Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθούν οι τράπεζες, o όμιλος Viohalco στο επίκεντρο

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Προσπαθούν οι τράπεζες, o όμιλος Viohalco στο επίκεντρο
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Με τις αγορές της Ευρώπης να ανοίγουν με μικρή άνοδο, το ΧΑ λόγω κάποιων νέων και της προηγούμενης υποχώρησης βγάζει αντίδραση στα πρώτα λεπτά αλλά με χαμηλό πάντα τζίρο. Ξεχωρίζει η Cenergy και η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ λόγω ανακοινώσεων και προοπτικών. Προσπαθούν οι μετοχές των τραπεζών αν και φαίνεται πως έχουν αυξημένη μεταβλητότητα.

Έχουμε λήξη στα παράγωγα σήμερα και ίσως φέρει κάποια μεταβλητότητα. Οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν καλή κίνηση στα πρώτα λεπτά με τις περισσότερες να έχουν άνοδο. Η Viohalco έχει τα υψηλότερα κέρδη και ακολουθεί η Jumbo. Καλή εικόνα και από Μυτιληναίο.

AEGEAN: Χθες μετά το κλείσιμο της αγοράς ανακοινώθηκε η ημερομηνία της γενικής συνέλευσης για την αύξηση κεφαλαίου. Στις 12 Μαρτίου οι μέτοχοι καλούνται να αποφασίσουν για την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ τουλάχιστον, η οποία θα ανοίξει το δρόμο και για την κρατική ενίσχυση ύψους 120 εκατ. ευρώ.

Το ύψος της αύξησης και η τιμή διάθεσης είναι τα πιο σημαντικά, αλλά δε θα τα μάθουμε στη γενική συνέλευση, αφού αυτή θα εξουσιοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο για να αποφασίσει. Σε ό,τι αφορά την αναφορά για επιλογή, αποκλεισμούς κτλ στην αύξηση θεωρούμε πως έχει να κάνει με τις μετοχές που θα λάβει το δημόσιο και πως μετά θα έχει το 11,5%. Είναι δύσκολη η εξίσωση και θα πρέπει να γίνει γνωστό το ύψος της ΑΜΚ. Υποχωρεί 0,91% η μετοχή με χαμηλό όγκο.

ΔΕΗ (απάντηση): Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι. Η στήλη κοιτάζει κυρίως τις γραμμές που αφορούν στους μετόχους. Κοιτάζει p/e και μέρισμα για παράδειγμα. Κοιτάζει καθαρά κέρδη. Από τα EBITDA πληρώνονται οι τράπεζες, όχι οι μέτοχοι. Αν μία δηλαδή εισηγμένη έχει υψηλό EBITDA, αλλά ζημιές φαίνεται πως οι τόκοι, οι αποσβέσεις και οι φόροι τρώνε τα λειτουργικά κέρδη και δε μένει κάτι για τους μετόχους.

Οι ταμειακές ροές είναι εξαιρετικής σημασίας επίσης. Η Επιχείρηση κάνει μία μεγάλη στροφή και φυσικά δεν μπορεί αυτή να μην αποτυπωθεί στο ταμπλό. Ο ΔΕΔΔΗΕ επίσης είναι ένα asset που ανάλογα με το τίμημα που θα δοθεί θα καθορίσει και την πορεία των μεγεθών. Οι επενδυτές εκτιμούν πως το τίμημα θα είναι υψηλό.

Από την άλλη το γεγονός ότι η μετοχή παίζει με p/e 16 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2022 μας φαίνεται κάπως δίκαιο. Μακάρι όλες οι εισηγμένες που έχουν προοπτικές, καλή κερδοφορία ήδη και καλά περιουσιακά στοιχεία να πάνε εξίσου καλά. Βέβαια, αυτά κοιτάμε εμείς. Άλλοι κοιτάνε άλλα. Αυτή είναι η ομορφιά των αγορών. Αν συμφωνούσαμε όλοι δε θα υπήρχαν. Ο καθένας επενδύει βάσει των δικών του εκτιμήσεων. Με μικρές απώλειες λίγο μετά το άνοιγμα.

CENERGY: Χθες υπήρξαν εντολές αγοράς λόγω των δηλώσεων του Πρωθυπουργού για υπογειοποίηση καλωδίων. Υπήρξε και από την εταιρεία μία σημαντική ανακοίνωση. Η δραστηριότητα της εταιρείας ειδικά στα καλώδια έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Θα γίνουν μεγάλα έργα σε υποδομές. ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, αλλά και άλλες επενδύσεις στο εξωτερικό θα φέρουν και ήδη έχουν φέρει αρκετές δουλειές.

Διαγραμματικά, μετά τη χθεσινή άνοδο η μετοχή έχει φτάσει και πάλι στα υψηλά της. Προηγήθηκε μία διόρθωση μέχρι τα 1,50 ευρώ περίπου. Σήμερα άνοιξε σε νέα υψηλά και πάνω από τα 2 ευρώ με υψηλό όγκο συναλλαγών. Η αποτίμηση στα 388 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Καλή άνοδος και εδώ. Είναι η επιλογή της στήλης από τον όμιλο και έχει πάει αρκετά καλά από την αρχή του έτους. Στα 1,90 ευρώ και στο +2,70% με 15 χιλ. τεμάχια όγκο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Πρέπει να βάλουν πλάτη, αλλά δείχνουν μεταβλητότητα. Πήγε η Alpha μέχρι τα 0,78 ευρώ και γύρισε προς τα 0,77 ευρώ. Με μικρή άνοδο η Eurobank και η Πειραιώς. Σχεδόν αμετάβλητη η Εθνική.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης