Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

IIF: Άλμα 50% στο χρέος για την Ελλάδα, στο 216% του ΑΕΠ ή στα 365 δισ. ευρώ το 2020

IIF: Άλμα 50% στο χρέος για την Ελλάδα, στο 216% του ΑΕΠ ή στα 365 δισ. ευρώ το 2020

Η συνολική αύξηση του χρέους ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη, με τους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να αυξάνονται περίπου κατά 50%.

Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα το 2020 ήταν από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες στον πλανήτη (όσον αφορά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος), καθώς το ποσοστό του χρέους της επί του ΑΕΠ σημείωσε άλμα 50% φέρνοντας την στην τρίτη θέση στις χώρες με τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 216%, στα 365 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δελτίο του Institute of International Finance που εκδόθηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου.

Στοιχεία

Την ίδια ώρα υγειονομική κρίση και οι συνέπειές της στην οικονομία πρόσθεσαν 24 τρισ. δολ. στο παγκόσμιο χρέος το 2020, το οποίο «σκαρφάλωσε» στο ύψος-ρεκόρ των 281 τρισ. δολαρίων ενώ ο παγκόσμιος λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ διαμορφώθηκε πλέον του 355%, σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF.
Όπως επισημαίνεται στο δελτίο του IIF η πανδημία του κορωνοϊού από τη μία αύξησε το δημόσιο χρέος στην προσπάθεια των κυβερνήσεων μέσω να στηρίξουν τις οικονομίες τους, ενώ από την άλλη συρρίκνωσε σε πρωτόγνωρα επίπεδα την οικονομική δραστηριότητα και την οικονομική παραγωγή σε όλο τον κόσμο.

Δημοσιονομικά μέτρα

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το παγκόσμιο χρέος τα δημοσιονομικά προγράμματα στήριξης των κυβερνήσεων αντιπροσώπευαν το ήμισυ της αύξησης του χρέους, ενώ εταιρείες, τράπεζες και νοικοκυριά δανείσθηκαν 5,4 τρισ. δολάρια, 3,9 τρισ. και 2,6 τρισ. δολάρια αντίστοιχα.
Αυτό σημαίνει ότι ο λόγος του χρέους ως προς το παγκόσμιο ΑΕΠ (το σύνολο της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας) αυξήθηκε κατά 35%, σε πάνω από 355% του ΑΕΠ.
Αυτή η άνοδος είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το 2008 και το 2009 η αυξηση του λόγου χρέους/ΑΕΠ ήταν 10% και 15% μονάδες αντίστοιχα.

Ανοδική τάση

Υπάρχει επίσης έναν μικρό σημάδι σταθεροποίησης στον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Τα επίπεδα δανεισμού το 2021 αναμένεται σε πολλές χώρες και κλάδους της οικονομίας να διαμορφωθούν πολύ πάνω από τα επίπεδα στα οποία βρισκόντουσαν πριν από τη πανδημία καθώς ωθούνται από τα ιδιαίτερα χαμηλά επιτόκια που έχουν υιοθετήσει οι κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών αν και το άνοιγμα των οικονομιών αναμένεται να αυξήσει το συνολικό ΑΕΠ.
«Το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 10 τρισ. δολάρια φέτος και θα ξεπεράσει τα 92 τρισεκατομμύρια δολάρια», επισημαίνεται στην έκθεση του IIF, προσθέτοντας ότι η απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί ακόμη πιο δύσκολη από ό,τι ήταν μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009.

Απόσυρση

«Η πολιτική και κοινωνική πίεση θα μπορούσε να περιορίσει τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να μειώσουν τα ελλείμματα και το χρέος, θέτοντας σε κίνδυνο την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν μελλοντικές κρίσεις».
«Αυτό θα μπορούσε επίσης να περιορίσει τις πολιτικές απαντήσεις για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την απώλεια φυσικού κεφαλαίου», πρόσθεσε.

Ο χάρτης του χρέους

Η συνολική αύξηση του χρέους ήταν ιδιαίτερα έντονη στην Ευρώπη, με τους δείκτες χρέους προς το ΑΕΠ του μη χρηματοπιστωτικού τομέα στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ελλάδα να αυξάνονται περίπου κατά 50%.
Η ραγδαία αυτή αύξηση του χρέους οφείλεται κυρίως στη λήψη δημοσιονομικών μέτρων εκ μέρους των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, την Ισπανία, τη Βρετανία και τον Καναδά.
Η Ελβετία ήταν η μόνη ώριμη οικονομία της αγοράς στην ανάλυση 61 χωρών από το IIF που κατέγραψε μείωση του δείκτη χρέους της.
Στις αναδυόμενες αγορές, η Κίνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση των δεικτών χρέους εξαιρουμένων των τραπεζών, ακολουθούμενη από την Τουρκία, την Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Νότια Αφρική και η Ινδία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις μόνο σε σχέση με τους δείκτες δημόσιου χρέους.
«Η πρόωρη απόσυρση των κυβερνητικών μέτρων θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση των πτωχεύσεων και ένα νέο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων», δήλωσε το IIF.
Ωστόσο, η διαρκής εξάρτηση από την κυβερνητική υποστήριξη θα μπορούσε να δημιουργήσει «συστημικούς κινδύνους», επίσης, ωθώντας τις λεγόμενες εταιρείες «ζόμπι» - τις πιο αδύναμες και πιο χρεωμένες εταιρείες - να αναλάβουν ακόμη περισσότερο χρέος, επισημαίνεται.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης