, αναμένεται ότι θα απαιτήσει ένα έτος.

Ολλανδία: Παραμένει σε ισχύ η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας

Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας κατά της εξάπλωσης της covid-19 πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται στην Ολλανδία, έκριναν σήμερα το βράδυ εφέτες, έπειτα την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου ότι το εν λόγω μέτρο στερείται νομικής θεμελίωσης και πρέπει να αποσυρθεί.
Δικαστές του Εφετείου ανέφεραν στο σκεπτικό της απόφασης τους ότι το συμφέρον της πολιτείας να περιορίσει την πανδημία «έχει μεγαλύτερη βαρύτητα» και ότι η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας θα παραμείνει σε ισχύ έως ότου εκδικαστεί η έφεση που άσκησε στην αρχική απόφαση η κυβέρνηση.
Oλλανδικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση να αποσύρει αμέσως η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, συντασσόμενο με το αίτημα μιας οργάνωσης που τάσσεται εναντίον του lockdown να αποσυρθεί το μέτρο αυτό. Το δικαστήριο έκρινε πως η κυβέρνηση απέτυχε να καταστήσει σαφές γιατί ήταν απολύτως απαραίτητο να κάνει χρήση εξουσιών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε αυτό το στάδιο της πανδημίας, καθώς το ποσοστό μόλυνσης μειωνόταν ήδη όταν το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή.
Η ολλανδική κυβέρνηση εφεσίβαλε την απόφαση του δικαστηρίου και ο πρωθυπουργός Mark Rutte κάλεσε τους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας, που επιτρέπει τη μετακίνηση εκτός σπιτιού μόνο για λόγους μεγάλης ανάγκης από τις 9.00 μ.μ. έως τις 4.30 π.μ., παρατάθηκε την περασμένη εβδομάδα μέχρι τουλάχιστον τις 3 Μαρτίου.

Ουγγαρία: Το πρώτο κράτος μέλος της ΕΕ που παραλαμβάνει δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinopharm

Η Ουγγαρία παρέλαβε τις πρώτες 550.000 δόσεις του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού που ανέπτυξε η Sinopharm και έγινε το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παραλαμβάνει ένα φορτίο του κινεζικού εμβολίου.
Η Άγκνες Γκαλγκόζκι, επικεφαλής του επιδημιολογικού τμήματος του ουγγρικού κέντρου υπηρεσιών Υγείας δήλωσε πως 275.000 άνθρωποι μπορούν να εμβολιαστούν με αυτό το διδοσικό εμβόλιο.
«Με αυτό το εμβόλιο, πέντε διαφορετικοί τύποι είναι πλέον διαθέσιμοι στην Ουγγαρία, ώστε να εμβολιάσουμε όσο δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ανέφερε.
Την περασμένη εβδομάδα η Ουγγαρία έγινε επίσης το πρώτο κράτος μέλος της Ένωσης που ξεκίνησε να χορηγεί το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V.
Η Βουδαπέστη έχει συμφωνήσει για την αγορά 5 εκατομμυρίων δόσεων του κινεζικού εμβολίου και 2 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες. Επίσης η χώρα χορηγεί τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, της Moderna και των AstraZeneca/Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

ΗΠΑ: Σε πτώση τα κρούσματα, χαλαρώνουν οι περιορισμοί – Πάνω από 486.000 οι νεκροί

Σταθερή είναι η μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ΗΠΑ όπου ολοένα και περισσότερες Πολιτείες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν λίγο περισσότερα από 52.000 νέα κρούσματα και 985 θάνατοι.
Συνολικά οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερους από 486.000 νεκρούς και περίπου 28 εκατομμύρια κρούσματα, ενώ έχουν διανεμηθεί τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων έχουν χορηγηθεί περίπου οι 53 εκατομμύρια.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Biden έχει θέσει ως στόχο του να εμβολιαστούν 100 εκατομμύρια άνθρωποι τις 100 πρώτες ημέρες της θητείας του.
Την ίδια στιγμή πάντως, ολοένα και περισσότερες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι προχωρούν στην χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με χαρακτηριστικότερη περίπτωση, τα δημοτικά σχολεία στο Λος Άντζελες, όπου από χθες 16/2 αναμένεται να επαναληφθούν τα δια ζώσης μαθήματα.
SOS επιστημόνων για να μην αρθεί η χρήση μάσκας
Να μην αρθεί η χρήση της μάσκας ζητούν Αμερικάνοι επιστήμονες, υποστηρίζοντας πως μπορεί να καταγράφεται μια μείωση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αυτά παραμένουν διπλάσια σε σχέση με το καλοκαίρι.
Η επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) Rochelle Walensky υποστήριξε ότι είναι εξαιρετικά νωρίς να αρθεί το μέτρο της χρήσης μάσκας, αναφερόμενη κυρίως στις αποφάσεις των κυβερνητών των Πολιτειών της Μοντάνα και της Αϊόβα να άρουν το μέτρο.
Όπως είπε η Walensky, είναι απαραίτητο να παραμείνουν σε ισχύ τα διάφορα περιοριστικά μέτρα προστασίας καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία και να υπάρξει κάποια επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς, μέχρι να επεκταθούν οι εμβολιασμοί.
«Τα κρούσματα είναι δυόμιση φορές περισσότερα από ότι ήταν το περασμένο καλοκαίρι.
Είναι ενθαρρυντικό ότι τα κρούσματα μειώνονται, αλλά αυτά μειώνονται από ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο» υπογράμμισε η Walensky, η οποία υπογράμμισε πως είναι άκρως απαραίτητο να διατηρηθεί η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων.

Βραζιλία: 55.271 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, 1.167 θάνατοι

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 55.271 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 1.167 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει καταγράψει σχεδόν 10 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό, ενώ ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της νόσου που προκαλεί έχει φθάσει ως εδώ τους 240.940, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.
Η Βραζιλία, όπου η πρώτη μόλυνση από τον νέο κορονοϊό επιβεβαιώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό της πανδημίας στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.

ECDC: Η επιδημιολογική κατάσταση παραμένει πολύ σοβαρή στην Ευρώπη

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμφανίσει μείωση κρουσμάτων Covid-19 τις τελευταίες εβδομάδες, πιθανότατα λόγω των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβάλει.
Όμως η επιδημιολογική κατάσταση συνεχίζει να είναι σοβαρή στην Ευρώπη και, παρά την έναρξη των εμβολιασμών αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (ECDC) στη νέα έκθεση αξιολόγησης κινδύνου για την πανδημία, που έδωσε στη δημοσιότητα.
Εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών του κορωνοϊού, της δυνατότητάς τους να προκαλούν πιο σοβαρή Covid-19, καθώς και της πιθανότητας τα εμβόλια να είναι σε ένα βαθμό λιγότερο αποτελεσματικά έναντι κάποιας από αυτές τις μεταλλάξεις, ο κίνδυνος από την περαιτέρω εξάπλωση των παραλλαγών στην Ευρώπη αξιολογείται ως «υψηλός - πολύ υψηλός» για το γενικό πληθυσμό και «πολύ υψηλός» για τα ευάλωτα άτομα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης