Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση και στοίχημα για τον Joe Biden, να κερδίσει ξανά την Ευρώπη

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση και στοίχημα για τον Joe Biden, να κερδίσει ξανά την Ευρώπη
Ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden πρέπει να επαναφέρει την ΕΕ στο μέλλον... μαζί του θα πραγματοποιήσει την ατζέντα της εξωτερικής πολιτικής του
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden απολαμβάνει υψηλό βαθμό αποδοχής εντός ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, που ο Donald Trump μόνο να ονειρευτεί μπορούσε, όμως αυτό είναι απίθανο να τον βοηθήσει πολύ αυτήν την εβδομάδα καθώς προσπαθεί να κερδίσει την πιο περιβόητη περιοχή για κάθε πρόεδρο των ΗΠΑ, την Ευρώπη, και αυτό θα πρέπει να το κάνει αίροντας τις αμφιβολίες μετά από τέσσερα «πέτρινα χρόνια» σχέσεων με την Ευρώπη υπό τον Donald Trump, και υπό τη σκιά μιας επιστροφής του, γεγονός που αποδεικνύεται στο πρώτο μεγάλο του στοίχημα, όπως επισημαίνει το Politico.
Ο Biden θα απευθυνθεί απευθείας στους Ευρωπαίους για πρώτη φορά από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του με μια ομιλία που είχε προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Συνέδριο Ασφαλείας του Μονάχου.
Θα έχει πολλά να πει για να πείσει τους Ευρωπαίους ηγέτες.
Η διαδικτυακή εμφάνιση θα είναι μια επιστροφή των ειδών για τον Biden, ο οποίος εδώ και δεκαετίες είναι τακτικός στην ετήσια υπόθεση - η απάντηση του δυτικού ασφαλείας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
"Σας υπόσχομαι ... Θα επιστρέψουμε. Θα επιστρέψουμε», δήλωσε ο Biden στο συνέδριο πριν από δύο χρόνια, μιλώντας μετά τον τότε αντιπρόεδρο Mike Pence.
Ο Biden ανταμείφθηκε με διαρκή επευφημία, παρόλο που πολλοί στο κοινό τον αμφισβήτησαν.
Ο Biden μπορεί να έχει αποδείξει πόσο λάθος έχουν οι σκεπτικιστές, αλλά οι αμφιβολίες παραμένουν.

Ο μεγαλύτερος φόβος παραμένει μια επιστροφή του Τrump

"Ποιος μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα καταλήξουμε εκεί που ήμασταν σε τέσσερα χρόνια από τώρα;" ρώτησε ένας ανώτερος γερμανός υπεύθυνος άμυνας.
Αμφιβολίες όπως αυτές είναι εμφανείς από τις εκλογές του Νοεμβρίου που έφεραν τον θρίαμβο του Biden επί του Trump.
Πιεσμένη από τη Γερμανία, η ΕΕ προχώρησε σε μια επενδυτική συμφωνία με την Κίνα τον Δεκέμβριο, αγνοώντας τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης Biden να περιμένουν τουλάχιστον λίγες εβδομάδες μέχρι να τεθεί σε λειτουργία.
Η ΕΕ συνέχισε επίσης τη δική της πορεία με τη Ρωσία, αποστέλλοντας τον αρχηγό της εξωτερικής πολιτικής στη Μόσχα λίγες μέρες μετά την 3χρονη καταδίκη του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Alexei Navalny σε εξορία.
Το ταξίδι, το οποίο ήταν μια καταστροφή δημοσίων σχέσεων για την ΕΕ, ήρθε ακριβώς όταν ο Biden ήθελε να δείξει ότι η κυβέρνησή του θα μπορούσε να οικοδομήσει ένα ενωμένο δυτικό μέτωπο εναντίον του Ρώσου ηγέτη Vladimir Putin.
Η επιδείνωση της διαμάχης μεταξύ Ουάσινγκτον και Βερολίνου σχετικά με την επιδίωξη της Γερμανίας για τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία «Made In America» του Biden για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας από τις ξένες εισαγωγές έθεσαν επίσης εμπόδιο στις σχέσεις μεταξύ της νέας διοίκησης και της Ευρώπης.

Η ομιλία της Παρασκευής 19/2 στο Μόναχο

Στην ομιλία του στο Μόναχο, ο Biden, σε τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της G7 την Παρασκευή 19/2, θα προσπαθήσει να απομακρύνει τη διατλαντική σχέση από τον βραχώδη δρόμο που βρισκόταν και να πείσει τους Ευρωπαίους να επιστρέψουν πίσω.
Η ανησυχία για μια επαναφορά του Trump δεν είναι ο μόνος λόγος που η αποστολή είναι δύσκολη.
Ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε που ο Biden ήταν στην εξουσία ως τότε αντιπρόεδρος του Barack Obama.
Η Ευρώπη έχει εμβαθύνει την εξάρτησή της από την Κίνα, για παράδειγμα, σε βαθμό που κάποτε φαινόταν αδιανόητο. Πέρυσι, η Κίνα ξεπέρασε ακόμη και τις ΗΠΑ ως ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ (ωστόσο, οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ευρώπης).
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εκκλήσεις έχουν γίνει πιο δυνατές σε πολλές χώρες της ΕΕ για να εγκρίνει το μπλοκ το εμβόλιο της κοροναϊκής της Κίνας, ένα ακόμη σημάδι ότι η εμπιστοσύνη στην αυταρχική χώρα αυξάνεται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Η Ευρώπη έχει... σκληραγωγηθεί

Πράγματι, ενώ υπάρχει διμερής συναίνεση στις ΗΠΑ ότι η Κίνα αποτελεί θεμελιώδη απειλή για τη Δυτική δημοκρατία, οι Ευρωπαίοι είναι πολύ πιο αυθεντικοί.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην επιθυμία της Ευρώπης να διατηρήσει και να επεκτείνει τους εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα.
Η Γερμανία, με τους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και της μηχανικής που διαθέτει, είναι συχνά ο κινητήριος μοχλός της Ευρώπης προς την Κίνα.
Ωστόσο, πολλές μικρότερες χώρες είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν τη διαδρομή, ιδίως εκείνες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, τις οποίες το Πεκίνο παρασύρεται με την υπόσχεση για επενδύσεις.


Ισορροπώντας σε δύο βάρκες

Ωστόσο, αυτές οι ίδιες χώρες είναι διχασμένες ανάμεσα στην επιθυμία να εξερευνήσουν οικονομικές ευκαιρίες με την Κίνα και την εξάρτησή τους από τις ΗΠΑ για ασφάλεια.
Αυτά τα ανταγωνιστικά ενδιαφέροντα παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε μια συνάντηση των λεγόμενων 17 + 1, ένα φόρουμ που δημιουργήθηκε από το Πεκίνο για την οικοδόμηση δεσμών με 17 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Οι μισοί από τους 12 εθνικούς ηγέτες της ΕΕ που προσκλήθηκαν στο κλαμπ δεν εμφανίστηκαν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Πρόεδρο της Κίνας Xi Jinping, ο οποίος φιλοξένησε την εκδήλωση.
Όμως, το άλλο μισό που συμμετείχε ανησυχούσε για τις συνέπειες του να μην το κάνει.
Ο Biden είναι πιθανό να είναι ευαίσθητος σε αυτές τις πιέσεις για τον απλό λόγο ότι υπάρχουν και για τις ΗΠΑ.
Για όλες τις υποψίες της Ουάσινγκτον για την Κίνα, η οικονομική εμπλοκή της Αμερικής με την Κίνα δεν είναι λιγότερο βαθιά.

Ευρώπη και ΗΠΑ να γυρίσουν σελίδα

Διάσημος πιστός στον ρόλο της Αμερικής ως κινητήριας δύναμης του κόσμου, ο Biden έχει δηλώσει σε προηγούμενες ομιλίες του την πεποίθησή του ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη μπορούν γρήγορα να γυρίσουν τη σελίδα στην εποχή του Trump και να επιστρέψουν στις μέρες της διατλαντικής συνεργασίας.
Για τις ΗΠΑ, η Ευρώπη δεν αντιπροσωπεύει μόνο τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Αμερικής, αλλά και στρατηγικό άξονα για την αντιμετώπιση παγκόσμιων αντιπάλων από τη Ρωσία έως την Κίνα στον ισλαμικό τρόμο.
Αυτός είναι ο λόγος που η επαναφορά της Ευρώπης είναι απαραίτητη για τον Biden, προκειμένου να επιτύχει η ατζέντα εξωτερικής πολιτικής του.
Η πρόκλησή του θα είναι να πείσει την Ευρώπη ότι παρά τις οικονομικές ευκαιρίες που εκπροσωπεί η Κίνα, το άνοιγμα της πόρτας της Ευρώπης στο Πεκίνο κινδυνεύει να υπονομεύσει την ίδια την ΕΕ, καθώς η Κίνα χρησιμοποιεί την οικονομική της ώθηση για να οδηγήσει σε μια σφήνα στο μπλοκ καθώς ακολουθεί τη δική της ατζέντα.
Τα καλά νέα για τον Biden είναι ότι, ενώ η Ευρώπη μπορεί να έχει πλησιάσει πιο κοντά στην Κίνα, δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από τις ΗΠΑ, παρά τις πρόσφατες αναταραχές στο Παρίσι και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Ευρώπη πρέπει να ακολουθήσει τη «στρατηγική αυτονομία» - δηλαδή να αποσυνδέσει αποτελεσματικά από Ουάσιγκτον - τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν φτάσει πουθενά, κυρίως ως αποτέλεσμα των διχασμών της ΕΕ.
Πράγματι, ίσως το κύριο μάθημα των ετών του Trump στην Ευρώπη ήταν ότι χωρίς την ηγεσία των ΗΠΑ, αφέθηκε στον κόσμο, τραβιέται σε διαφορετικές κατευθύνσεις από ανταγωνιστικές δυνάμεις και τις δικές της ρωγμές.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η μεγαλύτερη πρόκληση του Biden αυτήν την εβδομάδα δεν είναι να αποδείξει ότι η επιστροφή στο παρελθόν είναι προς το συμφέρον της Αμερικής, αλλά της Ευρώπης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης