Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schnabel (ΕΚΤ): Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων θα επηρεάσει δυσμενώς τις αγορές

tags :
Schnabel (ΕΚΤ): Η αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων θα επηρεάσει δυσμενώς τις αγορές
«Οι τιμές στο χρηματιστήριο θα μπορούσαν να αποδειχθούν μη βιώσιμες, καθώς μια αύξηση στα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις» είπε η Isabel Schnabel
Σχετικά Άρθρα

Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Isabel Schnabel απηύθυνε προειδοποίηση προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πως μια αύξηση στα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσε να επιφέρει μεγάλο χτύπημα στις χρηματαγορές.
«Οι τιμές στο χρηματιστήριο θα μπορούσαν τελικά να αποδειχθούν μη βιώσιμες, καθώς μια αύξηση στα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις» είπε η Schnabel.
«Μια βιώσιμη αύξηση στα πραγματικά επιτόκια θα έκανε αυτομάτως τις μετοχές λιγότερο ελκυστικές» πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο θεώρησε απαραίτητη τη δέσμευση για «διατήρηση σταθερής παρουσίας στις αγορές προκειμένου να διασφαλιστούν ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες», συμπληρώνοντας πως «έτοιμο να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένου του επιτοκίου των καταθέσεων».
Οι αποδόσεις των ομολόγων σε όλο τον κόσμο έχουν αυξηθεί φέτος, καθώς ο πληθωρισμός επανέρχεται στο ραντάρ των επενδυτών.

«Προσοχή στα πραγματικά επιτόκια»

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ αύξησε την υποστήριξή της τον Δεκέμβριο για να διατηρήσει τις «ευνοϊκές» συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.
Τον Ιανουάριο, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ διαπίστωσαν ότι «είναι σημαντικό να παρακολουθείται η αύξηση των ονομαστικών επιτοκίων χωρίς κίνδυνο».
Ταυτόχρονα, σημείωσαν ότι οι αυξήσεις των ονομαστικών αποδόσεων θα μπορούσαν να είναι παραπλανητικές, «καθώς ενδέχεται να αυξηθούν λόγω των καλύτερων οικονομικών προοπτικών και των υψηλότερων προσδοκιών για τον πληθωρισμό».
Υποστήριξαν δε ότι «αυτό που είχε σημασία από τη σκοπιά της νομισματικής πολιτικής ήταν η εξέλιξη των πραγματικών επιτοκίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης