Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Ποιοι «ανακρίνονται» από τη Γερουσία για τον ρόλο τους στην υπόθεση Reddit - GameStop

ΗΠΑ: Ποιοι «ανακρίνονται» από τη Γερουσία για τον ρόλο τους στην υπόθεση Reddit - GameStop
O δισεκατομμυριούχος CEO του fund Citadel, Ken Griffin, o CEO της Robinhood, Vlad Tenev, o CEO της Melvin Capital, Gabriel Plotkin και ο CEO της Reddit, Steve Huffman θα δεχθούν, μεταξύ άλλων, τις δύσκολες ερωτήσεις των γερουσιαστών για την πρόσφατη επενδυτική φρενίτιδα
Σχετικά Άρθρα

Κορυφαίοι διαχειριστές hedge funds της Wall Street, τα διευθυντικά στελέχη των στελεχών της Robinhood και της Reddit, και ένας streamer στο YouTube με την κωδική ονομασία Roaring Kitty βρίσκονται αντιμέτωποι με την Επιτροπή Ακροάσεων της Γερουσίας για το χρηματοπιστωτικό τομέα την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021 με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς από την πλατφόρμα Reddit με αφορμή το ράλι στη μετοχή της GameStop, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Οι απολογίες

Ορισμένοι από τους πιο ισχυρούς παίκτες της Wall Street, συμπεριλαμβανομένου του δισεκατομμυριούχου και του CEO του fund Citadel, Ken Griffin, θα αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν δημόσιες δηλώσεις σχετικά με τα πεπραγμένα τους στην υπόθεση GameStop, κατά τη διάρκεια της ακρόασης στο Κογκρέσο σχετικά με το πώς οι χρήστες του Reddit που διαπραγματεύονταν σε πλατφόρμες όπου δραστηριοποιούνταν μικροεπενδυτές ένωσαν της δυνάμεις τους για να ασκήσουν πιέσεις στα hedge funds (σε μία κίνηση που λέγεται squeeze στην ιδιόλεκτο των αφορών) που είχαν λάβει short θέσεις στις μετοχές της GameStop και άλλων εταιρειών.

Οι έρευνες

Ο Griffin θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας την οποία ελέγχουν οριακά οι Δημοκρατικοί, μαζί με τον CEO της Robinhood, Vlad Tenev, τον CEO της Melvin Capital, Gabriel Plotkin, τον CEO της Reddit, Steve Huffman και τον Keith Gill, έναν χρήστη της πλατφόρμας Reddit και τον χρήση του YouTube γνωστό με την επωνυμία Roaring Kitty, ο οποίος προωθούσε τις αγορές μετοχών της GameStop.
Οι πέντε άνδρες βρέθηκαν στο κέντρο της υπόθεσης, η οποία συγκλόνισε τη Wall Street τον Ιανουάριο, προκαλώντας τη διενέργεια ερευνών από τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές αμερικανικές αρχές.

Η επιτροπή

Με τον επικεφαλής τις Maxine Waters η οποία ασκεί σκληρή κριτική στους αμερικανικούς τεχνολογικούς κολοσσούς και Alexandria Ocasio-Cortez στην ομάδα των 54 μελών της επιτροπής, η ακρόαση υπόσχεται να είναι είναι θερμή και να περιλαμβμάνει σκληρές ερωτήσεις για τους Tenev, Griffin και Plotkin ειδικότερα.
Σε μία ένορκη μαρτυρία που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, οι μάρτυρες γενικά αναγνώρισαν ότι η υπόθεση της GameStop δεν είχε προηγούμενο, αλλά όλοι είπαν ότι δεν υπήρχε από την πλευρά τους η πρόθεση να υιοθετήσουν αντιδεοντολογικές συμπεριφορές όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς.
«Οι χρήστες του Reddit που προσπαθούν να νικήσουν ένα hedge fund, αυτό είναι ένα εξαιρετικό πράγμα ...
Αυτό είναι σίγουρα μια ανατροπή στα όσα έχουμε συνηθίσει», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Patrick McHenry πριν από την ακρόαση
«Το Κογκρέσο πρέπει να κάνει πολύ περισσότερη δουλειά για να κατανοήσει τη φύση τού τι ακριβώς συνέβη».
Άνοδος και πτώση της μετοχής της GameStop


Το ράλι που προκλήθηκε μέσω της πλατφόρμας Reddit οδήγησε σε τεράστια διακύμανση τη μετοχή της GameStop και άλλων εταιρειών, αναγκάζοντας του εκκαθαριστές των χρηματιστηριακών συναλλαγών να απαιτήσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε επιπλέον διασφαλίσεις από τη Robinhood και άλλες πλατφόρμες όπου διαστηριοποιούνταν οι μικροεπενδυτές.
Ως αντίδραση, πολλοί μικροεπενδυτές ανέστειλαν την αγορά των επηρεαζόμενων μετοχών στις 28 Ιανουαρίου ενώ ερωτήματα δημιουργηθήκαν για τη σχέση των πλατφορμών συναλλαγών με τα hedge funds.

Ο ρόλος της Citadel 

Η Melvin Capital με έδρα τη Νέα Υόρκη, ένα hedge fund που είχε στοιχηματίσει ότι οι μετοχές της GameStop θα καταβαραθρώνονταν, υπέστη τεράστιες απώλειες καθώς η τιμή της μετοχής εκτοξεύθηκε με αποκορύφωμα την 28η Ιανουαρίου.
Η Citadel πραγματοποίησε επένδυση 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Melvin στις 25 Ιανουαρίου – κίνηση η οποία εξετάζεται ως προς τη σκοπιμότητά της.

Το εμπορικό μοντέλο

Οι γερουσιαστές πιθανότατα θα επικεντρωθούν στο κατά πόσον η Robinhood έκανε πολύ εύκολο για τους μικροεπενδυτές να αναλάβουν κινδύνους, ανέφεραν οι αναλυτές.
Οι εμπορικές σχέσεις της πλατφόρμας με τους διαμορφωτές της αγοράς προς τους οποίους κατευθύνει τους μικροεπενδυτές μπορεί επίσης να είναι ένα φλέγον ζήτημα, ανέφεραν
Καθώς θα εξεταστεί εάν είναι επιζήμιο για τους πελάτες το εμπορικό μοντέλο που έχει υιοθετήσει: να λαμβάνει αμοιβή για να κατευθύνει τους επενδυτές στην πραγματοποίηση συγκεκριμένων αγορών.
Η Robinhood απαντά ότι λίγοι από τους πελάτες της ασχολούνται με συναλλαγές υψηλού ρίσκου, ενώ το εμπορικό της μοντέλο βοηθά τους πελάτες της να έχουν καλυτερες τιμές από αυτές εάν αγόραζαν απευθείας από την κεφαλαιαγορά.
Τα σχόλια για τη μετοχή της GameStop στις πλατφόρμες

 Τα ερωτήματα

Οι Tenev, Griffin και Plotkin είναι πιθανό να πιεστούν από τους Γερουσιαστές για το short selling, και να απαντήσουν εάν η απόφαση της Robinhood να αναστείλει τις αγορές στις επηρεαζόμενες μετοχές επιβλήθηκε από την Citadel ή τον Griffin, ο οποίος κατέχει την πλειοψηφία Citadel Securities, η οποία σχετίζεται άμεσα με τη Robinhood.
Όλα τα μέρη έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε απόπειρα της Citadel ή της Citadel Securities να επηρεάσει τις πρακτικές της Robinhood όσον αφορά τη συμπεριφορά της προς τους πελέτες.
Οι Gill και Huffman αναμένεται να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με το ρόλο των ψηφιακών πλατφορμών στην πιθανή χειραγώγηση της αγοράς.
Ωστόσο, αναληψη μακροπρόθεσμης νομοθετικής δράσης είναι απίθανη, δήλωσε ο Isaac Boltansky, διευθυντής πολιτικής έρευνας στο ινστιτούτο Compass Point Research & Trading με έδρα την Ουάσινγκτον.
«Αμφιβάλλουμε ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να προωθήσει μια συγκροτημένη πολιτική όταν οι ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με τη διάρθρωση της χρηματαγοράς και την οικονομική ισότητα θολώνουν τη συζήτηση», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης