Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζονται οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ευρω-ομολόγων με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Συνεχίζονται οι ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ευρω-ομολόγων με το βλέμμα στον πληθωρισμό

Τα γερμανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα τη χειρότερη επίδοση εδώ και πολλούς μήνες – Υπερβολικοί οι φόβοι για πληθωρισμό στην Ευρωζώνη λένε οι αναλυτές, θετικός ο ρόλος Draghi για την αγορά χρέους

Σχετικά Άρθρα

Νέα υψηλά κατέγραψαν οι αποδόσεις κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, στο τέλος μίας εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από μαζικές ρευστοποιήσεις εν μέσω φόβων στην άλλη μεριά του Ατλαντικού ότι το νέο πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισ. δολ. θα οδηγήσει σε ένταση των πληθωριστικών πιέσεων – τάση η οποία οι επενδυτές εν μέρει προεξοφλούν ότι θα εκδηλωθεί και στην Ευρώπη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.
Τα γερμανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα την χειρότερη επίδοση εδώ και πολλούς μήνες.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Ιούνιο στο -0,315%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από πέρυσι τον Αύγουστο. ‘
Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από πέρυσι τον Αύγουστο σημείωσε και η απόδοση του 30ετούς καθώς σε αυτή τη διάρκεια ο κίνδυνος πληθωριστικών πιέσεων είναι πιο καθοριστικός.
Επίσης, η απόδοση του 10ετούς προσαρμοσμένου στον πληθωρισμό ομολόγου της Γερμανίας άγγιξε το -1,33%, το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο.

Η ΕΚΤ και το μήνυμα 

«Οι αγορές έχουν γίνει αισιόδοξες ως προς την ανάκαμψη, σε βαθμό που δικαιολογείται στις ΗΠΑ όχι όμως και στην περίπτωση της Ευρωζώνης που κρίνεται υπερβολική.
Για τις αγορές οι προβλέψεις της ΕΚΤ είναι είτε υπερβολικά απαισιόδοξες είτε αμφισβητούν τη δέσμευση της ΕΚΤ στο να συνεχίσει την πολιτική νομισματικής χαλάρωσης.
Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, η ΕΚΤ καλείται να αναλάβει ενεργό ρόλο στο πώς οι οικονομίες θα αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.
Και γίνεται φανερό ότι η επικοινωνία μεταξύ ΕΚΤ και επενδυτών δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη καθώς η κεντρική τράπεζα εμφανίζεται αδύναμη να καθοδηγήσει τις μελλοντικές προσδοκίες των επενδυτών», αναφέρουν οικονομολόγοι της BofA, τους οποίους επικαλείται το δημοσίευμα.

Ιταλία

Στην Ιταλία, όπου ο νέος πρωθυπουργός Mario Draghi εξασφάλισε εύκολα την ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή το βράδυ της Πέμπτης 18 Φεβρουαρίου 2021, οι αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν δύο μονάδες βάσης στο 0,63%, παρότι σε εβδομαδιαία βάση είναι ενισχυμένες 15 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2020.
Το spread κινήθηκε κοντά στις 100 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, στην Ιταλία η πρωθυπουργία του Mario Draghi αναμένεται να αυξήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα κρατικά ομόλογα και να οδηγήσει το spread έναντι του γερμανικού στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Η περαιτέρω αποκλιμάκωση θα δώσει ανάσα στο ιταλικό χρέος το οποίο αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 150% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο του 100% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωσε στο Bloomberg (19 Φεβρουαρίου 2021), ότι η άντληση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία και θα βοηθήσει ώστε να καταστεί το χρέος βιώσιμο

Ελλάδα

Η απόδοση του νέου ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 0,89% με το spread στις 120 μονάδες βάσης, ενώ η παλαιά 10ετία κινήθηκε στο 0,79% καθώς καταγράφηκαν ρευστοποιήσεις.
Αξιοσημείωτη η άνοδος και στην απόδοση του ομολόγου με λήξη το 2025 (παλαιά πενταετία) που έφθασε στο 0,10%.
Στη νέα πενταετία λήξης 2026, η απόδοση κινήθηκε στο 0,24%.
Ιδιαίτερα αυξημένος και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που διαμορφώθηκε στα 195 εκατ.ευρώ.

Τα στοιχήματα

ING, UniCredit και Societe Generale βλέπουν περιθώρια για υποχώρηση του spread κάτω από τις 80 μονάδες βάσης, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπδο από το 2010, σύμφωνα με τη Refinitiv.
Η Morgan Stanley βλέπει περιθώριο για μείωση ακόμη και στις 55 μονάδες βάσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.
Eπίσης, η Citi εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις του Draghi θα ωθήσουν τους οίκους Moody’s και Fitch να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα στα τέλη του 2021.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης