Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Πρόσκληση σε funds από τις χώρες του Κόλπου για μόχλευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ισπανία: Πρόσκληση σε funds από τις χώρες του Κόλπου για μόχλευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα επενδυτικά funds από τις χώρες του Κόλπου ενδιαφέρονται για «πράσινα» έργα, έργα ψηφιοποίησης της οικονομίας και εκσυγχρονισμού των υποδομών, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha Gonzalez Laya

Σχετικά Άρθρα

 Η Ισπανία βρίσκεται σε συνομιλίες με κρατικά επενδυτικά funds από αρκετές χώρες του Κόλπου σχετικά με την από κοινού επένδυση σε projects που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης που διαμόρφωσε η ΕΕ προκειμένου να μοχλευθούν τα κεφάλαια της αρχικής επένδυσης, δήλωσε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Arancha Gonzalez Laya σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
«Ενδιαφέρονται πολύ για έργα κατάργησης της χρήσης του άνθρακα στην ενέργεια, ψηφιοποίησης και εκσυγχρονισμού της παραγωγικής μας βάσης σε μια εποχή που η Ισπανία εισέρχεται σε αυτήν τη διαδικασία μετασχηματισμού της οικονομίας της», δήλωσε η Laya σε ξένους ανταποκριτές.
Μέχρι στιγμής, η μόνη προϋπόθεση για τις εν λόγω επενδύσεις είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ισπανία, δήλωσε στο Reuters ανώτερος υπάλληλος με γνώση του ισπανικού εθνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κρατικά funds του Κόλπου είναι «καλοί γνώστες της Ισπανίας και καλοί επενδυτές», πρόσθεσε ο Gonzalez Laya.

Μόχλευση

Η Ισπανία θα λάβει ένα από τα μεγαλύτερα ποσά των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, έως 140 δισεκατομμύρια ευρώ (170 δισεκατομμύρια δολάρια), εκ των οποίων περίπου τα μισά θα λάβουν τη μορφή επιχορηγήσεων.
Μέσω της από κοινού επένδυσης με ιδιώτες επενδυτές και κρατικά funds, η ισπανική κυβέρνηση αναμένει να μοχλευθεί ο αντίκτυπος των ευρωπαϊκών πόρων στην οικονομία.

Επιλεξιμότητα

Τα έργα που θα είναι επιλέξιμα για την ένταξη τους στα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να πληρούν επενδυτικά κριτήρια όπως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης ή αυτό της οικονομικής βιωσιμότητας.
Η ισπανική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ζητήσει από τους τοπικούς και ξένους ιδιώτες επενδυτές να επενδύσουν από κοινού στα εγκεκριμένα έργα, δήλωσε η Gonzalez Laya   .
Αναφέρθηκε στο wealth Fund Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων - ήδη κατέχει ποσοτό στην ισπανική εταιρεία πετρελαίου Cepsa και τον αγωγό φυσικού αερίου Enagas, την QIA στο Κατάρ και είναι κύριος μέτοχος στην Iberdrola και το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας (PIF).

Πέρυσι, η κυβέρνηση υιοθέτησε έναν νόμο που απαγόρευε την απόκτηση ποσοστού πλέον του 10% σε ισπανικές εταιρείες οι οποίες θεωρούνται «στρατηγικού χαρακτήρα».
Η Gonzalez Laya επιδιώκει επίσης να αυξήσει τις επενδύσεις των ισπανικών εταιρειών στις χώρες του Κόλπου, ιδίως στην ανάπτυξη των υποδομών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης