Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Δέσμευση της Μυτιληναίος για προσπάθεια μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75% έως το 2030

Δέσμευση της Μυτιληναίος για προσπάθεια μείωσης εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 75% έως το 2030

Ο φιλόδοξος στόχων των μηδενικών εκπομπών το 2050

Μέχρι το 2050 ο όμιλος Μυτιληναίου φιλοδοξεί να επιτύχει μηδενικές εκπομπές του διοξειδίου άνθρακα, και μέχρι το 2030 θα έχουμε πετύχει μείωση των εκπομπών κατά 75% επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μυτιληναίος κ. Ε. Μυτιληναίος, απαντώντας σε ερωτήσεις του Bloomberg, κατά την πρώτη διάσκεψη για τους Δείκτες Περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης ΕSG.


Πράσινο Αλουμίνιο

Αναφερόμενος στην πρόσφατη εξαγορά χαρτοφυλακίου ΑΠΕ και αποθηκευτικών χώρων ενέργειας είπε ότι, θα επιφέρει ισορροπία καθώς θα έχει χαρτοφυλάκιο 2000 MW αερίου και 2000 MW σε ΑΠΕ, ενω σε 15 χρόνια θα έχουν αντικατασταθεί η χρήση αερίου απο τις Ανανεώσιμες Πηγές ενέργειας.
«Kάθε χρόνο θα είμαστε υπόλογοι στους μετόχους μας.
Κάθε τομέας του ομίλου πρέπει να μειώσει αποφασιστικά το αποτύπωμα του.
Για τον τομέα βιώσιμης ανάπτυξης θα χρειαστούν 5 χρόνια, για τον τομέα Φυσικού Αερίου και Ενέργειας θα χρειαστούν 15 χρόνια.
Στο Αλουμίνιο, ήδη έχουμε ξεκινήσει με πρόγραμμα την αντικατάσταση των καυσίμων και μέχρι το 2030 θα παράγουμε πράσινο αλουμίνιο.
Απαντώντας σε ερώτημα της D. Perkins, απο το Bloomberg, για το εαν χρειάζονται μηχανισμοί επιβολής, σημείωσε πως «έχουμε ηθικές δεσμεύσεις απέναντι στην κοινωνία και τους μετόχους.
Οι μέτοχοι θα σε τιμωρήσουν ούτως ή άλλως».
Όμως, όπως συμπλήρωσε η βιωσιμότητα είναι όρος για την κλιματική αλλαγή, ωστόσο χρειάζεται να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας.
Σε ότι αφορά το δίλημμα μεταξύ κερδοφορίας και περιβαλλοντικών δράσεων, είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι, δεν τιθεται δίλημμα καθώς θα αξιοποiηθούν καινοτόμες ιδέες, νέες τεχνολογίες που μπορούν να φέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα χωρίς να πληγεί η κερδοφορία.
Στο ερώτημα γιατί αποφάσισε ο όμιλος τώρα τις δεσμεύσεις, ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τόσα χρόνια δεν τα εφαρμόζουμε.
Αντιθέτως είναι στη φιλοσοφία της εταιρείας μας προετοιμάζεται για χρόνια προτού ανακοινώσει κάτι.
Γιατί τώρα;
Διότι νιώσαμε την ένταση της κοινωνίας, η οποία απαιτεί ένα καλύτερο μέλλον και το καλύτερο μέλλον θα έρθει από το κλίμα».

Παράγουμε ενέργεια, μειώνουμε το κόστος, βελτιώνουμε το κλίμα

«Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ είναι μία κατάσταση win – win.
Παράγουμε ενέργεια, μειώνουμε το κόστος, βελτιώνουμε το κλίμα.
Θέλουμε το ESG να μπει στο DNA του Ομίλου.
Έχουμε συνεργαστεί με διεθνείς αναλυτές για να θέσουμε στόχους υλοποίησης των ESG.
Αλλάζουμε το DNA μας» κατέληξε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.
Στο συνέδριο, μίλησε επίσης ο καθηγητής L. Camera Fransceso του διεθνούς οργανισμού ΙRENA ο οποίος ανέφερε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα επενδύσει 325 δισ. δολάρια και καθε ευρώ θα αποδίδει δέκα ευρώ.
Η αύξηση του ευρωπαϊκού ΑΕΠ αναμένεται να φθάσει στο 7,4% ενω θα δημιουργηθούν 5,5 εκατ. θέσεις εργασίας.
Απο την πλευρά του ο καθηγητής Β. Fatih του οργανισμού ΙΕΑ τόνισε ότι, το 80% των εκπομπών προέρχεται απο τον χώρο της ενέργειας, έτσι απο εκεί πρέπει να προέλθουν οι αλλαγές.
Ο καθηγητής κ. Χρ, Ζερεφός και μέλος του δ.σ της Μυτιληναίος ανέφερε πως εαν γίνουν οι δράσεις τότε το κόστος των σημαντικών επιπτώσεων απο την κλιματική αλλαγή θα περιοριστεί στο μισό, δηλαδή στα 350 δισ. ευρώ. Για τραγικές συνέπειες, λόγω της κλιματικής αλλαγής (μετανάστευση πληθυσμών,οικονομία) έκανε λόγο καθηγητής ο περιβαλλοντικών κ. Ανδρέας Παπανδρέου, ενω ο πρώην υπουργός κ. Ε. Βενιζέλος υπενθύμισε τις αλλαγές στο πολιτικό γίγνεσθαι ενω πρόσθεσε ότι, με την πανδημία ο άνθρωπος κατάλαβε ότι δεν είναι κυρίαρχος της φύσης.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης