Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ελλάδα - Πορτογαλία: Η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση

Ελλάδα - Πορτογαλία: Η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό απαιτούν κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση
Την κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση που απαιτούν η τουρκική προκλητικότητα και το μεταναστευτικό τόνισαν σε κοινή συνεδρίαση οι Επιτροπές Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της ΒτΕ και της Πορτογαλίας
Σχετικά Άρθρα

Η πεποίθηση ότι η τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και το μεταναστευτικό-προσφυγικό πρόβλημα χρειάζονται κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση καταγράφηκε κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με την αντίστοιχη Επιτροπή της Εθνοσυνέλευσης της Πορτογαλίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Κώστας Γκιουλέκας, αφού ανέφερε πως «η Πορτογαλία, που ασκεί την προεδρεία της ΕΕ, θα πρέπει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που έχει διακηρύξει», σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και επιθετικότητας, σημείωσε πως η συμπεριφορά της γείτονος θα πρέπει να απασχολήσει την ΕΕ, καθώς «δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο» μέσω της αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων δύο χωρών-μελών της Ένωσης, που εκδηλώνεται, μάλιστα, από μία χώρα προς ένταξη.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως η Ελλάδα είναι μία πύλη εισόδου, η οποία, όμως, καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος που θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει -συνολικά και αναλογικά- όλη η ΕΕ.

Τουρκική προκλητικότητα

Σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Πορτογαλίας, Sergio Sousa Pinto, χαρακτήρισε το Αιγαίο ως «κοινή θάλασσα, μία θάλασσα που υπόκειται την επιθετικότητα και τις προκλητικότητες της Τουρκίας, η οποία με τη στάση της θέτει σε αμφισβήτηση το διεθνές δίκαιο, καθώς προσπαθεί να εξεύρει φυσικούς πόρους σε εδαφικές ζώνες, που κάθε άλλο παρά αντιστοιχούν στη δική της ζώνη δικαιοδοσίας».
Όπως υποστήριξε, η άποψη της Πορτογαλίας είναι ότι «τα εξωτερικά μας σύνορα είναι και αυτά που βρέχονται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Με άλλα λόγια, όποια δυσκολία βιώνει αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα σε αυτό το πεδίο, για εμάς αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα ενασχόλησης και ανάγεται στις αρμοδιότητες και τις ευθύνες μας και στους κόλπους του ΝΑΤΟ, που συμμετέχουμε».
Σχετικά με τη πολιτική σταθερότητα στη Λιβύη, ο Sergio Sousa Pinto τόνισε πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και απευθυνόμενος στα κράτη μέλη του βορά της ΕΕ είπε ότι «θα πρέπει να καταλάβουν, ότι τα συμφέροντα όλων μας, βρίσκονται και περνούν μέσα από την σταθεροποίηση και την επίταση της ασφάλειας σε όλη τη ζώνη της Βορείου Αφρικής».

Μετανάστευση - Προσφυγικές ροές

Αναφορικά με τις μεταναστευτικές- προσφυγικές ροές, υπογράμμισε πως η Πορτογαλία ανέκαθεν τάσσεται υπέρ μιας ευρωπαϊκής πολιτικής ελέγχου των μεταναστευτικών- προσφυγικών ροών και είναι απαραίτητο να υπάρξει κοινοτική αλληλεγγύη τα βάρη να αναληφθούν με αναλογικό τρόπο.
Η συναντίληψη ότι η τουρκική προκλητικότητα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά από την ΕΕ αποτέλεσε την κυρίαρχη άποψη που διατύπωσαν οι βουλευτές-μέλη της πορτογαλικής Επιτροπής.
Μεταξύ αυτών, η βουλευτής του GRRS Susana Correia σημείωσε πως «μας ενδιαφέρει η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο» και τόνισε πως «το πρόβλημα αυτό δεν είναι αμιγώς ελληνικό».
Η βουλευτής του GPPSD Isabel Meirelles ανέφερε πως η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα θέλαμε να αναχθεί σε μία συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι πρέπει γίνει έτσι ώστε να επανέλθουμε σε μια κατάσταση καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Ο Πορτογάλος βουλευτής Paulo Nedes έθεσε στους Έλληνες ομολόγους του το ερώτημα για το «τι πρέπει γίνει έτσι ώστε να επανέλθουμε σε μια κατάσταση καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Γκιουλέκας απάντησε πως «βεβαίως και μπορεί να υπάρξει μια πολύ καλή σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία, αρκεί η Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο».
Εμείς, είπε, «θέλουμε ειρηνικές σχέσεις με όλους τους γείτονες μας» και «δεν επιθυμούμε την απομόνωση της Τουρκίας, κάθε άλλο».
Σημείωσε ότι το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει τέλος Μαρτίου είναι «μια χρυσή ευκαιρία» προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα ότι η ΕΕ θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με όλες τις χώρες και να γίνουν μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας αρκεί αυτά να σέβονται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ενώ ανέφερε πως «κράτη της ΕΕ δεν μπορεί να προμηθεύουν όπλα σε χώρες όπου τα χρησιμοποιούν για να απειλούν με πόλεμο άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης».
Από την ελληνική πλευρά, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα σύνορα κάθε χώρας, σαν να είναι σύνορα ευρωπαϊκά».
Αυτό, είπε, θέτει επί τάπητος την ανάγκη για μία κοινή εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσέθεσε πως «η Ευρώπη πρέπει να μιλά με ενιαία και δυνατή φωνή στην διεθνή σκηνή» ώστε αυτή να είναι υπολογίσιμη στα παγκόσμια δρώμενα.

Κίνημα Αλλαγής

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος επισήμανε πως τα ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας δεν είναι ένα θέματα συσχετισμού δυνάμεων και δεν πρέπει να απασχολούν την Ε.Ε. ως δευτερεύοντα και τριτεύοντα ζητήματα αλλά να συνειδητοποιήσουμε ότι έχουμε δύναμη ως Ένωση.
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης ανέφερε στους Πορτογάλους βουλευτές ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας γίνεται ολοένα και πιο μεγάλη.
Μάλιστα έβγαλε νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο, δυτικά της Λήμνου και βόρεια-βορειοδυτικά της Χίου.
Η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, σχετικά με την τουρκική επιθετικότητα ανέφερε πως «μας προβληματίζει έντονα και η σιωπή της Πορτογαλίας ως προς την τουρκική επιθετικότητα εναντίον Ελλάδας και Κύπρου» θυμίζοντας μια λαϊκή παροιμία της Πορτογαλίας που λέει "Κάποιες φορές η σιωπή είναι όμοια με το ψέμα".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης