Διεθνή

Βρετανία: Σε απολύσεις θα προχωρήσει το 25% των επιχειρήσεων μετά τη λήξη των αναστολών εργασίας

Βρετανία: Σε απολύσεις θα προχωρήσει το 25% των επιχειρήσεων μετά τη λήξη των αναστολών εργασίας

Το πρόγραμμα των αναστολών κόστισε στο βρετανικό δημόσιο 46 δισεκατομμύρια στερλίνες μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών

Σχετικά Άρθρα
Το ένα τέταρτο (25%) των βρετανικών επιχειρήσεων αναμένεται να προχωρήσουν σε απολύσεις μέρους του προσωπικού τους εάν ο υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak δεν παρατείνει ένα πρόγραμμα αναστολών εργασίας που πρόκειται να λήξει στα τέλη Απριλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το οποία επικαλείται δημοσίευμα του BBC.
Ο Sunak αναμένεται να καταθέσει προς ψήφιση τον ετήσιο προϋπολογισμό στις 3 Μαρτίου και υποσχέθηκε να παράσχει μεγαλύτερη υποστήριξη για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών λαμβάνει υπόψη ότι οι δαπάνες που σχετίζονται με την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας έχουν ήδη ωθήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα της Βρετανίας στο υψηλότερο σημείο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Βρετανία εισήλθε σε τρίτο καθολικό lockdown τον περασμένο μήνα, η οποία ανάγκασε τα σχολεία και τις περισσότερες επιχειρήσεις διακόψουν τη λειτουργία τους, αν και το προσωπικό μπορεί να εξακολουθεί να εργάζεται με αυξημένα μέτρα προστασίας εάν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Πωλήσεις

Με βάση τα ευρήματα της έρευνας από το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο το 61% των εταιρειών είχε καταγράψει πτώση των πωλήσεων από τον Οκτώβριο, με βάση δείγμα 1.115 των μελών της ενώ η έρευνα διενεργήθηκε στο διάστημα μεταξύ 18 Ιανουαρίου και 31 Ιανουαρίου
Οι επιχειρήσεις που προσέφεραν υπηρεσίες είδαν να έσοδά τους να μειώνονται λόγω των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων
Περίπου το 25% δήλωσε ότι θα χρειαστεί να απολύσει το προσωπικό εάν δεν παραταθεί το πρόγραμμα αναστολών, και το 25% δήλωσε επίσης ότι θα μειώσει τις ώρες εργασίας.
Το πρόγραμμα αναστολών κόστισε στο δημόσιο ταμείο 46 δισεκατομμύρια λίρες (64 δισεκατομμύρια δολάρια) μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου - το πιο δαπανηρό μέτρο δημοσιονομικής στήριξης της κυβέρνησης - και την περασμένη εβδομάδα το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών Στοιχείων υπολόγισε ότι το 18% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα βρίσκονταν σε αναστολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος lockdown.

Ρευστότητα

«Είναι ζωτικής σημασίας η βρετανική κυβέρνηση να συνεχίσει την οικονομική στήριξη έως ότου οι εταιρείες μπορούν να ανοίξουν ξανά και να ανακάμψουν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου, Adam Marshall.
«Το να τραβήξουμε το βύσμα τώρα θα ήταν τεράστιο λάθος και θα ήταν παρόμοιο με τη διαγραφή των δισεκατομμυρίων που έχουν ήδη δαπανηθεί για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις να επιβιώσουν».
Οι ταμειακές ροές αποτελούν μια μεγάλη ανησυχία για τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε.
Περίπου το 25% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει αρκετή ρευστότητα για να διατηρηθεί σε λειτουργία μόνο για ένα τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης