Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη - Σημαντική μάρτυρας κατέθεσε στην εισαγγελία - Πυρ ομαδόν κατά Μενδώνη - Μητσοτάκη

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη - Σημαντική μάρτυρας κατέθεσε στην εισαγγελία - Πυρ ομαδόν κατά Μενδώνη - Μητσοτάκη
Πυρ ομαδόν κατά Μενδώνη - Μητσοτάκη για την υπόθεση Λιγνάδη - Παραιτήσεις ζητούν τα κόμματα - Αποποίηση ευθυνών
Σχετικά Άρθρα

Μια σημαντική κατάθεση φέρεται να έχουν πλέον στα χέρια τους οι εισαγγελικές αρχές στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν για την υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης στο χώρο του θεάτρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση δόθηκε στις εισαγγελικές αρχές από γυναίκα μάρτυρα.
Το πρόσωπο αυτό δεν ανήκει στον κύκλο των θυμάτων και φέρεται να γνωρίζει σημαντικές λεπτομέρειες για τις καταγγελίες κατά του γνωστού σκηνοθέτη – ηθοποιού ο οποίος έχει βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνα, ενώ σήμερα κατατέθηκε μια ακόμη μήνυση εναντίον του για το αδίκημα του βιασμού.
Κατά πληροφορίες η μάρτυρας κατέθεσε στην εισαγγελία για πρόσωπα και περιστατικά που γνώριζε γύρω από την υπόθεση του σκηνοθέτη, ο οποίος ερευνάται εξονυχιστικά από τις εισαγγελικές αρχές καθώς σε μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον του καταγγέλλεται για το αδίκημα του βιασμού.
Ένα αδίκημα που σύμφωνα με τη μήνυση τελέστηκε το 2010.
Την μήνυση κατέθεσε σήμερα δια του δικηγόρου του κ. Βλάχου ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος αναφέρει ότι βιάστηκε από τον σκηνοθέτη σε ηλικία 14 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σκηνοθέτης τον προσέγγισε στην πλατεία του Μεταξουργείου, με την υπόσχεση ότι θα τον βοηθήσει να αναδειχθεί στον καλλιτεχνικό χώρο , προβάλλοντάς του τον κύκλο των γνωριμιών του.
Το θύμα φέρεται να υποστηρίζει ότι συχνά πήγαιναν σε συναυλίες και ότι ο καταγγελλόμενος τον βίασε στο σπίτι του.
Την ίδια ώρα o σκηνοθέτης – ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης, τον οποίο χαρακτήρισε «επικίνδυνο άνθρωπο» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, με δήλωσή του στην «Καθημερινή» αναφέρει πως έχει ακούσει για τις φήμες πως θα εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης «Ας βγει, αν βγει εδώ είμαι δεν κρύβομαι», σημειώνει.
Στην ίδια δήλωση ο κ . Λιγνάδης αναφέρει ακόμη τα εξής: «Νομίζω πως το να αποφασίσει κάποιος για κάποιον άλλον ότι είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος ή ένας απατεώνας άνθρωπος στη ζωή και στη δουλειά του, νομίζω πως αυτό μπορεί να το κρίνουν σχετικά όργανα της έννομης τάξης», αναφέρει.
Τονίζει δε πως δεν έχει λάβει καμία καταγγελία. «Δεν έχω κάτι στα χέρια μου, μόλις πάρω κάτι στα χέρια μου θα δω πως θα το αντιμετωπίσω»,
αναφέρει, συμπληρώνοντας πως θα κινηθεί βάσει των θεσμών.
Σχετικά με τις καταγγελίες που κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Λιγνάδης αρνείται να σχολιάσει το οτιδήποτε λέγοντας τα εξής: «όχι, όχι, δεν θέλω να σας πω αυτή τη στιγμή τίποτα, τόσο καιρό βλέπετε ότι δεν έχω εμφανιστεί χωρίς να κρύβομαι φυσικά, αλλά δεν έχω εμφανιστεί για να μιλήσω, δεν θέλω να μπω σε αυτό το πράγμα γιατί θα αδικήσω και τον εαυτό μου και μπορεί να αδικήσω και άλλους, και δεν θέλω».
Μιλώντας για την παραίτηση του από το Εθνικό Θέατρο, ο κ. Λιγνάδης ανάφερε: «Είδα έναν κυκλώνα να έρχεται και λέω θέλω να αποσυνδεθώ από το θεσμικό ή το πολιτικό εν πάσει περιπτώσει και να προστατεύσω τον εαυτό μου ως άτομο πια…
Δεν ξέρω τι είναι όλος αυτός ο κυκλώνας, όλο αυτό έτσι ας το πούμε έτσι χωρίς να θέλω να το αξιολογήσω, ένα λαϊκό δικαστήριο που έχει στηθεί πριν από οποιοδήποτε άλλο, …
Προσπαθώ να μείνω όσο νηφάλιος και ψύχραιμος γίνεται…
Εγώ αυτό που ζητάω είναι η διατήρηση του κράτους δικαίου, τίποτα άλλο, προστασία και των δύο πλευρών, αυτό».

Το χρονικό των εξελίξεων

Πολιτικές αναταράξεις και όχι μόνο έχει προκαλέσει η υπόθεση Λιγνάδη, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να εξαπολύουν σφοδρή επίθεση στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αλλά και στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού, στη σκιά των καταγγελιών για σεξουαλική κακοποίηση.
Η κ. Μενδώνη επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη και δήλωσε εξαπατημένη από τον πρώην καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος απάντησε αργότερα στην ίδια ανεφέροντας χαρακτηριστικά πως «Οι θεσμοί θα αποφασίσουν αν είμαι επικίνδυνος».

Η τοποθέτηση Λιγνάδη

Απάντηση στον χαρακτηρισμό της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη για το «επικίνδυνος άνθρωπος», έδωσε μέσω του Mega ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης.
Υπενθυμίζεται ότι η Υπουργός Πολιτισμού έκανε λόγο για έναν επικίνδυνο άνθρωπο ο οποίος όπως είπε την εξαπάτησε.
Με δήλωσή του ο Δημήτρης Λιγνάδης είπε:
«Το αν είμαι επικίνδυνος ή όχι θα το κρίνει η ιστορία και όχι λαϊκά δικαστήρια.»
Ενώ σε άλλες του δηλώσεις στο Πρώτο θέμα πρόσθεσε επί του χαρακτηρισμού:
«Αν πραγματικά η υπουργός είπε κάτι τέτοιο, αν πραγματικά έχει αποτυπωθεί έτσι όπως το είπε, θέλω να σας πω ότι το αν είναι κάποιος επικίνδυνος άνθρωπος ή όχι, αυτό το αποφασίζουν οι θεσμοί.
Δεν προαποφασίζεται και σίγουρα δεν προεξοφλείται.
Αυτό είναι μια κρίση της κυρίας Μενδώνη την οποία πρέπει να την αποδείξουν άλλοι θεσμοί…».
Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των μηνύσεων αρκέστηκε να πει μόνο, ότι:
«Οι καταγγελίες έχουν βγει στον έντυπο τύπο και τα media. Δεν έχω πάρει κάτι στα χέρια μου.
Εδώ και ένα μήνα γίνεται αυτό με αυτή τη φημολογία.
Σαν να προεξοφλείται και να προδικάζεται…».

Οργή αντιπολίτευσης για την στάση της κ. Μενδώνη


Η στάση της κ. Μενδώνη επί του θέματος έχει προκαλέσει την οργή της αντιπολίτευσης. 
Τα κόμματα ζητούν την παραίτηση Μενδώνη, ενώ στο κάδρο των ευθυνών τοποθετούν και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για απόπειρα συγκάλυψης.
Όσα ισχυρίστηκε η Λίνα Μενδώνη έχουν επίσης προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και στα social media με το trend #Μενδωνη_παραιτήσου να κυριαρχεί.
Ο ηθοποιός Γεράσιμος Σκιαδαρέσης χαρακτήρισε τη Λίνα Μενδώνη «επικίνδυνο άνθρωπο», ενώ η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, η οποία άνοιξε τον χορό των καταγγελιών σε βάρος του Γιώργου Κιμούλη, έκανε λόγο για παρωδία και «παγκόσμια ημέρα κωλοτούμπας».


Τσίπρας: Η κ. Μενδώνη επέλεξε την αυτογελοιοποίηση στην υπόθεση Λιγνάδη - Η υποκρισία έχει όρια

«Κυριάκος Μητσοτάκης και Λίνα Μενδώνη συγκάλυψαν, η υποκρισία έχει όρια.
Η κα Μενδώνη επέλεξε την αυτογελοιοποίηση» επισήμανε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε σε τέσσερα περιφερειακά κανάλια.
Η συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε δόθηκε στους δημοσιογράφους Θανάση Μερτζάνη από το Star Κεντρικής Ελλάδας, Λίνα Μπάστα από το Ionian, Σωτήρη Πολύζο από το TRT και Γιώργο Σαχίνη από το Κρήτη TV, και θα μεταδοθεί στις 22.00 από το avgi.gr.
«Κάθε πολιτικός μπορεί να βρίσκει τον τρόπο που επιθυμεί είτε για να προστατεύει την αξιοπρέπειά του είτε για να αυτογελοποιηθεί.
Σήμερα νομίζω η κ. Μενδώνη επέλεξε το δεύτερο.
Έφτασε στο στάδιο της αυτογελοιοποίησης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.
«Ο κ. Λιγνάδης είναι σκηνοθέτης και ηθοποιός, αλλά την τέχνη της υποκριτικής σήμερα μας την έδωσε απλόχερα η κα Μενδώνη, αν και αρχαιολόγος.
Της πήρε βέβαια λίγο παραπάνω για να ανακαλύψει ότι ο κ. Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος.
Δεν τον γνώριζε καθόλου, άλλωστε, ούτε ο κ. Μητσοτάκης τον γνώριζε.
Αναρωτιέμαι πώς αυτός ο άνθρωπος είδε φως και μπήκε μόνος του...» σημείωσε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας.
«Κάποιος όμως τον έβαλε.
Κάποιος κατήργησε το νόμο της Μυρσίνης Ζορμπά του Μάη του ’19, αμέσως, τον Ιούλιο-Αύγουστο, αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας.
Για να δώσει με ανάθεση σε αυτόν τον άνθρωπο την καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού.
Άρα πόσο υποκριτικό είναι όλο αυτό;
Πόσο μεγάλη αξία θα είχε αυτό που έκανε σήμερα η κ. Μενδώνη αν το έκανε πριν από ένα μήνα;
Αν με το που βρήκαν όλη αυτή τη δύναμη ψυχής αυτοί οι άνθρωποι να ανοίξουν το στόμα τους, δεν έσπευδε να το κουκουλώσει όλο αυτό;
Αν δεν έσπευδε να διαβεβαιώνει με γραπτή της δήλωση τέσσερις ημέρες πριν αναγκαστεί σε παραίτηση ο κ. Λιγνάδης, ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα θέμα και δεν ασχολείται με φήμες;
Αν δεν είχαμε στις 6 του Φλεβάρη την παραίτηση Λιγνάδη και ταυτόχρονα το «ραβασάκι» στην αίθουσα σύνταξης της δημόσιας τηλεόρασης να λένε ΄προς θεού, μην βάζετε φωτογραφίες του κ. Λιγνάδη με τον Μητσοτάκη και την Μενδώνη;
Γιατί αυτοί είναι "οι άλλοι"» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεννηματά: Ποιος διόρισε τον Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο;

Προσωπικές ευθύνες στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για προσπάθεια συγκάλυψης απέδωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για την υπόθεση Λιγνάδη.
«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μενδώνη έσπασαν σήμερα κάθε ρεκόρ της υποκρισίας και θράσους.
Προκαλούν την κοινή γνώμη.
Αλήθεια ποιος διόρισε στο Εθνικό Θέατρο τον "επικίνδυνο", όπως ομολόγησαν κ. Λιγνάδη;
Αλήθεια ποιος επί εβδομάδες προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει την υπόθεση;
Την απάντηση πλέον την γνωρίζουν όλοι οι Έλληνες.
Και για τα δύο ερωτήματα.
Η κ. Μενδώνη, με εντολή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.
Επισημαίνει ακόμη ότι η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης και δεν πείθει κανέναν η σημερινή καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης.
«Σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, κάποιος θα είχε αναλάβει την ευθύνη και θα είχε παραιτηθεί.
Αλλά εδώ για την κυβέρνηση της ΝΔ η λέξη "φιλότιμο", είναι απόλυτα άγνωστη.
Ντροπή!», υπογραμμίζει η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.


ΚΚΕ: Οι ευθύνες Μενδώνη και Μητσοτάκη για την υπόθεση Λιγνάδη δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται

«Οι ευθύνες της υπουργού Πολιτισμού και κυρίως του πρωθυπουργού για την "υπόθεση Λιγνάδη" δεν κρύβονται ούτε παραγράφονται με καθυστερημένες δηλώσεις καταδίκης» επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιο του και τονίζει στη συνέχεια: «Οι ευθύνες τους αφορούν κυρίως στη διατήρηση του Λιγνάδη στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, παρά τις φήμες κι ακόμη περισσότερο τις καταγγελίες, για περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, ακόμη και ανηλίκων.
Αντί να πάρουν θέση για αυτά τα φαινόμενα, κρύβονταν πίσω από εξαγγελίες για "Κώδικες Δεοντολογίας", αλλά και από υποκριτικά καλέσματα ορισμένων προς τον πρωθυπουργό "να προχωρήσει σε κάθαρση".
Οι ευθύνες τους, όμως, έχουν να κάνουν και με το γεγονός ότι συντηρούν κι εντείνουν την εργασιακή ζούγκλα και την ανασφάλεια στον χώρο του Πολιτισμού -και όχι μόνο- αναπαράγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις, που υποχρεώνουν κάποιον ή κάποια να μένουν σιωπηλοί".
Αλλά και διατηρώντας το απαράδεκτο νομοθετικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα, που ρίχνει στα μαλακά τη σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας».


Μενδώνη: Επικίνδυνος άνθρωπος ο Δ. Λιγνάδης - Με εξαπάτησε

Η Λίνα Μενδώνη έβαλε και επίσημα στο κάδρο των καταγγελιών σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων τον Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία δήλωσε εξαπατημένη και επιχείρησε να αποποιηθεί κάθε ευθύνη.
«Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Μάλιστα, σε μια προσπάθεια να διαχωρίσει τη θέση αλλά και να απαντήσει σε όσους της καταλόγισαν προσωπική σχέση με τον κ. Λιγνάδη, η κ. Μενδώνη υποστήριξε πως δεν ήταν ποτέ προσωπικός της φίλος.

«Προσωπικός μου φίλος ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν υπήρξε ποτέ.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης δεν προέκυψε ξαφνικά στο Εθνικό Θέατρο το 2019.
Ο κ. Λιγνάδης έχει μια σχέση αδιάληπτη με το Εθνικό Θέατρο» είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, τόνισε ότι η ίδια δεν γνώριζε για τις φήμες που υπήρχαν σχετικά με την προσωπική του ζωή.

Αποποίηση ευθυνών

Και τη στιγμή που οι κοινωνικές αντιδράσεις για τις καταγγελίες κατά του Δημήτρη Λιγνάδη αλλά και για τη στάση της κυβέρνησης έχουν χτυπήσει κόκκινη, η κ. Μενδώνη φαίνεται πως επιχείρησε να αποποιηθεί τις ευθύνες της, ενώ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές και κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πρωταγωνίστρια του στους Πέρσες ήταν η πρώην υπουργός Πολιτισμός του ΣΥΡΙΖΑ, Λυδία Κονιόρδου.
Τότε δεν είδα ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος.
Ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι ένας επικίνδυνος άνθρωπος, αλλά αυτό προέκυψε τώρα» τόνισε η υπουργός Πολιτισμού.
«Όταν τοποθετήσαμε τον Λιγνάδη στη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου βγάλαμε προκήρυξη.
Με αντίστοιχες προκηρύξεις θα τοποθετούνται οι διευθυντές των οργανισμών.
Ακούω ότι η βασική κατηγορία είναι ότι συγκαλύψαμε.
Τι να συγκαλύψουμε; Γιατί εμείς δεν ξέραμε.
Αν αυτοί ήξεραν. Αυτοί συγκάλυψαν.
Το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τμήμα σεξουαλικού εγκλήματος.
Εμείς γνωρίζουμε τον καλλιτέχνη και όχι την προσωπική του ζωή» τόνισε η ίδια.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και ξεσπάσουν οι καταγγελίες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, που αρχίζουν πολλά χρόνια πριν, ο Δημήτρης Λιγνάδης διατελούσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου με ευθύνη της κ. Μενδώνη.

«Με εξαπάτησε»

Παράλληλα, η κ. Μενδώνη δεν δίστασε να δηλώσει εξαπατημένη.
«Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι φήμες τον πιέσαμε πολύ να μας πει την αλήθεια.
Μας εξαπάτησε, με εξαπάτησε.
Με υποκριτική τέχνη προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν έχει σχέση με αυτά.
Ότι οι φήμες δεν αφορούν αυτόν.
Και ενώ οι φήμες πολλαπλασιάζονταν για την ανάρμοστη δράση του αυτός εξακολουθούσε να επιμένει. Όταν παραιτήθηκε, ήταν μετά την συνέντευξη του Ν.Σ» υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού.
«Ουδείς είχε έρθει να μου πει κάτι για τον Δημήτρη Λιγνάδη ή ανάλογα κουτσομπολιό για άλλους.
Τα αντανακλαστικά του υπουργείου ήταν σωστά από την στιγμή που υπήρξε η πρώτη καταγγελία και καταφύγαμε στη δικαιοσύνη.
Έχουμε κράτος δικαίου, όσο είναι τα πράγματα σε επίπεδο φήμης υπάρχουν κανόνες.
Ο Λιγνάδης παραιτήθηκε υπό το βάρος των φημών για δικούς του λόγους.
Δεν διοικείς όμως και δεν αποφασίζεις με βάση τα social media και τις φήμες» συμπλήρωσε η ίδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης